Ne-am tot laudat cu plimbarile noastre prin padurile din judetul Neamt pe pagina de Facebook Gradinareea, iar ultima data va povesteam ca am cules aproximativ 20 kg de ghebe in padurea de pe Secu.
Plimbarea a fost foarte frumoasa, urcarea putin grea, dar efortul a meritat, gasitit filmuletul aici:https://www.youtube.com/watch?v=8okzUD9gcLI.
Astazi ne intoarcem in bucatarie si va povestesc cum am conservat cateva kg de ghebe si la congelator.
Recomandarea sotului meu, culegator de ciuperci de multi ani, este sa alegeti ciupercile inca din padure si sa nu veniti acasa cu cele viermanoase. In acelasi timp, sa incercati sa le culegeti fara pamant, frunze sau ace de brad. Procesul de preparare o sa fie mult mai usor daca ii ascultam sfaturile, eu am invatat acest lucru "pe pielea mea".Hai sa trecem la treaba, pentru conservarea ghebelor la congelator avem nevoie de:
- ghebe :) ;
- sare grunjoasa (de muraturi necesara la clatire);
- apa rece;
- un robot de bucatarie sau un cutit bine ascutit si multa rabdare;
- pungi pentru depozitare.
Ghebele se spala in ape pentru inceput. Prima data punem ciupercile in apa cu sare si le lasam asa cateva minute. In acest timp, toate vietatile, care se ascundeau prin ele, vor iesi la suprafata.
Urmatoarele 2 ape vor fi fara sare si vor elimina resturile de pamant, frunze sau ace de brad.
Pana finalizam si ultimele etape, punem o oala mare de apa la fiert.Dupa ce am terminat de spalat ciupercile, si apa da in clocot, le adaugam si pe ele. Lasam totul sa clocoteasca timp de 5/6 minute si apoi oprim focul.
Turnam repede ciupercile intr-o sita si le clatim sub jet de apa rece, apoi le tocam cu ajutorul robotului de bucatarie sau folosind un cutit cat mai ascutit.
Ultimul pas a fost sa le pun direct in pungi, sa le scot aerul si sa le pun in congelator. Noi am utilizat pungi de tip "zip lock" de la Lidl, sotul ar fi preferat pungile vidate dar nu am vrut sa scot si aparatul de vidat pe blat, deja era plina zona.
Dupa aceasta reteta, ciupercile nu o sa devina tari, nu o sa isi piarda din elasticitate si sunt gata pentru retete precum: chiftelute cu ghebe, omlete, paste cu ghebe sau diverse placinte cu legume.
Acesta este si modul in care le pregatim pentru zacusca, promit sa revin cu reteta zilele acestea.
Pentru a-mi usura munca de dimineata, am pus la congelator si cateva cubulete de ghebe gata "dozate" pentru omlete.Pentru asta m-am folosit de tavita pentru gheata, doar nu o sa o mai folosim pana in vara in alt scop. Tavita aceasta este de la Pepco si are partea de jos din cauciuc, lucru care ma ajuta cand le scot.
La fiecare omleta scot cate un cubulet sau doua, in functie de numarul de pofticiosi de la masa.
Sper sa reusesc sa revin si cu reteta pentru chiftelute cu ghebe, intre timp va urez: spor la cules ciuperci prin padure!
Natura ne da atat de multa hrana, trebuie doar sa ne alocam timp ca sa invatam cum sa profitam de fiecare bunatate oferita!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu