vineri, 8 noiembrie 2019

Gogosari si conopida in otet dulce

In goana noastra dupa muraturi perfecte, care sa ne imbogateasca mesele de iarna, am incercat mai multe retete din familie. Noi am observat ca mesele acelea frumoase, in care stai la povesti alaturi de familie si de prieteni, sunt mult mai placute cand ai si cateva feluri de mancare sau salate de muraturi preparate de tine. Vedetele meselor de sarbatori sunt farfuriile pline cu salate de muraturi colorate, deoarece ele completeaza felurile de mancare si sunt o sursa de povesti. Ne amintim cu drag cum era vremea cand le-am pus, povestim cat am muncit sa le curatam, ce am patit in trafic pana am ajuns la piata sau cum am cultivat fiecare ingredient de pe farfurie.

Pana anul trecut, eu mancam gogosari si conopida dupa o reteta, iar sotul meu cauta borcanele pe care era mentionata varianta dulce. Eu adoram sa simt gogosatul acela crocant si plin de otet parfumat, iar apoi, papilele mele gustative s-au indragostit de conopida din reteta cu otet dulce. Desi par retete asemanatoare, reteta postata zilele trecute Gogosari si conopida in otet are un mod diferit de preparare. In acelasi timp, in reteta simpla, atat gogosarii cat si conopida raman tari, pe cand in reteta de astazi o sa devina moi. Datorita acestui aspect, gogosarii se taie in bucati cat mai mari, iar conopida se pastreaza in buchete mai mari.

Ingrediente:
- gogosari;
- conopida;
- otet;
- sare pentru marturi;
- boabe de piper negru;
- boabe de mustar;
- foi de dafin.

Din aceasta reteta lipseste apa. Pentru borcanele din poza de mai sus (8 borcane de 400 ml si 1 de 1.700 ml) eu am folosit 3 kg de gogosari si 1.5 kg de conopida. Pentru toata aceasta cantitate nu aveti nevoie decat de 0.5 l otet, 500 grame zahar si 1.5 linguri de sare. Foile de dafin, boabele de piper si cele de mustar au fost puse dupa gust.

Preparare saramura:
- intr-o oala punem la fiert otetul, zaharul, sarea si condimentele;
- amestecam in lichid pana s-a topit zaharul;
- la primul clocot oprim focul.

Preparare:
- spalam gogosarii si taiem felii cat mai mari;
- conopida o spalam si o separam in buchete mai mari (atat cat sa incapa prin gura borcanelor pe care urmeaza sa le folosim);
- asezam gogosarii si conopida intr-o oala cat mai incapatoare (sau in doua) si turnam saramura peste ele;
- ca sa ne asiguram ca gogosarii si conopida vor deveni moi, ii presam cu ceva, au am ales o farfurie suficient de mica astfel incat sa incapa in oala;
- am adaugat capacul si i-am lasat in lichid pana a doua zi;
- dupa 24 de ore, gogosarii si conopida au devenit mai moi, si-au lasat zeama si sunt gata de pus la borcane;
- intre timp spalam si sterilizam borcanele;
- asezam gogosarii si conopida in borcane, turnam lichidul rece peste ei si fixam capacele.


Tips & tricks: deoacere gogosarii si conopida se lasa in lichidul fierbinte spre noapte si isi lasa toata zeama, astfel nivelul de lichid o sa creasca in proportie foarte mare.



Daca v-a placut aceasta reteta va rugam sa o transmiteti si catre prietenii dumneavoastra prin intermediul platformelor de socializare si sa ne lasati parerile in rubrica de comentarii. Va multumim!

https://gradinareea.blogspot.com/2019/11/gogosari-si-conopida-in-otet-dulce.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pasta de ardei kapia si rosii

Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca im...