Din vara si pana tarziu in toamna, in fiecare zi ne-am bucurat de cosuri pline cu legume gustoase si cu ierburi aromate,pe fiecare dintre ele le-am pozat cu grija, apoi le-am impartit cu familia si cu oamenii dragi. Fiecare moment petrecut in gradina a fost plin de culoare si de parfum de legume, fiul nostru s-a jucat in gradina, a invatat sa manance rosiile coapte, pisicile s-au tolanit printre randuri si toate conturau un peisaj plin de fericire. Cand sotul m-a anuntat ca urmeaza sa strangem totul, ca sa pregatim solul pentru sezonul viitor, m-am uitat cu strangere de inima spre paturile inca acoperite cu folie de mulcire si spre ultimele legume care inca mai aveau rod. Intr-o dimineata rece de octombrie, m-am imbracat bine, mi-am pregatit cosurile si am iesit sa culeg ultimele legume ale sezonului.
In gradina am mai gasit varza rosie, usturoi si ceapa verde pe care le-am replantat prin ghivece pentru decor, dar si broccoli, ardei iuti, mirodenii si multe rosii necoapte.
Daca broccoliul a mers direct intr-un piure pentru fiul nostru, cu restul nu mi-a ramas decat sa le pun la murat. Am adunat toate rosiile verzi, de la cherry,pana la soiurile mari, inclusiv pe cele care pareaua afectate de temperaturile joase, dar erau inca tari la atingere. Rosiile moi au mers direct in ladita de compost.
Astfel din ultimele cosuri cu legume am scos cateva poze frumoase si 3 borcane mari cu gogonele :)
Recunosc acum ca nu eu am pus gogonele, ci mama mea. Recunosc acest lucru din doua motive, primul fiind acela ca vreau sa ii multumesc pentru grija pe care ne-o poarta, iar al doilea fiind evident faptul ca borcanele puse de ea arata mult mai bine decat cele puse de mine. Mama are un stil, ea le aseaza frumos si cu grija, borcanele ei merita sa fie puse la vedere, nu doar pentru ca sunt pline cu bunatati, ci pentru ca sunt demne de reviste.
Reteta de astazi ii apartine in totalitate, va urez spor la treaba si va rog sa lasati in comentarii daca v-au placut borcanele mamei.
Ingrediente:
- apa calda;
- gogonele;
- ardei iuti;
- hrean;
- telina radacina si frunze;
- boabe de piper negru;
- sare;
- otet;
- frunze de marar;
- cimbru uscat.
Preparare saramura:
Pentru 1 litru de apa avem nevoie de 1 lingura de sare si 1 lingura de otet. Le punem la fiert intr-o oala si adaugam boabele de piper negru. Cand sarea s-a dizolvat, saramura este gata.
Preparare:
- spalam bine toate ingredientele, iar gogonele le mai verificam sa fie tari;
- curatam si taiem hreanul si telina la dimensiunile dorite;
- adaugam toate legumele in borcanele sterilizate;
- turnam saramura,adaugam deasupra cimbrul si frunzele de telina;
- inchidem capacele iar borcanele le depozitam in beci, camara sau in boxa.
Tips & tricks:din lista de ingrediente lipseste usturoiul, reteta fiind cu apa calda. Pentru a obtine gogonele picante, folosim ardeiul iute,hreanul si piperul.
Daca v-a placut aceasta reteta va rugam sa o transmiteti si catre prietenii dumneavoastra prin intermediul platformelor de socializare si sa ne lasati parerile in rubrica de comentarii. Va multumim!
https://gradinareea.blogspot.com/2019/11/gogonele-in-saramura-reteta-cu-apa.html
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Pasta de ardei kapia si rosii
Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca im...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu