duminică, 8 septembrie 2019

Menta - cultivare, crestere si intretinere

Cele mai placute dimineti de vara incep cu o aroma intensa de menta, imediat cum ies din casa, parfumul mentei din gradina imi ofera energie si imi aduce zambetul pe buze. Am cativa de cand fiecare limonada are un gust intens datorita frunzelor mentolate si am impresia ca nu acordam suficienta atentie acestei plante minunate. Sunt sigura ca va amintiti, ca fiecare bunica va oferea cate o cana de ceai de menta cand apareau durerile de burtica, iar ea, bunica avea macar o tufa de menta, prin jurul casei, pe care o ingrijea cu drag.
Va invit sa ne amintim impreuna cum si de ce este bine sa avem o tufa cu menta prin apropiere!

Menta este o planta aromata care se poate creste foarte usor, atat in ghiveci,cat si in gradina. Culoarea ei de un verde intens,cat si parfumul emanat de frunze, fac din menta o planta usor de integrat in decor. Menta are numeroase proprietati medicinale, se poate folosi in cosmetica pentru combaterea acneei sau se consuma in ceaiuri, avand rol antibacterian. O limonada devine mai savuroasa cu cateva frunze de menta in pahar, siropul de menta este perfect ca sa ne racorim intr-o zi torida de vara, iar ceaiul de menta are un efect revigorant in orice moment.

Avantajul mentei, este ca poate sa creasca atat in ghiveci,cat si in curte, se inmulteste rapid si nu iti solicita mult timp.

Cultivare:
1. din seminte
Daca o plantam in gradina, primavara doar afanam solul, punem semintele de menta si le acoperim cu un strat de pamant, apoi umezim suprafata plantata.
Pentru cultivarea in ghiveci, alegem un vas cu un diametru mare. Deoarece planta se inmulteste repede si are nevoie de un spatiu mai mare pentru radacini, ghiveciul trebuie sa fie inalt. Umplem ghiveciul cu un amestec de pamant de flori, compost organic si nisip sau pietris fin. Radacinile tinere trebuie sa se strecoare usor prin sol, astfel nu tasam pamantul in ghiveci. Facem cateva gropite in are punem cateva seminte de menta,le acoperim cu pamant si udam usor solul.

Imediat ce au aparut primii lastari, puteti sa-i rariti si sa incepeti sa le rupeti varfurile, acest lucru va stimula cresterea plantelor, iar pana in toamna o sa aveti tufe mari si bogate

2. din plante adult
Radacinile de menta se pot separa pentru a da nastere unor plante noi sau alegem sa cumparam o planta din magazine. In aceasta situatie, cand ajungem acasa, mutam planta cumparata intr-un ghiveci mai mare, asa cum am discutat anterior sau o plantam direct in gradina.

Crestere si intretinere:
Ghiveciul cu menta se tine in casa pe perioada iernii, iar din primavara, de cand a trecut inghetul, se poate muta pe balcon sau in curte. Daca asezam ghiveciul in fata geamului, mirosul plantei, va alunga insectele daunatoare. Planta poate sa reziste si in plin soare, dar are nevoie de mai multa apa daca alegem o locatie insorita.
In gradina, menta se va inmulti in voie iar daca este intr-o zona semi-umbrita, va creste fara sa iti solicite multa apa. Eu am cateva tufe mostenite de la bunicii sotului, sunt exact in fata casei, au parte doar de cateva ore de soare, nu le ud si recoltez cat este vara de lunga. Am incercat sa le tin sub control, dar radacinile se raspandesc imediat pe sub pamant, astfel am recurs la folie de gradina de jur imprejurul tufelor, doar aceasta a mai tinut situatie sub control. Cateva tufe  ne sunt suficiente pentru ceai, limonada sau pentru sirop de menta.

Recoltare:
Frunzele de menta se pot folosi pe toata perioada vegetatiei, cu cat rupem mai multe frunze, cu atat stimulam cresterea plantei. Pentru sirop de menta, noi folosim toata tufa, dar fara flori. Radacina ramasa in gradina, va rezista inghetului, astfel inainte de venirea frigului putem taia de la baza.

Conservare:
In functie de preferinte sau de spatiul disponibil, noi uscam atat planta intreaga, cat si frunze separat.

Menta sta la uscat in foisor, se integreaza perfect in decorul de toamna.
Tips&tricks: un ghiveci cu menta plasat la fereastra alunga tantarii iar cand bate vantul, parfumul de menta ne inunda camera. Eu utilizez menta si in aranjamentele florale, parfumul ei proaspat da o nota de originalitate.

2 comentarii:

Pasta de ardei kapia si rosii

Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca im...