duminică, 27 octombrie 2019

Dovleac butternut la cuptor

Va propun astazi o noua incursiune in lumea copilariei, acea lume plina de legume si de fructe sanatoase. Va amintiti dupa ce leguma alergati in gradina, in zilele reci de toamna? Ce leguma o aduceati cu efort din gradina, datorita kilogramelor sale, oare sa fie dovleacul?
Mai tineti minte cum asteptati sa fie desfacut in doua ca sa fie pus la cuptor?


Deoarece dovleacul placintar a facut parte din copilaria noastra, vrem sa continuam traditia, astfel astazi i-am pregatit dovleac la cuptor si fiului nostru. Dovleacul este un aliment perfect si pentru inceperea diversificarii la bebelusi, cand Dragos era in acea etapa a vietii, ii preparam supa crema de dovleac, pe care o savura cu mare placere.

Pentru acest weekend, am ales soiul butternut, un soi cremos, care are si o silueta simpatica, pe care orice copilas o apreciaza.
Eu zambesc de fiecare data cand ii vad forma de chitara si recunosc, i-am scos cu mare drag semintele ca sa le usuc si sa le plantez in gradina sezonul viitor.
Daca nu aveti gradina si nici nu va tenteaza sa incercati sa cresteti dovleci in ghivece, pe balcon,atunci asezati semintele de butternut pe o foaie de copt, intr-o tava si o lasati la cuptor pana acestea se coc, eventual asezati ambele tavi in acelasi timp,daca va permite cuptorul.


Eu am gatit doar jumatate de dovleac astazi, iar restul l-am asezat in pungi si l-am pus la congelator, deoarece in sezonul rece prepar clatite cu el. Reteta o gasiti aici Clatite cu dovleac placintar.
Pentru a vedea ce legume si fructe se mai pot congela pentru iarna, am postat si Legume si fructe conservate la congelator.

Dovleac butternut la cuptor:

Ingrediente:
- un dovleac mic;
- scortisoara (optional);
- zahar brun (optional).

Preparare:
- am taiat dovleacul in doua, dupa ce l-am spalat bine;
- am scos semintele folosind o lingura;
- am dat jos coaja dovleacului;
- am taiat feliute subtiri dar puteti sa lasati dovleacul taiat doar in doua bucati;
- peste dovleac se presara scortisoara si sau zahar brun (optional). Noi l-am lasat simplu,deoarece am facut doar cateva felii pentru Dragos;
- am asezat feliutele de dovleac in tava pe o foaie de copt;
- am incalzit cuptorul la 200 grade si am lasat dovleacul timp de aprox 30 de min. Daca lasati feliile mai mari sau dovleacul taiat in doar doua bucati, atunci il lasati 40 de minute.


 La final o sa obtineti un desert delicios si sanatos, cu o textura cremoasa si cu o aroma placuta.

Tips & tricks: ca sa verificati daca dovleacul este gata, folositi o furculita si verificati daca textura dovleacului a devenit cremoasa.

Pofta buna!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pasta de ardei kapia si rosii

Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca im...