Dar poate, "profesionistii" isi permit sa faca treaba asta. Cum am devenit noi "profesionisti in muraturi"? Munca, munca si iar munca!
In casa noastra avem o lista lunga si variata pentru muraturi de toamna. In urma cu 10 ani, cand m-am mutat alaturi de sotul meu, tata mi-a transmis (probabil ca parte din zestre) si retetele familiei. Din acel moment, asa cum spuneam si in postarea anterioara, in fiecare toamna, ne pregatim singuri muraturile. Zilele trecute am scris despre Muraturi de toamna in saramura., click pe link pentru detalii.
Astazi continuam lista cu Gogosari si conopida in otet, iar vineri o sa revin cu varianta dulce a retetei.
Ingrediente:
- gogosari;
- conopida;
- otet;
- apa;
- sare pentru muraturi;
- boabe de mustar;
- piper negru boabe;
- foi de dafin.
Nu va las cantitate pentru gogosari sau conopida deoarece fiecare le alege dupa preferinte. Am observat ca sunt persoane care mananca mai mult conopida iar gogosarii raman in borcane sau invers, astfel fiecare isi dozeaza cantitatea dupa bunul plac. Dintr-un kg de conopida si unul de gogosari + 3 l de lichid, mi-au iesit: 2 borcane de 200 ml, 1 borcan de 415 ml, unul de 315 ml, 3 de 400 ml si 1 de 550 ml. Eu aleg sa le pun in borcane de capacitate diferita pentru ca mai pun cateva borcane in cosurile cadou pe care le ofer celor dragi.
Preparare:
- alegem gogosarii cei mai tari,pe care ii spalam bine, le scoatem semintele si ii lasam intregi sau ii taiem felii (noi ii feliem);
- borcanele se sterilizeaza in prealabil si alegem borcane mari daca lasam gogosarii intregi;
- spalam conopida si o rupem in buchetele;
- incepem sa umplem borcanele, asezand cat mai frumos conopida si gogosarii. Mama mea aseaza un rand de gogosari si unul de conopida,dar am vazut gospodine care lasa gogasarii intregi si ii umplu cu buchetele de conopida. Pentru ca si asezarea muraturilor este o arta, eu incerc sa asez legumele ca intr-un tablou frumos de toamna.
Prepararea saramurii:
- proportiile pentru lichid sunt 2 sau 3 litri de apa si 1 litru de otet (in functie de gust);
- la 1 litru de lichid adaugam 1 lingura de zahar si 1 lingura de sare;
- fierbem toate ingredientele impreuna pana dau in clocot si avem grija sa se topeasca sarea si zaharul.
Cand saramura a fiert si toate borcanele sunt pline cu gogosari si conopida, oprim focul si lasam lichidul in oala timp de cateva minute.
Asezam borcanele la rand iar aceasta operatiune imi lasa senzatia ca borcanele sunt nerabdatoare sa isi primeasca portia de saramura ca sa se incalzeaza si sa inceapa sa pregateasca aceasta reteta delicioasa.
Dupa ce am lasat saramura sa se raceasca putin, o turnam in borcane cu ajutorul unui polonic si de fiecare data amestecam in lichid. Amestecand saramura ne asiguram ca in fiecare polonic ajung frunze de dafin, boabe de piper si boabe de mustar.
Umplem borcanele pana la gat, punem capacele si le inchidem bine.
Lasam borcenele sa se raceasca la temperatura camerei si apoi le mutam la rece.
Aceasta reteta insoteste multe preparate pe care le consumam iarna. Noi consumam alaturi de omleta dimineata, de tocanite la pranz sau alaturi de friptura la cina.
Tips & tricks: pentru un gust intens, in functie de dimensiunea borcanului, este bine sa adaugam cate 1 frunza sau 2 de dafin din saramura. Lichidul ramas in oala se poate pastra cateva zile, la rece, pentru a fi adaugat pesteo alta reteta care solicita aceste ingrediente.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu