Zilele au trecut, iar gradina noastra a prins viata, rosiile au crescut alaturi de ierburi aromate si s-au bucurat de sute de insecte polenizatoare, fiul nostru a invatat sa mearga si s-a obisnuit sa consume bunatati din gradina, iar eu m-am rasfatat cu viata de gradinar.
Uneori activitatea in gradina iti traseaza directii, legumele si plantele au ritmul lor si iti pot imbunatati planurile pentru toamna.
Ne-am lasat ghidati de cantitatea disponibila de ardei iuti si de rosii, astfel am preparat un sos picant pentru iarna. Sosul nu era in planurile initiale, a fost doar un bonus din partea gradinii.
In primavara am plantat doar patru ardei iuti in ghivece, vezi link aici , ingrijirea lor este foarte simpla iar cantitatea produsa este impresionanta. Toata vara am avut ardei proaspeti cand mancam ciorbe, i-am folosim in preparate, am pus la uscat, iar in toamna i-am introdus in conserve.
Ingredientele utilizate in sosul picant au fost simple, am vrut sa ne bazam doar pe produsele proprii: rosii cat mai coapte de diverse soiuri si ardei iuti. Sarea de muraturi nu lipseste, atat pentru gust cat si pentru conservare.
Ingrediente:
- 4 kg rosii
- 6 ardei iuti mici (se pot pune dupa gust)
- 3 linguri cu varf de sare de muraturi
- piper macinat (dupa gust)
Preparare:
- am taiat rosiile cubulete;
- am curatat ardeii(ii adaugam fara seminte);
- am dat prin robotul de bucatarie rosiile si ardeii;
- zeama obtinuta se toarna intr-o oala inalta, de preferat cu fund dublu, si se pune la foc moderat;
- amestecam cu o lingura de lemn, ca sa nu se lipeasca sosul de oala;
- cand cantitatea de sos a scazut la jumatate si s-a ingrosat, adaugam sarea si piperul;
- dupa aproximativ 15 minute, oprim focul si turnam sosul in borcane sterilizate;
- sosul se toarna fierbinte in borcane iar dupa ce am fixat capacele, acoperim borcanele cu o patura si le lasam sa se raceasca in voie.
Dupa o zi sau doua, depozitam borcanele intr-un loc ferit de lumina, in beci, in camara sau in dulap.
Ardeiul iute care se usuca in voie,in foisor,alaturi de ierburi aromate |
Tips&Tricks: cand curatam ardeiul iute, este bine sa purtam manusi de protectie, astfel nu riscam sa ne atingem fata si sa ne iritam.
Mulțumesc pentru rețeta ,am sa fac și eu.
RăspundețiȘtergereSper ca a ieșit delicios 🥰👩🌾
ȘtergereCu drag!
RăspundețiȘtergereO sa fac si eu...mi se pare delicioasa!
RăspundețiȘtergereAsteptam sa ne anuntati cum a iesit <3
ȘtergereReteta mea preferata
RăspundețiȘtergereȘi a mea 😉
Ștergere