duminică, 22 septembrie 2019

Gem de prune

De fiecare data cand mananc gem de prune facut in casa, ma intorc in copilarie, inchid ochii si sunt in casa bunicilor. Langa soba in care se facea foc din luna septembrie, mancam cu pofta o felie de paine cu gem de prune, gustul lui este unic pentru multi dintre noi. Daca gasesc la brutarie si paine calda, tabloul este perfect! Gemul facut in casa nu se compara cu cel realizat in fabrica, in primul rand, este facut cu drag pentru familia ta, iar in al doilea rand, ingredientele sunt simple, nu folosesti conservanti si stii ca il pot consuma toti membrii familie.

Gemul de prune nu este acelasi lucru cu magiunul. Diferentele dintre ele:
- gemul contine zahar, magiunul nu;
- gemul se fierbe putin, magiunul se fierbe mult, de preferat afara in ceaun.
Datorita timpului de fierbere, majoritatea dintre noi preferam sa facem gem. In plus, gemul se fierbe pe aragaz si nu trebuie sa ii acorzi atat de multa atentie ca in cazul magiunului.

Pentru noi este o placere sa culegem prune din gradina si spre norocul meu, crengile pline de fructe se lasa in jos, astfel nu trebuie sa culeg cu scara. Mirosul prunelor coapte atrage si albinute sau viespi, sa aveti grija cand iesiti la cules!
Noua nu ne place gemul dulce, astfel am folosit o cantitate mica de zahar, dar zaharul se pune dupa gust,astfel fiecare isi personalizeaza reteta. Noi preferam sa punem zahar mai mult la dulceturi, astfel incat sa existe diferenta mare de gust intre gem si dulceata.

Sa trecem la treaba!


Ingrediente:
- 6 kg prune (cantarite cu samburi);
- minim 0.5 kg de zahar(in functie de preferinte si de cat de dulci sunt prunele);
- zeama de la 1 lamaie;
- pastaie de vanilie (optional)

Preparare:
- dupa ce ati cules sau ati cumparat prunele, acestea se spala bine, apoi se desfac in doua, se scot coditele, frunzele si samburii si se arunca eventualele bucati stricate;
- prunele desfacute se lasa, in oala, cu zaharul peste ele cateva ore (2 sau 3 ore), astfel se lasa apa din ele si nu trebuie sa mai adaugam apa la fierbere;
- dupa ce s-a lasat apa, punem oala pe foc;
- prunele se fierb initial la foc mare, spuma care apare deasupra se inlatura constant,
- cand dau in clocot, adaugam zeama de lamaie si trecem la foc mic;
- amestecam constant cu lingura de lemn si verificam sa nu se lipeasca de fundul oalei;
- prunele vor fierbe intre 1 si 2 ore, astfel ele se transforma intr-un gem gros;
- daca doriti ca fructele sa ramana intregi, atunci fierbem cel mult 1 ora si 20 min, daca dorim sa devina pasta, atunci tinem gemul pe foc timp de 2 ore;
- cand suntem multumiti de consistenta, facem un test cu o cantitate mica de gem pe o farfurie si oprim focul;
- lasam gemul sa se raceasca doar 5 minute, apoi il punem in borcane sterilizate;
- dupa ce am pus capacul, tinem borcanele cu capacul in jos timpt de cateva minute;
- cand borcanele s-au racit, le depozitam intr-un loc racoros si ne bucuram de ele pe parcursul sezonului rece.



Tips & tricks: etichetati borcanele cu tipul gemului si anul in care a fost facut,astfel incat nu le incurcati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pasta de ardei kapia si rosii

Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca im...