vineri, 4 octombrie 2019

Ardei iuti la borcan

Povesteam recent despre ardeiul iute tip clopotel, iar prima mea postarea a fost dedicata ardeiului iute. Plantele acestea au ceva, ma atrag mereu, fie prin aspect sau prin arome. O tufa viguroasa de ardei, imi lasa senzatia unui gradinar priceput, ma face sa cred ca o persoana a dedicat timp, atentie si dragoste, plantelor la care ma uit. Dar realitatea este alta, tufele de ardei cresc fara prea multa atentie si ne ofera fructe pline de aroma, fructe pe care le putem consuma proaspete, le putem usca sau le conservam pentru iarna.

Cand usuc ardeii iuti, iar apoi ii pun in rasnita,alaturi de alte ierburi, am impresia ca am puteri magice, nu stiu de ce, dar praful care iese din rasnita, ma duce cu gandul la un praf de stele. Nu doar zanele din povesti au praf cu puteri magice, avem si noi gospodinele secretele noastre. Sentimentul acesta placut, ma cuprinde mereu cand pasesc in gradina si imi aleg legumele sau fructele, pe care urmeaza sa le transform in ceva bun pentru familia mea.
Cu zambetul pe buze, astazi am cules cativa ardei iuti, pe care sa ii conserv in borcane. Sotul meu consuma ardei iuti cu mare placere, astfel ador sa ii pun pe masa acesti ardei. Am mai postat si o reteta pentru sos de rosii picant si doresc sa mai prezint modalitati de pastrare a acestora pentru consum in perioada iernii. Va invit sa realizam impreuna, o colectie de retete si informatii pentru amatorii de mancaruri picante,astept sugestii in rubrica de comentarii.


Reteta de astazi este una foarte simpla, fara fierbere si gata in cateva minute. Eu am pregatit doar 2 borcane de 200 ml deoarece am avut ardei putini. Eu am pus mai mult zahar deoarece asa prefera sotul meu.

Ingrediente:
- 250 g ardei iuti;
- sare;
- zahar (dupa gust);
- 250 ml otet;
- hrean fasii sau rondele (optional);



Mod de preparare:
- am spalat bine ardeii clopotel si pe cei obisnuiti si i-am lasat sa se usuce bine;
- am asezat ardeii in borcane sterilizate, iar intre ei se pot pune ; fasie sau cateva rondele de hrean;
- am adaugat cate 1 lingurita de sare si 2 lingurite de zahar;
- am completat cu otet de muraturi pana la gatul borcanului;
- daca unele codite depasesc cantitatea de otet, ele se indeparteaza.


Tips & tricks: hreanul ajuta ardeii sa se mentina tari, daca nu doriti acest lucru sau daca nu aveti hrean, puteti sa-l omiteti.

Ardeii pusi la borcan in anul 2018,i-am savurat astazi la parintii mei,


3 comentarii:

Pasta de ardei kapia si rosii

Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca im...