sâmbătă, 21 septembrie 2019

Legume si fructe conservate la congelator

In momentul in care am devenit mama, am fost nevoita sa-mi schimb de la modul de viata pana la gandire. Bubulina gospodina din mine a devenit super gospodina si am incercat sa-mi simplific viata, rutina de curatenie, modul in care gatesc, ca sa am timp pentru familie si in special pentru noul membru al familiei. Astfel am cautat metode si cai scurte de a le face pe toate. Pentru ca acest blog este dedicat gradinaritului si legumelor sau fructelor sanatoase, m-am gandit sa detaliez si alte modalitati in care le conserv. Una dintre aceste metode este pastrarea in congelator, nu doar a fructelor si legumelor ca atare, dar si realizarea unor mixuri care sa ma ajute sa gatesc repede.

Avand in vedere ca avem fructe si legume care se coc in diverse luni, din primavara si pana in toamna, avem timp suficient timp sa ne umplem congelatorul cu bunatati pe care le consumam cand dorim.
Fie ca vrei sa consumi legume si fructe sanatoase pe toate perioada anului sau ca vrei sa iti usurezi munca in bucatarie, congelarea legumelor este o metoda la indemana tuturor.
Solutiile pe care vreau sa le propun astazi ajuta atat la reducerea deseurilor cat si la scaderea cheltuielilor.



Hai sa vedem ce putem sa congelam!

Daca nu am mentionat ceva in listele de mai jos, va rog sa ma ajutati cu sugestii, comunitatea Gradinareea o sa va multumeasca!

Legume:


- rosii cherry sau rosii mari, taiate in bucati sau intregi;
- dovlecel portionat sau in amestec;
- zucchini portionat sau in amestec;
- dovleac placintar portionat gata pentru supe sau pentru clatite pentru bebelusi;
- broccoli;
- conopida;
- morcov dat prin razatoare sau taiat la dimensiunea dorita;
- pastarnac dat prin razatoare sau taiat la dimensiunea dorita;
- radacina de patrunjel dat prin razatoare sau taiat la dimensiunea dorita;
- telina data prin razatoare sau taiata la dimensiunea dorita;
- vinete gata tocate;
- ardei gras sau ardei kapia proaspeti si taiati la dimensiunile dorite;
- ardei kapia copt;
- mazare;
- fasole verde (pastai si boabe);
- porumb inreg sau boabe, fiert in prealabil sau crud;
- ciuperci pentru sosuri sau supe creme;
- varza de Bruxeles;
- cartofi dulci portioati pentru piure;
- cartofi pentru prajire gata portionati.


Fructe:
- mere cubulete sau date prin razatoare/robot, pentru placinte sau prajituri;
- pere pentru diverse prajituri;
- fructe de padure pentru prajituri sau smoothiuri;
- capsuni;
- nectarine;
- piersici;
- visine si cirese fara samburi;
- struguri;
- gutui;
- banane.

Ierburi aromate sau frunze:
- patrunjel;
- marar;
- leustean;
- spanac;
- urzici;
- stevie;
- loboda.

 Daca aveti timp si doriti sa pastrati culoarea si consistenta legumelor, atunci este bine sa le opariti cateva minute, le lasati sa se usuce in sita si apoi le asezati in congelator. Indiferent daca sunt oparite sau lasate crude, daca nu doriti sa se lipeasca intre ele, puteti sa asezati legumele si fructele pe o tava, pe care o introduceti in congelator. Dupa ce bunatatile au inghetat, le puneti in pungi, pe categorii, astfel nu este nevoie sa le taiati cand le decongelati.
Din lipsa de timp, eu doar le spal si le las putin sa se usuce, nu le oparesc, mai multe de atat, eu prefer sa imi fac mixuri de legume si sa le etichetez pentru fiecare timp de mancare in parte. Daca am majoritatea ingredientelor gata pregatite, gatesc mai repede, mai usor si nu sunt nevoita sa alerg prin magazine dupa cele necesare, mai ales cand din magazin nu ies doar cu cele necesare, mai pun in cos diverse tentatii care imi consuma bani si timp. Pe masura ce avem legume proaspete in frigider si nu le consumam, le tai si le adaug in pungile din congelator, astfel reducem cantitatea de fructe sau legume pe care le aruncam.

Mixul pentru tocanite, intrucat sunt momente in viata in care mai trebuie sa mirosi si a tocanita, nu doar a flori de mar:
- rosii de toate soiurile taiate cubulete sau intregi;
- tije de conopida si broccoli
- ardei gras sau kapia;
- morcov rondele sau dat prin razatoare;
- marar;
- resturi de dovlecel sau de zucchini, imi raman cand fac dovlecel/zucchini pane;
- resturi de vinete taiate felii, noi mai mancam si vinete la gratar,iar ce ramane, punem direct in congelor.
Le amestec bine in punga si le etichetez.

Mixul pentru ciorbe:
- rosii de toate soiurile taiate cubulete sau intregi;
- mazare;
- fasole pastai sau boabe;
- morcov;
- ardei gras sau kapia;
- radacina de patrunjel.

Mix pentru garnituri:
- broccoli;
- conopida;
- cartof dulce;
- varza de Bruxeles.

Prepar pungile cu mixuri in functie de legumele pe care le am la indemana, iar cand ma hotarasc sa le gatesc,le pun direct in oala, adaug restul de legume necesare si condimentele.

Tips & Tricks: legumele si fructele pastrate in pungi ziplock nu vor lua gustul sau mirosul celorlalte produse din congelator deoarece pungile sunt bine sigilate.

Pungile cu broccoli si conopida, mix pentru tocanita, marar tocat si rosii intregi pregatite pentru depozitare in congelator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pasta de ardei kapia si rosii

Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca im...