sâmbătă, 31 octombrie 2020

Sirop de macese

 Anul acesta ne-am pregatit pentru sezonul virozelor, ne-am inarmat cu sirop de macese si cu macese uscate pentru ceai. Siropul de macese este aliatul nostru in lupta cu virozele de sezon, intarind sistemul imunitar si ajutand la refacerea organismului in urma unor boli infectioase.

Ca beneficii suplimentare, unele eu le caut in mod expres,siropul de macese ajuta la producerea globulelor rosii, ajuta la fixarea calciului in oase si stimuleaza circulatia sangelui. Macesele contin o cantitate mare de vitamuna C, chiar mai mare decat citricele, ele ne ofera multe vitamine si substante minerale, astfel ca trebuie sa ne alocam cateva minute ca sa le culegem si sa le conservam. 


Eu am ales o zi calda de toamna ca sa le culeg, exact inainte de prima bruma, cand macesele sunt pline de vitamine si minerale. Pe masura ce temperaturile scad, plantele isi mai pierd din depozitele de vitamine.

Ca sa le culegem, fie alegem sa folosim manusi, fie taiem crenutele de la noduri, astfel curatam si tufa, stimuland cresterea in primavara.Culesul maceselor mi s-a parut terapie curata, doar eu, cerul albastru si fructele acestea de un rosu intens.

Pentru prepararea siropului, va recomand sa pregatiti un mixer vertical, o strecuratoare mare fina, un tifon si 2 oale.

Macesele le-am curatat de codite si le-am spalat bine. Eu refolosesc chiar si apa cu care spal legumele si fructele din gradina, cu ea ud plantele din ghivece sau legumele din gradina.

Daca nu utilizez sare sau detergenti, acest lucru mi se pare util atat pentru planeta, cat si pentru portofelul nostru.


Ingrediente:

- 250 gr macese;

- 0.5 kg zahar;

- 1.5 l apa

- zeama de la 1 lamaie mica.


Preparare

Macesele se fierb initial pentru 15 minute, apoi se scot din apa cu o spatula si se paseaza folosind mixerul vertical sau se zdrobesc. Operatiunea nu este una usoara, fructele fiind destul de dure, va recomand sa le impartiti in 3 portii pe care sa le zdrobiti separat. 

Macesele pasate/zdrobite se pun inapoi la fiert pentru alte 15 minute apoi se strecoara printr-o sita fina, eu am pus si un tifon in sita ca sa elimin orice rest de pulpa.

Lichidul rezultat se pune din nou la fiert impreuna cu zaharul. Timpul de fierbere difera de la aragaz la aragaz, important este sa se ajunga la consistenta dorita. Inainte sa inchidem flacara, adaugam si zeama de lamaie si mai lasam sa fiarba 2 minute.

Siropul il turnam cald in sticle, apoi in lasam sa se raceasca sub o patura. Sticlele le pastram in dulap, iar dupa deschiderem le punem in frigider. Siropul il servim cu apa minerala, are un gust dulce-acrisor, il apreciaza chiar si fiul nostru.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pasta de ardei kapia si rosii

Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca im...