vineri, 13 septembrie 2019

Sirop de menta-preparare simpla

Sunt dimineti de toamna in care ma trezesc si ma uit pe geam, admir natura si respir aer curat. Nu am rabdare sa stau doar in fata geamului, iau un capot pufos pe mine si ies in curte. Oare ce sa mai fac astazi, ce bunatati sa mai obtin pentru iarna, din gradina mea? Merele sunt aproape coapte si o sa le transform intr-o placinta delicioasa, prune mai sunt putine in copac dar am facut suficient gem, hmmmm, razele soarelui bat atat de frumos pe tufele de menta. Stiu, o sa fac un sirop de menta! Mi-am luat o foarfeca de gradina, un cos mic de nuiele si am cules un buchet mare de menta. Aroma frunzelor si aerul rece de toamna la munte, m-au revigorat complet. Fiind reteta inceputa intr-o zi de vineri, a fost impartita pe doua zile. Reteta este foarte simpla si se merita sa fie incercata.

Siropul de menta are acel gust al unei copilarii fericite, are culoarea soarelui si parfumul diminetilor reci de toamna.

In prima zi am lucrat pe fuga deoarece trebuia sa plec la birou, aroma de menta mi-a ramas impregnata in palme si m-a binedispus toata ziua. A doua zi am mai petrecut mai mult timp in bucatarie si am lasat siropul sa se prepare in ritmul lui, ce ritm placut are si ce aroma iti inunda casa, absolut superb.

Ingrediente:
- 1 legatura mare de menta (sau doua mai mici);
- 3 l apa;
- 2 kg zahar;
- zeama de la 2 lamai.
Ingredientele se pot injumatati pentru o cantitate mai mica.

Etape de preparare:
Ziua 1
- culegem menta sau o cumparam si o spalam;
- adaugam apa si menta intr-o oala inalta si cu fund dublu;
- fierbem la foc mare si asteptam sa clocoteasca timp de 10-15 min. In acest punct o sa ramana aproximativ 2.5 l de lichid aromat;
- oprim focul si lasam oala cu capacul pus, pana a doua zi. Atentie, nu scoatem menta din oala.
Ne alegem cu un ceai de menta, de un verde foarte inchis si cu o aroma intensa.

Ziua 2
- trecem ceaiul prin sita si il punem la fiert, masuram sa avem 1.25 l de lichid la 1 kg zahar. Eu am ales sa-l fierb in 2 vase separate, ca sa am control mai mare dupa ce pun zaharul;
- fierbem la foc mare pana da in clocot;
- reducem flacara si adaugam zaharul;
- adaugam zeama de lamaie dupa ce s-a topit zaharul;
- amestecam cu o lingura de lemn si lasam la foc mic pana se incheaga siropul;
- cand se place consistenta, oprim focul si turnam siropul fierbinte in recipiente de sticla sterilizate.

In final o sa obtinem 2 l de sirop delicios. Pentru depozitare eu folosesc de la borcane, pana la sticle reciclate de la bere, sucuri sau sosuri. Siropul il bem cu apa minerala si nu are efectele secundare pe care le are ceaiul de menta.
Asa cum am scris si la inceputul postarii: siropul de menta are acel gust al unei copilarii fericite, are culoarea soarelui si parfumul diminetilor reci de toamna, dovada in poza de mai jos.




Tips&tricks: Nu este nevoie sa muncim suplimentar si sa desprindem frunzele de menta de pe tulpina, punem la fiert toata planta dar fara flori.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pasta de ardei kapia si rosii

Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca im...