sâmbătă, 7 septembrie 2019

Sos picant de rosii- reteta simpla

In primarava anului 2019, cand plantam o suta de fire de rosii, visam cum o sa creasca in bataia soarelui de munte, ne vedeam fiul cum o sa se joace printre lastarii verzi si asteptam cu nerabdare toamna. In momentele in care puneam semintele de rosii in ghivece pentru rasaduri, imi imaginam cum o sa-mi umplu panerele cu arome extraordinare, deja imi faceam inventarul borcanelor goale si discutam cu mama despre cum o sa pun in practica retele ei de sosuri si paste de tomate.
Zilele au trecut, iar gradina noastra a prins viata, rosiile au crescut alaturi de ierburi aromate si s-au bucurat de sute de insecte polenizatoare, fiul nostru a invatat sa mearga si s-a obisnuit sa consume bunatati din gradina, iar eu m-am rasfatat cu viata de gradinar.

Uneori activitatea in gradina iti traseaza directii, legumele si plantele au ritmul lor si iti pot imbunatati planurile pentru toamna.
Ne-am lasat ghidati de cantitatea disponibila de ardei iuti si de rosii, astfel am preparat un sos picant pentru iarna. Sosul nu era in planurile initiale, a fost doar un bonus din partea gradinii.
In primavara am plantat doar patru ardei iuti in ghivece, vezi link aici , ingrijirea lor este foarte simpla iar cantitatea produsa este impresionanta. Toata vara am avut ardei proaspeti cand mancam ciorbe, i-am folosim in preparate, am pus la uscat, iar in toamna i-am introdus in conserve.


Ingredientele utilizate in sosul picant au fost simple, am vrut sa ne bazam doar pe produsele proprii: rosii cat mai coapte de diverse soiuri si ardei iuti. Sarea de muraturi nu lipseste, atat pentru gust cat si pentru conservare.

Ingrediente:
- 4 kg rosii
- 6 ardei iuti mici (se pot pune dupa gust)
- 3 linguri cu varf de sare de muraturi
- piper macinat (dupa gust)

Preparare:
- am taiat rosiile cubulete;
- am curatat ardeii(ii adaugam fara seminte);
- am dat prin robotul de bucatarie rosiile si ardeii;
- zeama obtinuta se toarna intr-o oala inalta, de preferat cu fund dublu, si se pune la foc moderat;
- amestecam cu o lingura de lemn, ca sa nu se lipeasca sosul de oala;
- cand cantitatea de sos a scazut la jumatate si s-a ingrosat, adaugam sarea si piperul;
- dupa aproximativ 15 minute, oprim focul si turnam sosul in borcane sterilizate;
- sosul se toarna fierbinte in borcane iar dupa ce am fixat capacele, acoperim borcanele cu o patura si le lasam sa se raceasca in voie.
Dupa o zi sau doua, depozitam borcanele intr-un loc ferit de lumina, in beci, in camara sau in dulap.

Ardeiul iute care se usuca in voie,in foisor,alaturi de ierburi aromate

Tips&Tricks:
 cand curatam ardeiul iute, este bine sa purtam manusi de protectie, astfel nu riscam sa ne atingem fata si sa ne iritam.

7 comentarii:

Pasta de ardei kapia si rosii

Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca im...