duminică, 20 decembrie 2020

Cadouri pentru gradinari de la Novophane

 Va povestesc astazi despre un cadou frumos pe care l-am primit de la #buzzNovophane si #MagnifiqueSkin si anume despre #Novophane Sampon Energizant si #Novophane Capsule Vegetale.

Produsele au ajuns la fix, exact de ziua mea de nume si au fost perfecte dupa un lung sezon de gradinarit.
 Din primavara si pana in  toamna mi-am expus constant parul la vant, soare si frig, iar el devenise tern. Scalpul a fost si el agresat constant iar samponul acesta energizant a reusit sa il curete delicat, lasand in urma un parfum fin. Am apreciat faptul ca foloseam si o cantatite foarte mica la fiecare spalare, in comparatie cu vechiul sampon pe care l-am folosit aproximativ 3 ani (da, am fost un client fidel). Samponul nu doar ca mi-a curatat delicat scalpul, dar a eliminat si din nevoia spalarilor dese.

Capsulele vegetale imi completau atat micul dejun,cat si pranzul, dupa cura de 1 luna, voi continua inca 60 de zile, asa cum este recomandat. Capsulele vegetale au un complex de aminoacizi, 7 vitamine si minerale, iar ele m-au ajutat sa am,din nou, unghiile de doamna, unghiile mele puternice si frumoase.
Ca bonus, capsulele contin si cupru, iar acesta contribuie la pigmentarea normala a scalpului, eu avand mare nevoie de acest lucru. 

Ingredientul pe care l-am apreciat si cel care m-a convins sa utilizez produsele a fost extractul apos din parti aeriene de Coada-Calului (denumirea in limba latina Equisetum arvense). Acesta contine 7% siliciu/capsula si contribuie la redarea frumuserii si a rezistentei parului si a unghiilor.

Toti cei care am testat samponul (6 prieteni apropiati/membrii ai familiei) am observat ca acesta:
- curata delicat scalpul;
- ajuta la intarirea firului de par;
- ajuta la stimularea regenerarii firelor de par;
- calmeaza scalpul iritat al persoanelor care se confrunta cu matreata si ajuta la reducerea acesteia;
- ofera volum parului;
- reda stralucirea parului tern;
- are un parfum delicat.

Combinatia #Novophane Sampon energizant si Capsulele vegetale pentru par si unghii au fost un cadou perfect pentru un gradinat care se mandreste cu o recolta bogata. 
Multumita #buzzNovophane si #MagnifiqueSkin acum ma mandresc, din nou, cu un par frumos si cu unghii sanatoase.






sâmbătă, 31 octombrie 2020

Sirop de macese

 Anul acesta ne-am pregatit pentru sezonul virozelor, ne-am inarmat cu sirop de macese si cu macese uscate pentru ceai. Siropul de macese este aliatul nostru in lupta cu virozele de sezon, intarind sistemul imunitar si ajutand la refacerea organismului in urma unor boli infectioase.

Ca beneficii suplimentare, unele eu le caut in mod expres,siropul de macese ajuta la producerea globulelor rosii, ajuta la fixarea calciului in oase si stimuleaza circulatia sangelui. Macesele contin o cantitate mare de vitamuna C, chiar mai mare decat citricele, ele ne ofera multe vitamine si substante minerale, astfel ca trebuie sa ne alocam cateva minute ca sa le culegem si sa le conservam. 


Eu am ales o zi calda de toamna ca sa le culeg, exact inainte de prima bruma, cand macesele sunt pline de vitamine si minerale. Pe masura ce temperaturile scad, plantele isi mai pierd din depozitele de vitamine.

Ca sa le culegem, fie alegem sa folosim manusi, fie taiem crenutele de la noduri, astfel curatam si tufa, stimuland cresterea in primavara.Culesul maceselor mi s-a parut terapie curata, doar eu, cerul albastru si fructele acestea de un rosu intens.

Pentru prepararea siropului, va recomand sa pregatiti un mixer vertical, o strecuratoare mare fina, un tifon si 2 oale.

Macesele le-am curatat de codite si le-am spalat bine. Eu refolosesc chiar si apa cu care spal legumele si fructele din gradina, cu ea ud plantele din ghivece sau legumele din gradina.

Daca nu utilizez sare sau detergenti, acest lucru mi se pare util atat pentru planeta, cat si pentru portofelul nostru.


Ingrediente:

- 250 gr macese;

- 0.5 kg zahar;

- 1.5 l apa

- zeama de la 1 lamaie mica.


Preparare

Macesele se fierb initial pentru 15 minute, apoi se scot din apa cu o spatula si se paseaza folosind mixerul vertical sau se zdrobesc. Operatiunea nu este una usoara, fructele fiind destul de dure, va recomand sa le impartiti in 3 portii pe care sa le zdrobiti separat. 

Macesele pasate/zdrobite se pun inapoi la fiert pentru alte 15 minute apoi se strecoara printr-o sita fina, eu am pus si un tifon in sita ca sa elimin orice rest de pulpa.

Lichidul rezultat se pune din nou la fiert impreuna cu zaharul. Timpul de fierbere difera de la aragaz la aragaz, important este sa se ajunga la consistenta dorita. Inainte sa inchidem flacara, adaugam si zeama de lamaie si mai lasam sa fiarba 2 minute.

Siropul il turnam cald in sticle, apoi in lasam sa se raceasca sub o patura. Sticlele le pastram in dulap, iar dupa deschiderem le punem in frigider. Siropul il servim cu apa minerala, are un gust dulce-acrisor, il apreciaza chiar si fiul nostru.



Cum sa conservam ghebele la congelator

 Ne-am tot laudat cu plimbarile noastre prin padurile din judetul Neamt pe pagina de Facebook Gradinareea, iar ultima data va povesteam ca am cules aproximativ 20 kg de ghebe in padurea de pe Secu.

Plimbarea a fost foarte frumoasa, urcarea putin grea, dar efortul a meritat, gasitit filmuletul aici:https://www.youtube.com/watch?v=8okzUD9gcLI.

Astazi ne intoarcem in bucatarie si va povestesc cum am conservat cateva kg de ghebe si la congelator.

Recomandarea sotului meu, culegator de ciuperci de multi ani, este sa alegeti ciupercile inca din padure si sa nu veniti acasa cu cele viermanoase. In acelasi timp, sa incercati sa le culegeti fara pamant, frunze sau ace de brad. Procesul de preparare o sa fie mult mai usor daca ii ascultam sfaturile, eu am invatat acest lucru "pe pielea mea".

Hai sa trecem la treaba, pentru conservarea ghebelor la congelator avem nevoie de:

- ghebe :) ;

- sare grunjoasa (de muraturi necesara la clatire);

- apa rece;

- un robot de bucatarie sau un cutit bine ascutit si multa rabdare;

- pungi pentru depozitare.

Ghebele se spala in ape pentru inceput. Prima data punem ciupercile in apa cu sare si le lasam asa cateva minute. In acest timp, toate vietatile, care se ascundeau prin ele, vor iesi la suprafata.

Urmatoarele 2 ape vor fi fara sare si vor elimina resturile de pamant, frunze sau ace de brad.

Pana finalizam si ultimele etape, punem o oala mare de apa la fiert.

Dupa ce am terminat de spalat ciupercile, si apa da in clocot, le adaugam si pe ele. Lasam totul sa clocoteasca timp de 5/6 minute si apoi oprim focul. 

Turnam repede ciupercile intr-o sita si le clatim sub jet de apa rece, apoi le tocam cu ajutorul robotului de bucatarie sau folosind un cutit cat mai ascutit.

Ultimul pas a fost sa le pun direct in pungi, sa le scot aerul si sa le pun in congelator. Noi am utilizat pungi de tip "zip lock" de la Lidl, sotul ar fi preferat pungile vidate dar nu am vrut sa scot si aparatul de vidat pe blat, deja era plina zona.

Dupa aceasta reteta, ciupercile nu o sa devina tari, nu o sa isi piarda din elasticitate si sunt gata pentru retete precum: chiftelute cu ghebe, omlete, paste cu ghebe sau diverse placinte cu legume. 

Acesta este si modul in care le pregatim pentru zacusca, promit sa revin cu reteta zilele acestea.

Pentru a-mi usura munca de dimineata, am pus la congelator si cateva cubulete de ghebe gata "dozate" pentru omlete. 

Pentru asta m-am folosit de tavita pentru gheata, doar nu o sa o mai folosim pana in vara in alt scop. Tavita aceasta este de la Pepco si are partea de jos din cauciuc, lucru care ma ajuta cand le scot.

La fiecare omleta scot cate un cubulet sau doua, in functie de numarul de pofticiosi de la masa.

Sper sa reusesc sa revin si cu reteta pentru chiftelute cu ghebe, intre timp va urez: spor la cules ciuperci prin padure!

Natura ne da atat de multa hrana, trebuie doar sa ne alocam timp ca sa invatam cum sa profitam de fiecare bunatate oferita!







Amestec de flori si legume in cercuri de gradina

Plantam salata in ghiveci


Am publicat acest video in primavara pe canalul de YouTube Gradinareea, dar se aplica si in toamna. Salata se poate cultiva in 2 anotimpuri, iar cei care se bucura de o sera sau de un balcon incalzit, o pot cultiva si in sezonul rece.
Am vazut si salata crescuta direct in sacul de pamant horticol, pe la alti gradinari, cred ca o sa incercam si noi cand ne vom face o sera micuta. 
Sper ca informatiile din video sa va fie de folos, spor la gradinarit sa aveti!

vineri, 28 august 2020

Dovlecei cu branza la cuptor

Pranzul de duminica este mereu unul special pentru familia noastra. Eu si sotul gatim pe rand, dar am impresia ca el este un bucatar mai bun decat mine, sau cel putin, el gateste mai bine retete speciale, iar eu merg pe mancaruri clasice. Cand au inceput sa creasca dovleceii in gradina, dovlecei pe care i-am pazit si i-am aparat de melci, am inceput sa gatesc mai des, dovleceii mi se par legume usor de introdus in multe feluri de mancare, de la ciobe si tocanite, pana la paste. In general ei sunt un ingredient dint-o lista mai lunga, dar pentru astazi o sa ii avem pe ei ca vedeta.

Dovlecei umpluti cu branza la cuptor (portie pentru 2 persoane)


Ingrediente:

- 2 dovlecei;
- 1 ou micut;
- 200 g branza de vaci (am incercat si cu branza de capra);
- 50 g iaurt;
- 50 g cascaval sau 50 g parmezan ras;
- putin marar;
- 2 catei de usturoi;
- cateva fire de chives (optional);
- sare si piper dupa gust.


Preparare:

Dupa ce spalam bine dovleceii, le indepartam capetele cu ajutorul unui cutit, apoi ii taiem in jumatate (pe lungu) si ii asezam intr-o tava. In tava am asezat hartie de copt, dar am vazut si gospodine care utilizeaza folie de aluminiu.

Mararul si firele de chives le-am tocat fin iar usturoiul l-am taiat, nu l-am dat prin presa, mi se pare ca isi mentine mai bine aroma daca il tai.

Amestecam branza, oul, iaurtul, condimentele si usturoiul intr-un bol, folosind o furculita.

Eliminam pulpa dovleceilor folosind o lingura, la final dovleceii vor arata ca niste barcute pe care le vom umple cu amestecul preparat in pasul anterior.

Presaram barculete cu parmezan ras sau cascaval dat prin razatoare.


Tips & Tricks: parmezanul nu va lasa apa in dovlecei, asa cum  face cascavalul. Daca doriti ca dovleceii sa fie suculenti si foarte fragezi, optati pentru cascaval ras, da nu, folositi parmezan.


Barculete se coc timp de 25-30 de minute in cuptorul preincalzit la 180 grade. 

O sa va bucurati de un pranz usor, sanatos si foarte gustos!

Daca aceasta reteta a fost utila, va invitam sa o distribuiti si prietenilor, va asteptam parerile in rubrica de comentarii de mai jos sau pe pagina de Facebook Gradinareea.

Pagina de YouTube Gradinareea va asteapta cu multe sfaturi utile iar experimentele noastre in gradina sunt usor de urmat.
Va invitam alaturi noi, in incercarea de a avea un stil de viata mai sanatos si de a ne ajuta planeta.

Marile schimbari se produc cu pasi mici, iar fiecare dintre noi contam, actiunile noastre ca parinti, influenteaza viitorul copiilor si al nepotilor! Va invitam sa lasam mostenire o planeta curata si plina de oameni fericiti!

miercuri, 26 august 2020

Pastai la borcan - reteta pentru iarna


 Cuvantul care ne descrie cel mai bine gradina,in luna august, este "abundenta". Aproape toate recoltele asteapta sa fie adunate si procesate pentru a ne bucura de ele pe parcursul sezonului rece. Fasolea este acea recolta care ma cheama mereu in gradina, la 2 sau 3 zile imi pregatesc cosuletul si ies sa o culeg.

Noi am plantat fasole in 5 locuri diferite si va las lista, poate va inspira:
1.  varianta clasica: am pus fasolea cataratoare alaturi de porumb,
2. fasole cataratoare pe corturile in stil indian ale copiilor(corturi facute de noi din crengi);
3. soi pitic intr-un cerc cu legume si flori (va las link pe canalul de Youtube aici);
4. fasole cataratoare pe gardurile goale;
5. fasole pitica in anvelope sau ghivece alaturi de flori.
Despre curtea noastra si felul in care gradinarim o sa gasiti mai multe pe canalul de YouTube Gradinareea,sper sa va fie utile.


Hai sa revenim la reteta noastra si sa trecem la treaba!

Ingrediente:
- fasole pastai (cat mai fragede);
- apa;
- sare neiodata (speciala pentru muraturi).
Pentru 1 borcan de 400 ml am folosit aprox 300 g fasole, 150 ml apa si 1 lingurita de sare neiodata.



Preparare:
Eliminam capetele pastailor cu ajutorul unui cutit si taiem pastaile la dimensiunea preferata. Imediat ce am terminat de curatat si de taiat, spalam pastaile si le lasam sa se scurga intr-o sita. Intre timp, pregatim borcanele sterilizate.
Pentru pasii urmatori avem 2 variante, in functie de locul in care urmeaza sa depozitam borcanele pline.

I. Daca nu aveti posibilitatea sa puneti borcanele intr-un beci sau intr-o boxa racoroasa, se recomanda sa opariti putin pastaile. Se pune apa la fiert iar cand a dat in clocot, adaugam pastaile si le mai lasam 3 minute. Pastaile se scot cu grija din apa fierbinte, se aseaza in borcane iar, peste ele, turnam apa in care au fiert, punem sarea, strangem capacele si trecem la fierberea la bain-marie. Din momentul in care apa a inceput sa clocoteasca, lasam pastaile sa fiarba doar 30 de minute.

II. Daca avem un loc racoros de depozitare, punem direct pastaile in borcane, adaugam sarea si apa. Dupa ce am strans capacele si ne-am asigurat ca sunt inchise ermetic, punem la bain-marie totul. Din momentul in care apa a inceput sa clocoteasca, lasam pastaile sa fiarba 60 de minute.

Tips & tricks: mereu asez un prosop mai vechi de bucatarie pe fundul oalei in care fierb borcanele, aceasta le va proteja sa nu se sparga.

La final, eu las borcanele sa se raceasca in oala pana a doua zi, apoi le depozitez in camara sau le duc in beci. Iarna, folosim pastaile la ciorbe iar gustul lor este perfect.


Daca aceasta reteta a fost utila, va invit sa o distribuiti si prietenilor, va asteptam parerile in rubrica de comentarii de mai jos sau pe pagina de Facebook Gradinareea.

duminică, 26 iulie 2020

Sirop de Roinita

      Am mostenit cateva tufe de Roinita de la bunicii sotului meu. Am gasit acesta planta aromata in gradina, initial mi se parea o planta invaziva deoarece se inmulteste repede, dar treptat am reusit sa o apreciez si sa o tin sub control. Roinita (Melissa Officinalis) sau Lamaita este o planta care aduce linistea in viata noastra prin parfumul ei (amestec intre lamaie si menta, mai mult spre lamaie).

Planta este considerata un "elixir de viata lunga" de catre greci si ajuta la eliminarea stresului, la calmarea anxietatii si a depresiei, ajuta digestia, inlatura nevralgiile si durerile reumatice.
Majoritatea dintre noi o folosim uscata pentru ceai, dar stiai ca poti sa o transformi in sirop?
Roinita se recolteaza din iunie pana in septembrie. Pentru ceai, punem la uscat atat frunzele, cat si florile, dar pentru sirop avem nevoie de frunze cat mai tinere, fara flori.

Siropul de Roinita ne poate ajuta sa adormim linistiti, exact cum o poate face si ceaiul. Consumat diluat cu apa minerala sau plata, siropul nu va avea efect sedativ, dar va ajuta digestia si va aduce o stare de bine. Roinita consumata in exces nu este recomandata, de ex. pentru o cana de ceai consumata in timpul zilei, se folosesc 2 frunze, nu mai mult.

Siropul de Roinita, desi este asemanator cu cel de menta sau cu cel de papadie in materie de cantitati, are un timp diferit de preparare. Sa trecem la treaba!





Ingrediente:

- un buchet mare de Roinita (al meu a cantarit 40 gr);
- 750 gr pana la 1 kg zahar (in functie de gust);
- 1 l apa.

Preparare:

Spalam bine Roinita si o lasam la scurs intr-o sita in timp ce fierbem apa. Cat apa fierbe, dizolvam zaharul si il lasam la foc mediu pana ce lichidul devine clar.
Peste lichidul fierbinte adaugam Roinita, dupa ce am oprit focul. Apoi acoperim oala si o lasam asa timp de 48 de ore.
Ca sa observati cum planta isi lasa toata mireasma in sirop, mai ridicati capacul in cele 2 zile de asteptare, o sa observati, pe masura ce trec orele, ca siropul va avea un parfum din ce in ce mai intens, absolut placut pentru nasul nostru.
Dupa cele 48 de ore de asteptare, strecuram siropul printr-o sita si il mai punem la fiert pana mai clocoteste putin.

Siropul se toarna imediat in sticle iar acestea se inchid, daca este suficient de gros va rezista toata iarna. Daca siropul nu este suficient de gros, acoperim sticlele cu o patura si le lasam sa se raceasca acolo, astfel ne asiguram ca produsul va rezista o perioada indelungata.

Tips and tricks: Mereu aleg sa utilizez oale cu fund dublu cand prepar siropurile iar pentru depozitare refolosesc niste sticle de bere cu sistem ermetic de inchidere, nu am avut probleme cu ele desi le am de cativa ani.



Daca aceasta reteta a fost utila, va invit sa o distribuiti si prietenilor, va asteptam parerile in rubrica de comentarii de mai jos sau pe pagina de Facebook Gradinareea.

Canalul de Youtube Gradinareea-Jurnal de Gradina este plin de informatii utile, va las un link aici
https://www.youtube.com/watch?v=rOK-0wOgtQs&feature=youtu.be&fbclid=IwAR16Cwq72P-0jWvA75dJifm3C61YoYZL_WZD3EcfOZ0Yc-gn_aZGPGBGmd0


De ce Anthurium face florile verzi?



Anthurium este o planta de apartament care ne solicita cateva conditii speciale ca sa ne poata oferi florile sale superbe dar si frunze sanatoase. Gasiti cele mai utile sfaturi in videoclipul de pe canalul Gradinareea.
Share daca aceste detalii va sunt utile!

duminică, 28 iunie 2020

Tarta cu visine

Gustul dulce acrisor este unul care cred ca ne intriga pe toti. Ieri, am observat ca visinele din curte sunt coapte in proportie de 80%, mi-am luat frumos o scara si am petrecut cateva minute culegand 1 Kg de visine cat mai coapte. Cat stateam acolo, inconjurata de furunze verzi, lumina trecea atat de delicat printre crengi iar culoarea visinelor ma antrena si parca ele, visinele acrisoare, imi spuneau sa ma grabesc si sa le transform mai repede intr-o tarta cu gust de copilarie. Probabil tarta cu visine este prajitura care mi-a ramas cea mai draga din acea perioada frumoasa a vietii.

Asa cum v-am obisnuit, va prezint o reteta usoara si rapida, in care folosesc ingrediente cat mai simple. Aceasta reteta o sa iti placa enorm pentru ca nu contine praf de copt, o sa simti doar gustul ingredientelor, gustul de baza pentru care ne preparam aceasta prajitura delicioasa.
Nici nu am reusit sa fac poze mai multe, imediat ce am scos tava din cuptor, "clientii mei" ( fiul si nepotul cel mare) s-au asezat la masa si asteptau sa fie serviti.
In functie de gustul fiecaruia, cantitatea de visine se poate reduce impreuna cu cea de zahar. Fiecare isi personalizeaza reteta dupa gust.


Ingrediente:

- 1 kg de visine (cantarite cu samburi);
- 8 oua (eu am folosit "de tara");
- 16 linguri de zahar;
- 16 linguri de faina alba (am avut 000 acum);
- 16 linguri de ulei;
- un praf de sare.

Preparare:

Spalam bine visinele, le scoate samburii si le lasam sa se scurga intr-o sita. Intre timp, separam albusurile de galbenusuri si incepem sa batem albusurile impreuna cu praful de sare. Cand acestea si-au dublat volumul, adaugam treptat zaharul, galbenusurile, faina, uleiul si le amestecam bine cu mixerul.
Compazitia o asezam intr-o tava cu hartie de copt la baza. Eu am folosit o tava inalta, iar prajitura a iesit groasa si pufoasa, din acest motiv nu am fost nevoita sa pun praf de copt.
Dupa ce am asezat compozitia, am presarat si visinele, pe care anterior le-am trecut putin prin faina (e un truc de la mama).

Timpul de coacere este de 25 de minute la o temperatura de 180 grade (la cuptorul electric) sau la treapta medie la cel cu gaz.
Ca se avem si o crusta apetisanta, tinem 20 de minute caldura doar de jos, iar pentru ultimele 5 minute, pornim focul si de sus.
Tarta se poate servi cu zahar pudra deasupra sau fara acesta.
Mi se pare prajitura ideala pentru sezonul de vara!

Daca ti-a placut aceasta reteta, te invit sa o distribui cu prietenii tai pe retelele de socializare.
Iti las pentru pagina de Facebook Gradinareea si pentru canalul de YouTube.

Pofta buna sa aveti!

marți, 9 iunie 2020

Limonada cu flori de soc

Mireasma florilor de soc ne-a alintat zilele acestea. La finalul lunii mai, parfumatele flori de soc si-au facut aparitia prin zona noastra de munte, iar noi le-am pus la loc de cinste, asa cum merita. An de an ne bucuram de parfumul si de proprietatile lor, iar ziua sotului a fost motivul ideal sa pregatim o limonada cu flori de soc indulcita cu multa miere.

Asa cum v-am obisnuit, reteta este una foarte simpla.

Ingrediente:

- 2 sau 3 flori de soc (in functie de dimensiunea lor);
- zeama de la 1 lamaie mare;
- o jumatate de lamaie taiata felii (fara coaja);
- cateva frunze de menta (optional);
- miere de albine sau zahar (dupa gust);
- 1 litru de apa plata sau minerala.



Preparare:

Florile de soc se spala usor, ca sa nu le indepartam petalele este de preferat sa le lasam intr-un bol cu apa pentru cateva minute. In acest fel, au timp sa iasa si toti gandaceii care se bucurau de aroma florilor.
Dupa ce am spalat florile de soc si frunzele de menta, stoarcem zeama de lamaie, taiem cateva feliute de lamaie si incepem sa amestecam toate ingrediente cu apa. Recipientul il lasam la frigider pentru cateva ore inainte de servire.
Cand servim limonada, putem sa o trecem printr-o strecuratoare mica, ca florile sa nu ajunga in pahar.
Pofta buna sa aveti!

joi, 4 iunie 2020

Cresterea fragilor in ghivece



Prin drumetiile noastre, nu doar ca ne bucuram de privelisti de vis si facem miscare, dar gasim si multe plante pe care le aducem acasa cu noi, Anul trecut am cules din padurea de pe Secu: conuri, crengi de brad, urzici, pojarnita, flori dar si fragi.
Intr-o curba, aproape de o cascada, alintate de soare si de apa rece din vecinatate, sunt multe tufe de fragi. Bunatatile de intind cat vezi cu ochii, iar animalele padurii nici nu au timp sa le manance pe toate. Pot doar sa spun ca fiul nostru, a ajutat serios la culegerea fructelor, nu a ajuns nimic in caserola pregatita, toate au mers direct in burtica.
Am fost incantati sa-l vedem cum se bucura de fructele proaspete si sanatoase, astfel ne-am hotarat sa luam cateva tufe acasa. Nu am luat multe, fragii se vor inmulti foarte repede si nu este cazut sa distrugem ecosistemul.

duminică, 26 aprilie 2020

Exfoliant de fata cu malai si miere de albine

Ieri am lucrat toata ziua prin gradina, am plantat porumbul, fasolea, ceapa, usturoiul si cartofii, pe langa alte treburi pe le-am realizat prin toata curtea. Pe final de zi, m-am "relaxat" mutand niste rasaduri, iar timpul alocat pentru mine a fost scurt, parca nici o baie fierbinte nu a fost suficienta ca sa ma ajute sa elimin senzatia de praf de pe pielea mea. Sa nu ma intelegeti gresit, stratul de praf de pe noi era un semn clar ca am muncit cu folos pentru a pregati gradina de legume pentru sezonul 2020. Dar in zi de duminica nu aveam chef sa imi simt pielea incarcata, astfel ca am inceput ziua cu un dus fierbinte im care mi-am aplicat mult scrub de corp dupa reteta pe care sigur o cunoasteti deja.



Daca inca nu ati incercat scrub-ul meu de corp, va las link aici. Am si o varianta video pe canalul de YouTube Gradinareea.

Pentru fata am mi-am pregatit un exfoliant usor, de la care am obtinut rezultate imediate.
Nu m-am asteptat sa indepartez senzatia de ten incarcat intr-un timp atat de scurt.
Fiind o reteta atat de usoara si cu ingrediente pe care sigur le aveti prin casa, m-am gandit ca merita o postare speciala pe blog. 


Ingredinte:
- 4 lingurite de malai;
- 1 lingura de miere de albine;
- 1 lingura de ulei de masline.
Eu am tenul uscat, pentru un ten gras, se pot folosi si cateva picaturi de zeama de lamaie.

Toate ingredientele se amesteca intr-un bol iar exfoliantul este de gata de utilizare in doar 2 minute.
Mi-am udat bine fata si gatul, apoi am masat foarte usor exfoliantul pe ten, folosind miscari circulare.
Malaiul este destul de abraziv si de dur, sfatul meu este sa se evite zona ochilor dar si buzele.
Pentru buze va las aici o reteta mai prietenoasa si aici varianta video.

In doar 5 minute, tenul  meu a fost curat, catifelat si hidratat.
Pentru a continua rasfatul, am aplicat si un ser antirid preparat tot de mine, voi reveni si cu aceasta reteta.

Pentru pielea mea uscata, mierea si uleiul de masline au facut minuni in ultimele luni. Am renuntat la demachiantul din comert si acum folosesc doar ulei de masline pentru a indeparta putinul machiaj pe care il aplic si aici ma refer doar la rimel,ruj,anticearcan si fard pentru sprancene.
Voi reveni cu o postare dedicata demachierii cu ulei de masline, pentru moment va las sa va bucurati de acest exfoliant minunat.

Spor sa aveti iar daca aceasta reteta cosmetica a fost utila, va invit sa o distribuiti pe retelele de socializare. Pe canalul de Youtube Gradinareea va astept sa gradinarim impreuna!

duminică, 19 aprilie 2020

Sirop de papadie

Curtea noastra este atat de mare, incat doi adulti si un baietel de 2 ani nu reusesc sa faca fata, nu avem cum o curatam ca sa arate mereu perfect. Dar e ok, suntem impacati cu realitatea si in anumite zone din gradina, in fiecare sezon, natura isi face singura treaba si ne aduce plante frumoase, aparent buruieni, dar in realitate daruri pe care doar trebuie sa invatam sa le folosim. Iar daca noi nu stim sa le utilizam, albinele si toate insectele, care ne tranziteaza curtea, le apreciaza si le folosesc la capacitate maxima. Asa ne bucuram si noi, alaturi de ele de papadie, de rude ale cimbrisorului sau de tataneasa.
 Treptat am invatat sa le valorificam si noi, Dragos adora papadia cand are puf, pierde multa prin gradina ca sa sufle in ele, tataneasa o folosim pentru tratamente naturale in gradina, iar lista poate continua. Nu stiu sa fac coronite din papadie, dar in curand o sa avem o nepotica in familie, mi-am propus sa invat pentru ea.

Pentru astazi o sa ne intoarcem la papadie, la acei bulgarasi simpatici, de un galben furat din soare. Papadia ne aduce zambetul pe buze prin culoare si aspect, iar daca este greu de indepartat din gradina, decat sa te certi cu el, mai bine te impaci cu "dusmanul", pentru ca el nu este atat de rau cum ti se pare. Papadia are numeroase beneficii pentru organism, sunt persoane care ii folosesc florile si frunzele in salate, eu am ales sa le valorific in sirop.
Reteta incercata este cea care implica fierberea, dar ma tenteaza sa incerc si varianta la rece, pentru care am nevoie de miere de albe, albine care se viziteaza atat de des gradina, datorita florilor de papadie. Cat de frumos este sa observi lantul acesta al naturii si sa incerci sa te bucuri si tu de el! Daca nu aveti papadie in gradina, o gasiti din belsug cand faceti o plimbare prin natura intr-o zi insorita.
Siropul de papadie se realizeaza in 2 etape, exact ca cel de menta, despre care v-am povestit toamna trecuta, gasiti reteta lui aici.

Ingrediente:
- 100 gr flori de papadie
- 1 kg de zahar (siropul va iesi foarte dulce, o cantitate mai mica de zahar va insemna un gust mai puternic de papadie, aici alegerea va apartine). Pentru o culoare intensa se foloseste zahar brun, dar este ok si cel alb;
- 1 lamaie;
- 1 l de apa rece.

Prima zi:
-culegem florile de papadie intr-o zi cu soare, in intervalul 11.00-14.00,cand ele sunt deschise complet (avem grija sa nu indepartam din natura si diverse insecte);
- spalam bine florile fara sa le strivim;
- le punem la fiert intr-o oala pana dau in clocot;
- vor sta pe aragaz inca 2 sau 3 minute, apoi oprim focul si le lasam in bucatarie peste noapte, cu capac.

A doua zi:
- strecuram florile, iar lichidul ramas il punem la fiert impreuna cu zaharul si cu zeama de lamaie;
- il lasam sa fiarba la foc mic si mai amestecam putin pe fundul oalei ca sa ne asiguram ca zaharul s-a topit repede;
- dupa ce am vazut ca lichidul a scazut mult si s-a inchis la culoare, testam consistenta pe o farfurie. Cand am vazut s-a intarit usor pe farfurie,am oprit focul;
- lasam siropul sa se raceasca 5 minute iar apoi l-am pus in sticle.

Dupa cum v-ati obisnuit deja, eu refolosesc recipientele, astfel am pus siropul in sticle de bere care aveau un sistem de inchidere foarte bun. Sticlele au fost spalate bine si sterilizate folosind o temperatura foarte mare a apei.

Siropul meu este demn de numele "mierea de papadie", cand l-am gustat pentru prima data, avand consistenta adecvata, am avut impresia ca mananc miere. Denumirea de "miere de papadie" este des intalnita pentru acest sirop minunat, siropul se consuma diluat cu apa plata/minerala, sau se mananca pe paine, pe post de dulceata. Exista si retete de dulceata de papadie, mi s-au parut o varianta mai inchegata a retetei pentru sirop, dar anul acesta ma voi limita la sirop. Sticlele din imagine au disparut repede din bucatarie, au fost solicitate si apreciate de catre rude si prieteni,astfel ca ma pregatesc de un lot nou zilele acestea.

Tips&tricks: florile se culeg cu o manusa pe mana deoarece seva papadiei pateaza destul de mult unghiile iar prin iarba mai pot exista spini sau insecte care sa intepe. Eu nu doar ca mi-am stricat unghiile, dar am fost si atacata de Mao (motanul nostru gras si pufos), dar cele 200 gr culese au meritat. Pe viitor o sa folosesc un set de manusi fine si o sa ma feresc de Mao.

Spor sa aveti iar daca reteta a fost utila, va rog sa ma ajutati cu un share pe retelele de socializare!
https://gradinareea.blogspot.com/2020/04/sirop-de-papadie.html
Abonarea la viitoarele postari de pe blog este gratuita si se gaseste pe bara din lateral. ----->


duminică, 29 martie 2020

Curatam urzici impreuna



Mancarea de urzici nu lipseste din meniul nostru de primavara, m-am obisnuit cu ea si am inceput sa o iubesc datorita beneficiilor pentru organism.
Pentru cei care nu stiu cum sa curete urzicile proaspat culese, va las un videoclip pe care l-am incarcat astazi pe pagina Gradinareea-Jurnal de gradina.

Cand am cules urzicile din padure, am avut grija sa nu le rup si radacinile, iar pe cele pe care le-am scos din greseala, le-am adus cu grija acasa. Vreau sa am grija de natura, atunci cand ies la cules prin padure, imi doresc ca si alti oameni sa se bucure de verdeturile acestea sanatoase. Astfel, am adunat doar o parte din plante si le-am lasat sa se regenereze pentru urmatorii culegatori.
Acest videoclip mi-a dat si sansa sa incerc sa cultiv urzicile in propria gradina. Special pentru ele am ales un loc insorit, care in acelasi timp sa primeasca apa de la o sursa apropiata. Pe masura ce trece timpul si urzicile se prind, o sa mai revin cu informatii.

Pe drumul cel bun

Aerul curat de afara si verdeata din gradina ne duc cu gandul departe, ne ajuta sa visam la o vara plina cu rosii gustoase si la o toamna cu parfum de mere coapte. Toate lucrurile care faceau parte din universul copilariei mele, fac parte si din prezent, fac parte din "acum". Iar daca "atunci"admiram oamenii gospodari, cu beciurile si camarilei pline de bunatati, nimic nu ma mai impiedica sa le am si eu.

Pandemia aceasta, de la inceput an 2020,ne-a facut sa realizam multe, printre care si faptul ca vrem sa fim mult mai independenti din punct de vedere al mancarii. Astfel ca, incepem lucrul drum al transformarii intr-o gospodarie. Stim unde ne dorim sa ajungem, nu cunoastem perfect toti pasii, dar impreună, vom experimenta, ne vom distra si ii vom descoperi!
Bunicii aveau mult mai putine la indemana si totusi, cresteau cate 100 de pasari in fiecare an, nu aveau seminte care sa le garanteze producția in proportie de 99%, dar aveau cea mai frumoasa gradina. Prin anii 1990 nu exista motosapa, dar aveau gradini lipsite de buruieni, randuri superbe de rosii, in fiecare primavara, in rasadnite improvizate, salata avea gust și aroma, ceapa era perfect asezată in ordine iar ridichile erau cele mai bune de pe pamant.
Nu stiam ce inseamna sa stropesti pomii, iar ciresele din gradina erau atat de mari, incat abia reuseai sa le bagi in gura, nimeni nu stia de ingrasamant chimic, dar ardeii din gradinile lor primeau angrasamant direct din cotetul animalelor.
Bunicii nostri reutilizau totul, in trecut nimic nu se pierdea, ci totul se reutiliza! Pandemia aceasta ne va invatat sa traim mai simplu, sa analizam ce avem in jur si cum putem sa ne folosim/refolosim de lucruri.
Norocul nostru este ca astazi avem parte de tehnologie si de surse de informare, iar cu rabdare, cu dragoste si cu multa documentatie, maine vom avea mai multe surse sanatoase de hrana pentru noi si pentru toata familia.

Am inceput cu gradina care ne ofera flori și hrana, urmeaza sa construim un cotet pentru gaini si sa-l populam, ne dorim sa ne cumparam un stup sau doi, treptat sa ajungem acolo unde ne dorim: la un echilibru intre viata de familie, job-uri si viata de om gospodar.
Va invitam alaturi de noi pe acest drum, o sa documentam aici pe blog, pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube Gradinareea-Jurnal de gradina.

vineri, 27 martie 2020

Sunete din natura ep.1 Cascada



In zilele grele, in care simt ca nu pot sa mai fac fata stresului din jurul meu, inchid ochii si imi imaginez ca sunt intr-o padure proaspat inverzita. Aud zgomotul frunzelor, simt adierea vantului si ma bucur de sunetul unei cascade. Toate aceste detalii ma destreseaza usor, ma ajuta sa respir corespunzator si imi sterg toate grijile.
Suntem in stare de urgenta, traim vremuri pe care nu reuseam sa ni le imaginam, stam inchisi in casa, iar cei mai norocosi dintre noi pot iesi in curte.
Pentru toti cei care simt ca se sufoca in case, va invit sa luati, in mod virtual, o gura de aer proaspat din padure si va sa bucurati de sunetele unei cascade din inima muntilor. Sunt 27 de minute de natura pura, sper sa va fie de folos!
O alta experienta din padure, o mai gasiti si aici:https://gradinareea.blogspot.com/2020/01/da-linistea-mai-tare.html
Iar despre terapia gradinaritului am scris aici: https://gradinareea.blogspot.com/2020/02/gradina-este-terapie-pentru-suflet.html

Share, like si abonare, va multumesc!

vineri, 20 martie 2020

Inceperea rasadurilor de ardei iute #Gradinareea



Aaaah, eu nu ma satur sa vorbesc despre ardeiul iute,recent am pregatit si un videoclip special dedicat lui! Atat pe pagina de Youtube,cat si pe blog o sa gasiti multe mariale despre el, informatii utile si retete care il contin.
Spor la gradinarit sa aveti!

Rasaduri de rosii timpurii, rosii Saint-Pierre si San Marzano



Multe persoane din jurul meu imi spun ca le este teama sa lucreze cu semintele de legume dar, in acelasi timp, isi doresc sa inceapa o gradina pline de legume gustoase. Special pentru ei, am realizat un videoclip pe canalul meu de YouTube. Sper ca acesta sa va inspire si sa va fie de folos!
Sa plantezi seminte de rosii este foarte usor, pentru inceput am ales doua soiuri timpurii,respectiv San Marzano si Saint-Pierre.
Ador mirosul de pamant ud cand asez semintele in rasadnite si astept cu nerabdare sa vad cum rasar primele plantute. In asteptarea lor, ma simt exact ca un copil in data de 24 decembrie. Sunt foarte fericita, dupa 2 sau 3 zile de asteptare, sa vad primele firicele verzi. Si da, cam atat dureaza pana rasar plantele!
In videoclip o sa regasiti:
- exemple de recipiente pentru plantare (toate reciclate/refolosite de prin propria bucatarie);
- trucurile pe care le folosesc eu pentru o germinare rapida;
- pamantul special care sa va ajute sa aveti succes in prima etapa.

Va doresc vizionare placuta si spor la gradinarit!

Like&share daca informatiile au fost utile!

miercuri, 4 martie 2020

Salvam o orhidee deshidratata



Zilele trecute am postat pe canalul "Gradinareea-Jurnal de gradina" o metoda simpla de a salva o orhidee care era deshidratata total. Da,exista o sansa sa le salvam!
Sper sa va fie utile informatiile, share, like si abonare la canalul Gradinareea pentru alte informatii utile!

Inmultire urechelnita Sempervivum tectorum



In toamna anului 2019 am primit in dar o planta suculenta plina de puiuti, mi-am amintit ca am mai avut planta in urma cu multi ani dar ca am facut greseala sa o ud mult si sa o las peste iarna in gradina. Anul acesta am fost hotarata sa nu mai repet povestea, ba chiar sa o inmultesc, ca mai apoi sa bucur si eu alti oameni cu ghivece pline de culoare.
Pe numele ei oficial Sempervivum tectorum este o planta foarte usor de ingrijit. Denumiea populara a acestei plante suculente este "urechelnita" iar in materialul de pe Youtube am mentionat cele mai importante lucruri despre cum sa o ingrijim, inmultim si cum sa ne bucuram multi ani de ea.
Sper sa va fie de folos!

vineri, 14 februarie 2020

Gradina este terapie pentru suflet

Va mai amintiti cum a fost prima incercare de gradinarit din viata de adult responsabil si "la casa lui"? Vorbeam zilele trecute cu sotul meu si ne amuzam cumplit, ador sa stau cu el la povesti, cu o cana de ceai in mana si cu Dragos care se joaca pe langa noi. Gradina ne-a adus impreuna, a imbinat abilitatile mele pentru gradinarit, cu placerea pe care o are el cand construieste sisteme logice si utile pentru fructele si legumele noastre. Pot sa il laud mult si bine, el e ancora mea cand imi pierd ratiunea. Iar daca el e ancora mea, gradina o barca, iar Dragos e vantul care ne sufla in panze si ne impinge sa mergem mai departe si sa exploram noi orizonturi, noi soiuri, noi varietati de plante,care au gust si parfum de iubire.

Revenind la prima noastra incercare de gradinarit, recunosc ca am zambetul pe buze cand scriu aceste randuri, imi amintesc ca eram deja stabiliti in curte de 2 sau de 3 ani. Priveam cu scepticism pamantul din jurul casei si aveam impresia ca acolo nu creste nimic, absolut nimic in afara de niste buruieni insuportabile. Nimic mai gresit, din moment ce acel teren urias,in copilaria sotului meu, gazduise multe culturi. Noi,totusi, eram speriati de culoare solului si aveam impresia ca intr-un teren argilos nu poti sa cresti decat porumb si fasole, dar nici cu aceste culturi nu am incercat. Tanjeam dupa legume cu gust intens, pline de culoare si de parfum, astfel am incercat sa crestem rosii in ghivece. Nu stiu de ce ne credeam fermieri urbani, din moment ce noi locuiam in mediul rural si aveam sute de metri patrati disponibili pentru agricultura.

Ca sa nu avem cheltuieli mari, am ales sa plantam rosiile in sticle de apa de 5 sau 10 l si in ghivece mari pe care le aveam deja prin curte, am fost nevoiti sa cumparam doar pamant si rasaduri. Nu ne-am documentat prea mult pentru ca nu gaseam informatii simple despre cum sa cresti rosii in recipiente, toate informatiile de la vremea respectiva erau copy/paste din carti de specialitate. Nu am fost atenti nici la expunerea catre lumina, am asezat sticlele in plin soare, pe ciment si udam plantele in disperare in fiecare seara. Folosind recipiente transparente, nu ne-am dat seama ca radacinile rosiilor vor si ele expuse la soare iar plantele vor avea de suferit, o intreaga poveste trista pentru plante dar haioasa pentru noi. Cu toata lipsa noastra de informatie, cu toata stangacia noastra in domeniu, rosiile care s-au copt au fost cele mai gustoase pe care le-am mancat in anul respectiv, erau o incantare pentru noi si pentru nepotii care alergau prin curte, iar in goana lor, treceau si gustau cate o rosioara delicioasa.
Anii au trecut peste noi, am invatat sa alegem soiuri de legume si de fructe, sa apreciem bucata de pamant lasata de bunici, astfel am ajuns sa fim impacati cu noi, cu anotimpurile si cu natura.
Gradinarul, pasionat de ceea ce face, apreciaza altfel anotimpurile, el  simte pana in oase  zapada din sezonul rece, pana in adancul sufletului caldura verii si zambeste cand vede picaturile de ploaie primavara si toamna. Fiecare sezon are frumusetea lui, iti ofera in felul sau unic hrana pentru corp si minte, parca totul din jurul tau devine terapie pentru suflet.
Va invit sa gradinarim impreuna pe pagina de Facebook Gradinareea si pe canalul nostru de Youtube!

duminică, 26 ianuarie 2020

Da linistea mai tare!



Peisaj alb curat, ca un suflet de copil, susurul apei parca iti mangaie sufletul iar zgomotul produs de vantul care trece printre pomi parca iti mangaie sufletul. Terapia in natura pare sa fie cea mai eficienta pentru eliberarea de stres si de grijile cotidiene. Tanjesc dupa o iesire in padure, dupa aer curat de munte si dupa parfumul rece de iarna, toate ma ajuta sa ma relaxez dupa un an plin de incercari, de stres si de greutati pe plan psihic. Dupa ce gradina mi-a adus stabilitate emotionala pe tot parcursul verii si al toamnei, in iarna simteam nevoia unui punct de sprijin, acel punct a devenit natura inghetata.
O iarna fara zapada, nu are acelasi farmec,iernile unei copilarii fericite erau pline de zapada, totul era acoperit sub un strat gros, pufos si absolut incantator pentru privire. In cautarea unui astfel de peisaj, am mers cateva ore in zona de padure Secu-Vaduri, am postat si un scurt filmulet, iar mai multe povestim aici.
"Da linistea mai tare!", e propozitia care imi vine in minte de fiecare data cand vizitez astfel de locuri iar natura m-a convins ca este cel mai bun psiholog, cel mai potrivit medic pentru a scapa de stres si de anxietate. Multi dintre noi suferim de aceste boli moderne, iar ele isi au leacul in lucrurile simple si naturale.

 Hai sa parcurgem impreuna lista de beneficii ale unei simple plimbari prin natura:
- senzatia de liniste si zgomotele subtile al naturii ne relaxeaza toate simturile;
Izvor de pe drumul axial Izvorul Muntelui-Durau(Jud.Neamt).
- respiram aer curat, astfel creierul este puternic oxigenat si functioneaza mai bine. Nu va garantez ca urmeaza sa rezolvati probleme de fizica cuantica,dar o sa percepeti diferit lucrurile;
- culorile naturii ne relaxeaza privirea, ochii nu sunt fortati sa recunoasca atat de multe culori in miscare din jurul nostru;
- miscarile lente produse de vant printre crengile copacilor ne reduc tensiunea, totul ne ajuta sa ne relaxam;
- mirosul de conifere ajuta la ameliorarea oboselii fizice si psihice, pana inlaturarea depresiei. Pinul, bradul, chiparosul sau cedrul contin fitoncide. Acestea sunt substante volatile care ne reduc nivelul de cortizol, cunoscut drept hormonul stresului;
- plimbarile prin padure ne ajuta sa dormim mai bine datorita factorilor enumerati mai sus;
- armonia si linistea isi fac loc in mintea si in corpul nostru dupa o astfel de plimbare relaxanta.

Va invit sa lasati grijile acasa si sa faceti loc armoniei in viata dumneavoastra, hai sa iesim din case si sa petrecem cateva ore in natura! Mergem?

Daca aceasta postare a fost utila, sper sa o impartasiti cu prietenii pe retetele de socializare, va astept comentariile mai jos!

sâmbătă, 25 ianuarie 2020

Gradina in miniatura cu plante suculente




Gradina in miniatura folosind plante suculente #Gradinareea

Ce face gradinarul cand afara sunt -5 grade si nu poate sa se bucure de gradina verde? Gradinarul isi pregateste semintele pentru sezonul de primavara, cauta recicleaza recipiente pentru rasaduri, isi clateste ochisorii cu plantele de apartament, iar Gradinareea isi face o gradina in miniatura. Va invit sa realizati si dumneavoastra o un astfel de aranjament simplu dar de mare efect.
Am postat un tutorial complet pe canalul de YouTube Gradinareea, astept un feedback si pe pagina noastra de Facebook unde gasiti mai multe poze.

Pentru aceasta gradina in miniatura m utilizat doar Aloe Barbadensis, Urechelnita, Arbore de jad, pietre si doua figurine din ouale Kinder. Bolul in care am realizat gradina este din sticla, fara gauri de scurgere. In acesta am avut o lumanare parfumata in urma cu putin timp, l-am curatat bine si acum i-am gasit o noua utilizare. Pamantul este special pentru cactusi, iar la baza am adaugat un strat de pietre, ca apa sa nu ramana in contact cu radacinile.


Daca acest tutorial a fost util, va rog sa ne ajutati cu un share pe retelele de socialize,va multumim!

vineri, 24 ianuarie 2020

Tutorial: Scrub de buze si scrub pentru corp - retete simple Gradinareea



Cele doua retete de scrub au fost atat de apreciate, incat merita propriul tutorial pe canalul de Youtube Gradinareea.
 Faptul ca sunt retete cu ingrediente simple, pe care le avem prin casa, nu a facut decat sa le creasca popularitatea. De cand le-am realizat pentru prima data, in anul 2019, nu pot sa ma opresc din utilizarea lor, am mereu in baie cate doua borcanele de o culoare care ma invita la rasfat. Mierea si uleiul esential pur de lavanda, iti incanta simturile, iar uleiul de masline te rasfata dupa o zi lunga.

Va invit sa le realizati alaturi de mine si astept un feedback in rubrica de comentarii. Spor sa aveti!

luni, 20 ianuarie 2020

Confectionare lumanari parfumate folosind lumanari vechi



Atmosfera unei case este reintregita de parfumul care circula prin incaperi,de fiecare data cand intram intr-o casa, mirosul este primul care ne stimuleaza simturile. Cu totii ne amintim de mirosul de gogosi calde pe care le facea bunica, dar daca nu aerisim corespunzator o incapere, orice miros placut de mancare, se transforma intr-unul greu de suportat.

In casa noastra incercam sa avem mereu o lumanare parfumata cu miros cat mai natural de flori sau fructe, care sa ne ajute cu o atmosfera cat mai calda si mai prietenoasa, asta daca nu avem ulei esential in candela de aromaterapie. Lumanarile mele preferate sunt cele de la Pepco dar va rog sa ma mai ajutati cu cateva recomandari in sectionea de comentarii.

Pe principiul celor 3R (Redu,Refoloseste, Recicleaza), pe parcursul anilor am tot refolosit paharele pentru decor, suport de pixuri la birou, ori pentru depozitarea pensulelor de machiaj. Cel mai mult,cred ca le-am utilizat ca vas pentru aranjamente florale, dar constatam cu tristete ca aruncam foarte multa ceara care ramanea neconsumata. In perioada sarbatorilor de iarna, cautand idei de cadouri personalizate si cadouri in care sa pun suflet, m-am hotarat sa REDUC numarul de lumanari cumparate, sa REFOLOSESC paharele si sa RECICLEZ ceara.

Va povestesc in videoclipul de pe canalul meu de Youtube cum sa le realizati acasa, in propria bucatarie. Confectionarea lumanarilor parfumate, folosind vechile lumanari ramase prin casa, o sa va solicite doar cateva minute, iar rezultatul o sa fie unul foarte placut.

Daca aveti impresia ca lumanarile si-au mai pierdut din parfum, puteti folosi uleiurile esentiale preferate.
Tips&tricks: daca utilizati un pahar mai mare, este recomandat sa turnati ceara in etape,astfel se va intari mai usor. Ceara se poate topi de mai multe ori iar vasul in care a fiert se curata usor dupa ce s-a racit complet. Ceara care nu a avut loc in noua lumanare, se poate pastra intr-un pahar pentru un proiect viitor.

sâmbătă, 11 ianuarie 2020

Ce a patit Kalanchoe? #rezultatul



      In data de 30 noiembrie 2019 incarcam pe blog o postare foarte populara, una care a ajutat multe persoane sa isi salveze plantele deteriorate: Ce a patit Kalanchoe? Va multumesc pentru numeroasele mesaje lasate pe Facebook si ma simt onorata ca am reusit sa va ofer sfaturi utile, sfaturi care sa va usureze munca in materie de ingrijire a florilor si de gradinarit. Va astept in continuare intrebarile si in sectiunea de comentarii de pe blog.
Dupa spuneam in videoclipul de mai sus, ieri 11.01.2020, am revenit cu un update direct pe canalul de Youtube Gradinareea.
Spuneam la momentul primei postari ca nu e cazul sa ne panicam si ca avem de urmat cativa pasi extrem de simpli pentru a ne salva Kalanchoe.
 In primul rand am lasat planta sa se relaxeze dupa tot stresul la care a fost supusa si acesta este cel mai important lucru de facut dupa toate etapele descrise anterior. Asa cum noi,oamenii, avem nevoie de liniste, de momente de respiro, asa si ele, plantele, au nevoie de o perioada in care doar sa le privim si atat!

Kalanchoe este o planta darnica prin numarul mare de flori pe care il poate oferi, dar in acelasi timp, poate sa fie o planta pretentioasa cand vine vorba de adaptarea la noua ei casa.
Va invit sa urmati pasii recomandati pe blog ca sa obtineti:
- frunze noi si sanatoase;
- tulpini rezistente care se vor dezvolta armonios;
- flori colorate si dragalase.

In lunile urmatoare o sa discutam si despre inmultirea la Kalanchoe deoarece exista o metoda extrem de simpla, planta ne anunta singura cand este gata sa faca acest pas. Mi se pare un lucru absolut minunat cum ea reuseste sa comunice cu noi, trebuie doar sa o privim si ii vom intelege mesajele.
Daca aceasta postare a fost utila, va rog sa o transmiteti si catre prietenii de pe retelele de socializare, va invit sa va abonati si la canalul de YouTube Gradinareea - jurnal de gradina si la pagina noastra de Facebook.

vineri, 3 ianuarie 2020

Paste cu broccoli perfecte pentru intreaga familie

In preajma anului nou, am pregatit o reteta invatata de la soacra mea. Este o reteta care ma duce cu gandul la familii numeroase care se aduna si servesc impreuna o cina cu gust italienesc autentic, iar mama soacra de acolo a invatat sa prepare aceasta mancare rapida si gustoasa. De fiecare data cand o pregatesc, gandul imi zboara la niste strazi pavate cu piatra veche, la o muzica specifica Italiei si nici nu imi dau semana cand ma intorc in bucataria mea. Imi plac retetele relaxate, ele sunt cele care aduna familia la masa, sunt cele pe care le faci in timp ce alergi dupa copilasi, le-ai invatat de la oameni dragi si le trasmiti mai departe cu mult drag.

Zilele acestea, am savurat o portie de paste cu broccoli (din gradina noastra) alaturi de finii nostri Lila de la Pasiunea gatitului, de sotul ei Iulian si de fica lor Sofia, care este de aceeasi varsta cu Dragos al nostru. Lila are multe retete de paste pe pagina ei, sper sa va gasiti inspiratia si in retetele ei.
Copilasii au fost incantati de mancarea primita, iar noi adultii am terminat toate pastele din oala.

Ingrediente (pentru 3 persoane):
- 300 g penne rigate (noi preferam Combino din Lidl);
- 200 g broccoli;
- parmezan ras (dupa gust, noi il folosim pe cel din Lidl);
- ulei de masline;
- 4 sau 5 catei de usturoi cat mai mari;
- sare si piper (dupa gust).

Pentru preparare vom folosi o oala cat mai inalta pentru a preveni orice picatura de ulei sarit pe aragaz. Broccoli l-am tinut in congelator (fiind cules in toamna) si l-am fiert putin inainte ca sa-l dezghet, apoi l-am taiat bucatele.

Preparare:
- am curatat si taiat usturoiul in bucati mari si l-am calit in uleiul de masline atat cat sa devina moale si sa ofere aroma iar la final se va topi printre celelalte ingrediente;
- am adaugat apa in oala si am lasat sa fiarba cu capacul pus pana a dat in clocot;
- in acest pas am pus pastele si broccoli (prefiert);
- am condimentat cu sare si putin piper;
- dupa ce pastele au fiert, broccoli s-a dezintegrat si a devenit o pasta verde;
- am varsat apa si am adaugat parmezanul ras. Acesta impreuna cu broccoli vor forma un sos delicios.

Pastele se servesc calde, alaturi de un pahar bun de vin!

Dragos si Sofia le-au savurat intens, amandoi iubesc legumele crescute sanatos. Mai multe despre felul in care crestem noi legume gasiti pe blog.
Modalitati de conservare a produselor din gradina noastra aveti pe link: https://gradinareea.blogspot.com/2019/09/legume-si-fructe-conservate-la.html

Daca aceasta reteta a fost utila, va rugam sa ne sustineti cu un share pe platformele de socializare si nu uitati si de pagina de Facebook Gradinareea. Spor sa aveti!

Pasta de ardei kapia si rosii

Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca im...