sâmbătă, 14 septembrie 2019

Dulceata de afine fara conservant

Incepand cu luna august am simtit ca particip la o borcaniada care mi-a adus mereu zambetul pe buze. Toata vara ne-am bucurat de fructe si de legume proaspete, iar acum a venit momentul sa le conservam. Nici nu a inceput bine toamna, ca instinctul de gospodina si de mama, a inceput sa ma puna la treaba. Stiind ca pregatesc bunatati pentru cei dragi, fac totul cu drag, nici nu poti sa ai o stare de bine cand lucrezi cu materii prime delicioase si sanatoase. Pentru ca incercam sa traim sanatos, imi doresc sa aduc pe blog retete simple, pentru care sa folosim produse din gradina, produse pe care le putem culege din padure sau pe care le putem procura de la oamenii care le cultiva in mod responsabil.

Zilele acestea, cumnata mea m-a surprins cu afine, iar pe principiul "fa Rai din ce ai", m-am hotarat sa le conserv pentru iarna. Astfel, astazi va invit la o dulceata de afine fara conservant, o reteta delicioasa pe care o sa o savuram la micul dejun. Afinele raman intregi, astfel este o placere sa consumi dulceata.

Ingrediente:
- 1 kg afine intregi
- 750 g zahar
- zeama de la 1 lamaie
- 110 ml apa


Mod de preparare:
- am spalat bine afinele si am ales toate coditele si frunzele;
- am adaugat zaharul, apa si zeama de lamaie intr-o oala cu fund dublu;
- la foc mare, ingredientele se transforma in sirop de zahar,pe care il amestecam cu lingura de lemn si il lasam sa fiarba aproximativ 5 minute;
- cand punem cateva picaturi de sirop pe o farfurie si observam ca picaturile isi mention forma, siropul este gata;
- reducem flacara, o sa lucram la foc mic de acum;
- adaugam fructele spalate peste sirop si amestecam usor cu lingura de lemn ca sa nu le zdrobim;
- cand dulceata da in clocot, o sa o mai tinem doar 10 minute si luam constant spuma care apare deasupra;
- cand afinele isi schimba culoarea, observam ca ele au inceput sa traga siropul iar dulceata este gata;
- am pus o lingura de dulceata pe o farfurie si am testat cat de inchegata este, daca rezultatul va multumeste, focul se poate opri.




Depozitare:
- dupa ce am oprit focul, lasam dulceata sa se raceasca;
- ca dulceata sa nu prinda crusta, acoperim oala cu un prosop de bucatarie pe care l-am umezit;
- borcanele si capacele se spala si se sterilieaza, asa cum v-am obisnuit eu refolosesc borcanele vechi pe care le-am spalat bine;
- dupa racire, turnam dulceata in borcane, securizam capacul si le depozitam in camara.




Din cantitatile prezentate  au iesit 3 borcane de 400 gr iar ce a mai ramas in oala s-a mancat in cateva minute, semn ca reteta a avut mare succes.
Ca afinele sa ramana intregi, nu puteti sa lucrati cu cantitati mari,astfel dulceata de afine se face in reprize iar prepararea ei incepe cu luna august, cand fructele se coc.

Tips & tricks: zeama de lamaie nu altereaza gustul dulceturilor, ea este necesara pentru pastrarea culorii fructelor si pentru a preveni cristalizarea siropului.

Cele 3 borcane rezultate din reteta de astazi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pasta de ardei kapia si rosii

Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca im...