Fiecare dintre noi, cand iese la plimbare pe strada, cred ca are un balcon, o casa sau o curte pe care o admira si poate o priveste cu putina invidie. In orice zona locuim, exista un vecin care are niste flori superbe pe balcon ori pe terasa. Admir constant oamenii care aduc un strop de culoare in balconul unui bloc gri, am impresia ca o floare in ghiveci, are puterea sa schimbe un decor monoton, sa-l umple de frumusete, pafrum si zambete.
Florile crescute in ghiveci, fie ca le-am tinut pe balcon, pe terasa, in foisor sau in gradina, ne-au incantat privirea din primavara si pana in toamna. Acum, cand temperaturile se apropie de limita inghetului, e timpul sa le mutam in casa pentru a ne bucura de ele in continuare. Exista plante care au nevoie de repaus in anotimpul rece, iar acestea pot sa ramana afara, fara probleme. In aceasta categorie se incadreaza florile de primavara, ai caror bulbi/radacini raman afara in ghivece.
Dar celelalte plante au nevoie de caldura din casa, pentru a trece peste zilele cu temperaturi foarte scazute. Eu aduc in casa si muscatele, recunosc faptul ca nu reusesc sa le pun la beci peste iarna. O sa revin cu o postare despre cum sa iernam muscatele si cu poze de pe parcursul anului. Daca reusiti sa mentineti muscatele in beci sau in boxa,aveti toata admiratia mea, felicitari!
Astazi discutam despre cum aducem ghivecele in casa si ce pasi trebuie sa urmam.
Este important sa verificam daca aducem in incaperile noastre plante sanatoase si lipsite de daunatori. pe sub frunze sau pe sub ghivece, in general gasim oua de paianjen, melci si diverse insecte pe care trebuie sa le inlaturam. Insectele se mai gasesc si printre frunze sau pe spatele acestora, iar pentru a le inlatura nu este nevoie sa folosim un insecticid.
Materiale necesare:
- manusi de gradina;
- burete de vase;
- apa pentru udare;
- un lighean sau o galeata cu apa pentru spalarea ghivecelor;
- un sac de pamant pentru completare;
- o laveta de microfibra sau servetele de hartie pentru curatarea furnzelor.;
- foarfeca de gradina.
Pasi de urmat:
- facem un inventar al ghivecelor pe care le aducem in casa;
- veficam si pregatim spatiile din casa in care vom aseza plantele;
- luam fiecare ghiveci si verificam daca nu este degradat;
- indepartam cu grija panzele de paianjen, oaule acestora, precum si melcii sau alte insecte;
- verificam daca trebuie sa mai adaugam sol sau daca este nevoie sa-l afanam pe cel existent;
- stergem frunzele cu o laveta sau cu un servetel umezit;
- indepartam frunzele si ramurelele uscate;
- la final curatam ghivecele cu un burete umed.
In casa, plantele noastre au nevoie de lumina, astfel alegem zone cu cat mai multa lumina naturala. In caz ca au nevoie de mai multa lumina, ele isi vor orienta, treptat, frunzele sau crengile catre un geam. Mi s-a intamplat acest lucru cu o dracaena, care si-a schimbat total aspectul, deoacere am schimbat diagonala televizorului langa care statea in anotimpul rece. Dar am imbratisat schimbarea pentru ca facea partea din decorul casei, decor care se schimba cu fiecare anotimp care trece.
In materie de conditii mai amintesc:
- curentii de aer rece care pot deranja plantele asezate langa usa sau geam;
- sursele de caldura care pot afecta frunze sau tulpini.
Momentul iernarii plantelor este unul prielnic pentru inmultirea unor specii, de exemplu, cand scot feriga din pamant, rup radacina, astfel obtin mai multe plante.
In aceasta perioada, invit prietenii sa isi aleaga ce flori vor sa "adopte" din cele pe care le-am inmultit eu.
Daca nu am suficient loc in casa, mai duc flori si la birou, astfel ma bucur de ele si pe parcursul celor 8 ore de lucru.
Am observat ca plantele schimba total atmosfera din birou, nu doar ca ajuta la curatarea aerului, dar ne ajuta si sa fim putin mai relaxati. Parca un ghiveci cu o feriga superba mai amortizeaza din zgomotul produs de o tastatura.
Pe pervaz, deasupra calorifelui, am iernat cu succes:
- Cactusi;
- Orhideele (care stau pe toata perioada anului acolo);
- Muscate(udate des);
Mai departe de o sursa de caldura tin:
- Telegraf alb si grena;
- Ficusi (in special Benjamina trebuie sa fie la distanta de calorifere);
- Muscatele care nu au mai avut loc pe parvaz;
- diverse plante grase;
- Trandafir japonez,
- Dracaena;
- arbore de cafea;
- Iedera;
- Feriga;
- Aloe;
- Avocado;
- arbore de cauciuc;
- Papirus;
- arbore de jad;
- Kalanchoe;
- Stephanotis (iasomie);
- Filodendron;
- Camelia.
Stiu ca lista este lunga, dar toate aceste plante stau in casa doar in sezonul rece, iar in primavara le scot pe teresa sau in foisor. Cat timp stau in casa, aceste ghivece pline de culoare, le integrez in decor si profit de ele ca sa nu fiu nevoita sa cumpar decoratiuni de sezon. Pentru a le adapta fiecarui sezon foloses panglici, elemente naturale (conuri de brad sau frunze uscate), cosuri de nuiele si vase ceramice sau masti de ghiveci.
Tips & tricks: Pe perioada iernii fiecare specie are cerinte diverse in materie de apa si ingrasamant, astfel trebuie sa ne realizam un program de udare si fertilizare de care sa ne tinem. Eu mi-am setat alarme pe telefonul mobil,astfel imi este usor sa imi ingrijesc plantutele pretioase.
In speranta ca aceasta postare a fost utila, va invit sa ne sustineti cu un share pe retelele de socializare: https://gradinareea.blogspot.com/2019/11/iernarea-plantelor-in-casa.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu