sâmbătă, 30 noiembrie 2019

Ce a patit Kalanchoe?

Oamenii care primesc flori in dar isi fac mereu griji si se intreaba ce conditii trebuie sa le ofere plantutelor proaspat intrate in casa. Cele mai multe griji si le fac atunci cand vad o orhidee si plante de talie mai mare, fara sa ia in considerare plantele mai mici. Una dintre ele este Kalanchoe, o planta pe care o primim plina de flori, una care are frunze mari si carnoase, de un verde inchis, aparent un verde sanatos. Zambim cu gura pana la urechi cand vedem florile viu colorate, atat de dese incat nu reusim sa le numaram nici daca ne dorim. In general, Kalanchoe vin cu un pamant care pare uscat, pamant pe care vrei sa il uzi imediat ce ai asezat planta intr-un loc in casa. Din dorinta de a oferi apa si hrana, plantei, incepem sa o udam pana vedem ca radacinile nu absrob apa din ghiveci iar aceasta este prima si cea mai mare greseala.

La scut timp dupa ce am inceput sa acordam atentie plantei, sa o udam si sa o bibilim, incepe panica. Pe zi ce trece, planta noastra se degradeaza mai mult, florile incep sa se lase, frunzele isi pierd din intensitatea culorii si incep sa cada iar panica devine disperare cand tulpina devine maronie iar frunzele prind un puf alb.
Felicitari, ai adus kalanchoe foarte aproape de cosul de gunoi! Si pun pariu ca te gandesti serios sa arunci ghiveciul ala cu o "buruiana ponosita", acum te incrunti cand il vezi si te gandesti sa muti kalanchoe intr-o alta incapere, ca sa nu dai atata de des cu ochii de ea.
Hai sa salvam impreuna kalanchoe si sa o aducem intr-o stare placuta, atat pentru planta,cat si pentru tine.
Daca planta ta a inceput sa arate ca cea de mai jos, atunci esti in cea mai fericita situatie posibila, cea in care a fost udata prea mult. Si eu am comis aceste greseli destul de des, din neatentie sau din lipsa de informatii.

Este normal ca o planta, odata schimbat mediul de viata, sa fie stresata, asa cum suntem si noi. Trebuie doar sa va imaginati cat de greu ii este sa treaca de la administrarea continua de ingrasamant si de la mediul in care a fost pacalita sa infloreasca mult, la casa noastra, unde vream sa o ingrijim si ne dorim sa avem rabdare cu ea ca sa se dezvolte si sa ne ofere noi floricele colorate.


Primul pas pentru a salva planta este acela a schimba ghiveciul sau macar pamantul din el. Kalanchoe are nevoie de un sol care sa dreneze bine, adica nu apasa pamantul in ghiveci cand il schimbi, taseaza pamantul doar de la baza tulpinii pentru a fixa radacinile si pentru a elimina eventualele goluri de aer din jurul acestora. Restul solului trebuie sa ramana aerisit si apropo de aerisire, stiu ca este frustrant sa auzi ca planta trebuie aerisita, dar printre frunzele ei trebuie sa treaca un curent de aer, ca sa nu apara mucegaiul.
Dupa ce am schimbat solul, curatam florile uscare si frunzele care nu par sanatoase.
Umatorul pas implica rabdare,urmeaza o perioada in care trebuie sa avem rabdare si sa lasam planta sa se regenereze. In acest interval, plasam ghiveciul intr-un loc bine aerisit si uscat, ca planta sa isi revina. Udarea o sa se faca doar cand vedem ca solul este uscat, de preferat fiind sa punem apa in farfurie, Kalanchoe sa traga cantitatea necesara iar surplusul sa-l indepartam.
Cu trecerea timpului, o sa apara frunze noi, puternice, dar ele o sa fie mai mice decat cele cu care a ajuns din florarie. Cand vedem ca planta si-a revenit complet, putem incepe sa folosim ingrasamantul adecvat si sa incepem sa o ajutam sa produca flori. Pana la procedura de inflorire, mai avem de asteptat, acum hai sa ne recuperam plantuta. Spor sa aveti!

Daca v-a placut aceasta postare va rugam sa o transmiteti si catre prietenii dumneavoastra prin intermediul platformelor de socializare si sa ne lasati parerile in rubrica de comentarii. Va multumim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pasta de ardei kapia si rosii

Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca im...