Am mostenit cateva tufe de Roinita de la bunicii sotului meu. Am gasit acesta planta aromata in gradina, initial mi se parea o planta invaziva deoarece se inmulteste repede, dar treptat am reusit sa o apreciez si sa o tin sub control. Roinita (Melissa Officinalis) sau Lamaita este o planta care aduce linistea in viata noastra prin parfumul ei (amestec intre lamaie si menta, mai mult spre lamaie).
Planta este considerata un "elixir de viata lunga" de catre greci si ajuta la eliminarea stresului, la calmarea anxietatii si a depresiei, ajuta digestia, inlatura nevralgiile si durerile reumatice.
Majoritatea dintre noi o folosim uscata pentru ceai, dar stiai ca poti sa o transformi in sirop?
Roinita se recolteaza din iunie pana in septembrie. Pentru ceai, punem la uscat atat frunzele, cat si florile, dar pentru sirop avem nevoie de frunze cat mai tinere, fara flori.
Siropul de Roinita ne poate ajuta sa adormim linistiti, exact cum o poate face si ceaiul. Consumat diluat cu apa minerala sau plata, siropul nu va avea efect sedativ, dar va ajuta digestia si va aduce o stare de bine. Roinita consumata in exces nu este recomandata, de ex. pentru o cana de ceai consumata in timpul zilei, se folosesc 2 frunze, nu mai mult.
Siropul de Roinita, desi este asemanator cu cel de menta sau cu cel de papadie in materie de cantitati, are un timp diferit de preparare. Sa trecem la treaba!
Ingrediente:
- un buchet mare de Roinita (al meu a cantarit 40 gr);
- 750 gr pana la 1 kg zahar (in functie de gust);
- 1 l apa.
Preparare:
Spalam bine Roinita si o lasam la scurs intr-o sita in timp ce fierbem apa. Cat apa fierbe, dizolvam zaharul si il lasam la foc mediu pana ce lichidul devine clar.
Peste lichidul fierbinte adaugam Roinita, dupa ce am oprit focul. Apoi acoperim oala si o lasam asa timp de 48 de ore.
Ca sa observati cum planta isi lasa toata mireasma in sirop, mai ridicati capacul in cele 2 zile de asteptare, o sa observati, pe masura ce trec orele, ca siropul va avea un parfum din ce in ce mai intens, absolut placut pentru nasul nostru.
Dupa cele 48 de ore de asteptare, strecuram siropul printr-o sita si il mai punem la fiert pana mai clocoteste putin.
Siropul se toarna imediat in sticle iar acestea se inchid, daca este suficient de gros va rezista toata iarna. Daca siropul nu este suficient de gros, acoperim sticlele cu o patura si le lasam sa se raceasca acolo, astfel ne asiguram ca produsul va rezista o perioada indelungata.
Tips and tricks: Mereu aleg sa utilizez oale cu fund dublu cand prepar siropurile iar pentru depozitare refolosesc niste sticle de bere cu sistem ermetic de inchidere, nu am avut probleme cu ele desi le am de cativa ani.
Daca aceasta reteta a fost utila, va invit sa o distribuiti si prietenilor, va asteptam parerile in rubrica de comentarii de mai jos sau pe pagina de Facebook Gradinareea.
Canalul de Youtube Gradinareea-Jurnal de Gradina este plin de informatii utile, va las un link aici
https://www.youtube.com/watch?v=rOK-0wOgtQs&feature=youtu.be&fbclid=IwAR16Cwq72P-0jWvA75dJifm3C61YoYZL_WZD3EcfOZ0Yc-gn_aZGPGBGmd0
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu