joi, 10 octombrie 2019

Varza rosie

In calatoriile noastre prin judetele din sudul si sud-estul tarii, toamna observ cu placere loturi pline de culoare. Acolo este plantata varza rosie iar cand le observ, ma pierd printre frunzele de un violet superb. Recunosc faptul ca, atunci cand eram copil, nu intelegeam de unde vine denumirea de varza rosie, din moment ce frunzele sunt violet.
Acum, trecuta fiind de 30 de ani, ador faptul ca varza rosie imi aminteste de casa, de judetul in care am locuit 19 ani, din acest motiv am tinut sa o am in gradina. De fiecare data cand trec printre randurile de varza, ma simt ca intr-un lan plin de culoare si parca adie acel aer cald din jud. Galati.


Varza rosie este o varietate a celei albe, desi au aceeasi forma si aceleasi dimensiuni, intre ele exista cateva diferente, exceptand evidenta culoare. Varza rosie contine cu 50% mai multa vitamina C, fata de varza alba, iar pigmentul, care ii confera culoarea, este un antioxidant foarta puternic. Datorita vitaminelor si a efectului antioxidant, varza rosie este folosita si in scopuri medicinale iar pigmentul sau este utilizat ca un colorant alimentar natural.

Existe diverse soiuri sau hibrizi ale acestei legume, ma voi rezuma doar la o clasificare in functie de recoltare:
- soi timpuriu cu recoltare la 60-80 de zile de la plantare;
- soi tarziu cu cu recoltare la 80-150 de zile de la plantare.


Cultivare:
- din seminte
Acestea se pot achizitiona din diverse magazine de profil. Ele germineaza si la minim 5 grade dar trebuie sa asteptam pana la 28 de zile pana sa vedem primele plante.
- din rasaduri
La plantarea rasadurilor, este de preferat sa le rupem toate frunzele si sa plantam rasadurile cat mai adanc in sol.
Varza rosie se poate planta atat in solar, cat si in camp/gradina.
Cerinte de sol: soluri fertile, de la argilo-nisipoase pana argilo-lutoase. Varietatea cu productie tarzie poate suporta cele mai grele soluri, cele lutoase, asa cum avem si noi in gradina. Din propria experienta, pot sa spun ca s-a meritat sa avem rabdare cu o varietate tarzie, varza noastra nu a fost udata periodic, nici nu a fost atent ingrijita, iar productia a fost foarte mare.


Intretinere:
Varza rosie este mai rezistenta la seceta, fata de cea alba, care are cerinte ridicate de umiditate. Desi se recomanda un sistem irigare sau un sistem de udare prin picurare, noi nu am avut in primul an de cultivare. Deoarece alternarea perioadelor de seceta, cu cele de umiditare, poate sa duca la craparea capatanii, am avut grija sa le udam constant abia dupa ce s-a format capatana. Pana in acel moment, ne-am bazat doar pe ploile care au fost abundente si dese.
Noi am plantat varza in paturi de gradina, paturi care au avut folie de mulcire la baza. Aceasta a ajuntat la mentinerea umiditatii in sol si la indepartarea buruienilor.
Cand s-au format capatanile, am indepartat frunzele de la baza, erau foarte groase si consumau mare parte din energia plantei, astfel partea comestibila poate sa creasca mai mare, fara sa folosim ingrasamant.

Recoltare:
Aceasta se face pe masura ce s-au maturizat capatanile. Am invatat de la un alt gradinar, ca daca recoltam capatana timpuriu si nu scoatem radacina din pamant, planta ca forma mai multe capatani mici, care arata ca varza de Bruxelles. Daca aveti rabdare, acestea vor creste mari si pot fi consumate in salate sau gatite la cuptor. Mai jos o poza din gradina noastra cu aceste capatani secundare.


Boli si daunatori:
Pe langa clasicii iepurasi sau gainile din propria gospodarie, varza rosie mai poate sa fie consumata si de catre muste albe, fluturi albi, coropisnite, purici, paduchi, limaxi sau de catre cartite. Pentru fiecare problema, se gasesc remedii in magazinele fitosanitare. Eu personal m-am inteles cu fluturii albi si nu i-am indepartat pentru ca nu mi-au afectat cultura, ei au stat doar pe frunzele de la baza pe care oricum nu le consumam.
In materie de boli, sper sa confruntati cu ele, noi nu am avut probleme, dar enumeram aici: mana, putregai, rugina alba si fainarea.

Consum:
- cruda in salate sau in suc;
- in diverse retete culinare;
- murata (o sa revin cu retete).


Tips& tricks: Comparativ cu varza alba, varietatea rosie are o rezistenta mai mare la frig. Daca nu ati reusit sa o culegeti pana scad temperaturile, varza rosie rezista pana la -10 grade celsius.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pasta de ardei kapia si rosii

Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca im...