duminică, 29 septembrie 2019

Ardei iute clopotel

Bunicii mei aveau o gradina de legume usiasa, asa mi se parea in copilarie, asa o vad si acum. Fiecare zi petrecuta in satul Nicoresti (Jud. Galati), era una plina de fericire, alergam toata ziua prin curte, ne alegeam fructe si legume din gradina, toata ziua rontaiam cate ceva. Tin minte ca la ora pranzului, cand era gata borsul de legume, alergam cu fratele meu sa cautam printre ardeii iuti, cativa care inca mai aveau floarea in varf, acei ardei, asa cum am povestit in alta postare, sunt ardei iuti care nu au ajuns la maturitate, astfel ei nu sunt iuti. Asa au inceput sa-mi placa ardeii nu foarte iuti, dar deoarece nu prea se gasesc pe piata, treptat le-am uitat gustul.

Anul acesta, am descoperit in propria gradina, un soi vechi romanesc, ardeiul iute clopotel. El nu ar mai fi existat pe piata daca cercetatorii de la Statiunea de Cercetare pentru Legumicultura din Buzau nu ar mai lucrat la el, soiul fiind uitat de catre legumicultorii locali.
Noi l-am cumparat din greseala, iar acum vrem sa ii dedicam o zona intreaga in gradina.
Ardeiul iute tip clopotel mai este cunoscut sub denumirea de ardei tip lalea sau Bishop's crown si este un soi ce contine mai putina capsaicina, astfel este mai putin iute.
Tufele sunt viguroase, frunzele sunt de un verde deschis iar fructele sunt in forma de clopotel. Initial fructele sunt verzi, iar la maturitate se inchid la culoare,devenind rosii.
Soiul este unul tardiv, trebuie sa avem rabdare cu el, deoarece recoltarea incepe abia in lunile septembrie sau chiar octombrie.

Soiul este unul care se dezvolta frumos, atat plantat in sera, cat si in gradina sau in ghiveci. Tufa ajunge pana la 60 cm inaltime si trebuie sa fie bine aerisita. Daca se planteaza in ghiveci, informatiile despre tipul de ghiveci, le-am mentionat intr-o postare mai veche despre cum sa crestem ardei iuti in gradina urbana sau in gradina de pe balcon.

Cultivare:

- din seminte;
- din rasaduri.

Cerinte:
- sol bogat si bine drenat;
- zona insorita;
- umiditate moderata.

Utilizare:
- ii consumam proaspeti, fiind mai putin iuti, se pot bucura,de ei, si cei mai tineri membrii ai familiei;
- se pun la murat pentru iarna (urmeaza sa postez o reteta);
- se usuca si se transforma in praf de ardei pentru a condimenta mancarurile;
- in scop decorativ. Anul acesta am avut o singura tufa si nu i-am folosit in scop decorativ, dar am planuri mari pentru urmatoarea recolta.

Tips & tricks: daca afara a venit  frigul si ardeii inca sunt verzi, acestia se pot lasa in casa, pe pervaz, ca sa se coaca. Eu asa procedez si cu rosiile verzi, am vorbit despre asta intr-o postare speciala, click aici pentru o noua lectura.

Tufa mea de ardei clopotel sta langa o craita,,astfel a avut parte de multi polenizatori.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pasta de ardei kapia si rosii

Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca im...