vineri, 11 octombrie 2019

Varza murata tocata la borcan - reteta de conservare

Fiecare friptura pe care o mancam iarna, parca cere si o salata de muraturi alaturi. De fiecare data cand deschid cuptorul, ca sa verific daca bunatatile sunt gata, aburul care iese din interior, imi sopteste sa nu uit sa pun pe masa si niste muraturi. Fiind o familie de gurmanzi, ne place sa avem diversitate in materie de muraturi sau de legume si fructe conservate pe iarna. Astfel, inca din primavara, ne-am plantat in gradina cat mai multe legume si fructe pe care sa le consumam atat in stare cruda, dar si conservate pentru sezonul rece. Una dintre ele este varza, iar noi am plantat varianta de varza rosie de capatana. Aceasta se preteaza bine diverselor conserve la borcan, pe care stim ca le consumam cu drag.

Intr-o zi mai rece de toamna, am mers repede in gradina si am cules o varza. Din ea, am facut 4 borcane de varza murata tocata si pot sa spun ca aceasta reteta este una foarte usor de preparat. La final o sa va alegeri cu o salata de varza acra, numai buna de consumat alaturi de o friptura gustoasa. Eu am facut doar din varza rosie, dar se poate prepara si din varza alba sau din amestec. Daca aveam si varza alba, preparam borcane diferite pentru fiecare culoare.



Ingrediente:
- 1 varza de 1 kg;
-  sare dupa gust;
- marar uscat;
- cimbru si chimen (optionale).

Saramura: 20 grame de sare la 1 litru apa;

Preparare:
- varza se spala si se indeparteaza frunzele superioare care au fost usor deteriorate de soare sau de diversi daunatori;
- apoi sa taie in doua si se indeparteaza cotorul;
- taiem varza cat mai subtire sau o trecem prin razatoare (mandolina);
- asezam varza intr-un castron sau in doua,daca folosim ambele culori de varza;
- saram varza si o lasam jumatate de ora. In acest timp o sa devina mai moale si mai usor de pus in borcane;
- asezam varza in borcane sterilizate, dupa ce au trecut cele 30 de minute si o indesam cat mai bine;
- intre timp, pregatim saramura, folosim 20 gr sare pentru 1 l de apa;
- saramura trebuie sa fiarba cel mult 3 minute,apoi se lasa la racit timp de cateva minute;
- dupa 10-15 minute, turnam saramura in borcane;
- adaugam condimentele deasupra si acoperim borcanul doar cu o farfurie;
- borcanele vor ramane in bucatarie, acoperite doar cu o farfurie, timp de 1 zi;
- in acest timp, incepe procesul de fermentatie;
- dupa ce au trecut 24 de ore, adaugam cate 1 lingura de otet in fiecare borcan, punem capacele, le inchidem etans si mutam borcanele la rece.


Tips & tricks: In cazul in care moarea da semne de balosire, desfacem capacul si vanturam zeama, exact asa cum procedam cu varza murata in butoias.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pasta de ardei kapia si rosii

Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca im...