duminică, 1 septembrie 2019

Pasta de ardei kapia si rosii

Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca imi vine sa dau fuga in bucatarie si sa trec la treaba. Reteta este una simpla, care reuneste savoarea rosiilor coapte in soarele cald al lunii august, cu gustul intens al ardeilor kapia proaspat culesi din gradina.  Pasta de ardei o folosim toata iarna, intr-o varietate de preparate, de la cirobe si tocanite, pana la sosuri elegante pentru paste sau pentru fripturi. Aroma este atat de intensa, gustul ne place atat de mult, incat am renuntat la clasicul suc simplu de rosii, iar iarna nu cumparam sucuri de tomate din comert, le preparam noi pe toate, luna aceasta.

Ingrediente:
- 6 kg ardei kapia
- 3 kg rosii coapte (diverse sortimente);
- 4 linguri sare de muraturi (se pot adauga si mai multe in functie de gust);
- 2 linguri zahar.
Optional se mai pot adauga: cimbru, ardei sau frunze de busuioc. Noi preferam sa lasam pasta simpla, astfel se poate folosi in foarte multe preparate.

Am utilizat:
- robot de bucutarie pentru a marunti rosiile si ardeii;
- borcane si capace sterilizate;
- un sort de bucatarie deoarece riscam sa ne patam hainele.

Mod preparare: 
- spalam rosiile si ardeii kapia;
- curatam ardeii si ii taiem fasii;
- taiem rosiile felii;
- dam prin robot/tocator rosiile si ardeii;
- sosul rezultat il punem la fiert, initial la foc mic;
- am amestecat, in oala, cu o lingura de lemn, ca sosul sa nu se lipeasca si pemtru a-l omogeniza;
- cand pasta a scazut si s-a ingrosat,am adaugat sarea si zaharul;
- am turnat pasta in borcane, am fixat capacele, le-am pus cu gatul in jos si le-am acoperit cu o patura;
- am lasat borcanele sa se raceasca pana a doua zi;
- apoi le-am depozitat intr-un loc racoros.

Tips & tricks: atentie, sosul o sa sara din oala, cel mai bine este ne protejam atat aragazul cu o folie de staniol, cat si bratele noastre prin purtarea unei bluze cu maneci lungi.

Am folosim o gama variata de rosii, important a fost ca acestea sa fie coapte.

Si poza de grup de la sfarsit


4 comentarii:

Pasta de ardei kapia si rosii

Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca im...