duminică, 27 octombrie 2019

Dovleac butternut la cuptor

Va propun astazi o noua incursiune in lumea copilariei, acea lume plina de legume si de fructe sanatoase. Va amintiti dupa ce leguma alergati in gradina, in zilele reci de toamna? Ce leguma o aduceati cu efort din gradina, datorita kilogramelor sale, oare sa fie dovleacul?
Mai tineti minte cum asteptati sa fie desfacut in doua ca sa fie pus la cuptor?


Deoarece dovleacul placintar a facut parte din copilaria noastra, vrem sa continuam traditia, astfel astazi i-am pregatit dovleac la cuptor si fiului nostru. Dovleacul este un aliment perfect si pentru inceperea diversificarii la bebelusi, cand Dragos era in acea etapa a vietii, ii preparam supa crema de dovleac, pe care o savura cu mare placere.

Pentru acest weekend, am ales soiul butternut, un soi cremos, care are si o silueta simpatica, pe care orice copilas o apreciaza.
Eu zambesc de fiecare data cand ii vad forma de chitara si recunosc, i-am scos cu mare drag semintele ca sa le usuc si sa le plantez in gradina sezonul viitor.
Daca nu aveti gradina si nici nu va tenteaza sa incercati sa cresteti dovleci in ghivece, pe balcon,atunci asezati semintele de butternut pe o foaie de copt, intr-o tava si o lasati la cuptor pana acestea se coc, eventual asezati ambele tavi in acelasi timp,daca va permite cuptorul.


Eu am gatit doar jumatate de dovleac astazi, iar restul l-am asezat in pungi si l-am pus la congelator, deoarece in sezonul rece prepar clatite cu el. Reteta o gasiti aici Clatite cu dovleac placintar.
Pentru a vedea ce legume si fructe se mai pot congela pentru iarna, am postat si Legume si fructe conservate la congelator.

Dovleac butternut la cuptor:

Ingrediente:
- un dovleac mic;
- scortisoara (optional);
- zahar brun (optional).

Preparare:
- am taiat dovleacul in doua, dupa ce l-am spalat bine;
- am scos semintele folosind o lingura;
- am dat jos coaja dovleacului;
- am taiat feliute subtiri dar puteti sa lasati dovleacul taiat doar in doua bucati;
- peste dovleac se presara scortisoara si sau zahar brun (optional). Noi l-am lasat simplu,deoarece am facut doar cateva felii pentru Dragos;
- am asezat feliutele de dovleac in tava pe o foaie de copt;
- am incalzit cuptorul la 200 grade si am lasat dovleacul timp de aprox 30 de min. Daca lasati feliile mai mari sau dovleacul taiat in doar doua bucati, atunci il lasati 40 de minute.


 La final o sa obtineti un desert delicios si sanatos, cu o textura cremoasa si cu o aroma placuta.

Tips & tricks: ca sa verificati daca dovleacul este gata, folositi o furculita si verificati daca textura dovleacului a devenit cremoasa.

Pofta buna!


Aranjamente florale de toamna

Iubesc zilele calde toamna, ele imi ofera posibilitatea sa admir ultimele culturi din gradina, imi permit sa ma mai plimb cu un cos in mana  ca sa mai caut legume si fructe coapte. Incercam sa profitam de orice ne ofera gradina, in acelasi timp avand grija de natura si incercand sa aratam respect pentru planeta pe care locuim. In plimbarile mele prin curte, am observat fiecare planta care inca este verde si fiecare floare care ne incanta prin culoare si parfum, astfel m-am gandit sa realizez doua aranjamente florale care sa aduca in casa parfumul acestei toamne superbe. Este important, ca fiecare dintre noi, sa profite de fiecare lucru pe care il are prin casa sau prin curte si sa incerce sa-l reutilizeze, astfel fiecare putem contribui la reducerea cantitaii de deseuri care ajung in apele planetei.
Primul aranjament l-am pregatit pentru nasa noastra, Madalina Dumitrita, deoarece a fost ziua ei, asftel pentru a sarbatori o zi nume, am ales sa-i fac un aranjament intr-un dovleac cu nume romanesc: Tudor.
Dovleacul nostru era copt de cateva zile si statea in gradina in asteptarea unui proiect, fiind de dimensiune redusa, a fost perfect.
Am taiat cu grija partea de sus a dovleacului si l-am curatat pe interior. Toate semintele pe care le-am scos, le-am pus la uscat la soare, o sa mai plantez acest soi si in anul urmator.
Dupa ce am curatat bine interiorul dovleacului, am introdus buretele de flori, pe care l-am tinut in apa cateva minute. Burele de flori trebuie sa fie imbibat bine cu apa, ca florile sa se mentina proaspete timp de cateva zile.
Este de preferat ca dovleacul sa fie curatat si lasat la uscat cu cateva zile inainte de realizarea proiectului, eu nu am avut timp sa fac acest lucru.


Pasii urmatori au fost simpli, mi-am luat cosul si am adunat din gradina: trandafiri, crizanteme, busuioc verde, iedera, crengute tinere de gutui, macese,nuci si o creanga cu rosii cherry.
Am infipt toate coditele florilor si legumelor in buretele de flori, iar nucile si capacul dovleacului le-am fixat cu scobitori.
Am ales varietate de culori pentru flori: roz, galben si grena,fiecare cu un parfum delicat de toamna. Crengutele de gutui au dat inaltimea iar frunzele de iedera au acoperit din burete, nucile au avut farmecul lor si o textura diferita. Macesele si rosiile cherry au adus un plus de culoare, busuiocul a venit cu un parfum puternic si toate s-au potrivit intr-o frumoasa poveste de toamna. Nu a fost un aranjament scump, dar a fost un cadou facut din suflet, unul special conceput pentru o persoana draga, un cadou unic.

Urmatorul aranjament l-am facut pentru noi si a fost unul mai mic. Aveam prin casa o cutie de ceai, in care pastrasem niste seminte de dovleac, iar nuantele ei m-au inspirat. Cutia fiind din metal, va ramane in casa cativa ani la rand si voi gasi modalitati diferite de utilizare.
Acum am cules: crizantele roz si grena, un dovlecel care nu avea sanse sa ajunga la maturitate, busuioc, un mar care a cazut din copac, o nuca, macese, o crenguta de gutui si trei frunze de iedera.
Marul si nuca le-am fixat tot cu o scobitoare, iar florile sunt asezate in burete de flori, burete care a fost imbibat cu apa.
In functie de temperatura din camera, la cateva zile mai pun apa in cutie, ca sa mentin buretele umed si daca este necesar mai inlocuiesc unele flori din aranjament.



Tips & tricks: atunci cand primiti un aranjement floral in burete, dupa ce florile s-au trecut, curatati bine buretele in care au stat, il lasati la uscat si il puteti refolosi. Buretele floral se poate taia la dimensiunea dorita cand este uscat, astfel il puteti introduce in multe recipiente pentru a fi baza unor aranjamente inedite.







sâmbătă, 19 octombrie 2019

Ardei iuti murati la borcan

Astazi imbogatim colectia de postari dedicate ardeilor iuti cu o reteta de ardei murati. Sotul meu iubeste picantul si aceasta postare este pentru el, deoarece el este prima persoana care imi citeste fiecare articol de pe blog, imi corecteaza greselile si vine cu sugestii sau completari. Dragul meu, pentru ca ne facem viata picanta la figurat, vreau sa continui sa ti-o fac picanta si la propriu. Langa toate borcanele din beci, astazi o sa asezi pe rafturile noastre vechi, doua borcane cu o reteta noua, una simpla, care sper ca o sa te faca sa lacrimezi (la propriu) cand o sa gusti continutul borcanelor. Despre restul senzatiilor produse de #picanutul de astazi, discutam cand se mureaza complet ardeii!



Cu zambetul pe buze, haideti sa pregatim ardei iuti murati la borcan!
Am cules ultimii ardei de prin gradina si din ghivece, iar astazi nu propun cantitati de ingrediente deoarece muraturile le faci dupa gust. Exceptie face cantitatea de sare, musai sa respectam 1 lingura de sare la 1 litru de apa.

Ingrediente:
- ardei iuti (orice soi);
- usturoi;
- frunze de telina;
- crengute de cimbru;
- hrean (ajuta ardeii sa se mentina tari);
- apa;
- sare pentru muraturi.


Pentru aceasta reteta am cumparat doar telina, usturoi si sarea, restul ingredientelor si borcanele le aveam deja. Ador sa ies in gradina si sa-mi aleg ingredientele pentru mesele noastre in familie.


Preparare:
- am spalat ardeii, alaturi de frunzele de telina si de cimbru;
- am curatat hreanul iar aroma lui ma duce mereu spre mancare de urzici proaspete;
- am spalat si sterilizat un borcan de 800 ml si unul de 400 ml;
- am asezat ardeii in borcane cu mare grija;
- am adaugat usturoiul si fasii de hrean;
- deasupra am asezat crengutele de cimbru si frunzele de telina;
- intre timp am pus pe foc saramura compusa din 1 litru de apa si 1 lingura cu sare;
- cand saramara a clocotit, iar sarea s-a topit complet, am oprit focul;
- am lasat saramura sa se raceasca putin (in realitate a stat putin mai mult deoarece bebelusul nostru mi-a solicitat atentie si dragaleala);
- am turnat saramura inca fierbinte in borcane si am strans capacele.

Tips & tricks: Radu nu a considerat ca ardeii din gradina sunt suficient de picanti, astfel am adaugat cativa ardei decorativi, acestia sunt foarte picanti si astept cu nerabdare sa-mi spuna cat de bine si-au raspandit gustul prin borcane.




miercuri, 16 octombrie 2019

Decorarea casei pentru sezonul de toamna

Toamna pare sa fie cel mai intens sezon pentru un gradinar, acum te bucuri de fructe si legume pe care le savurezi intens, le culegi cu grija si le conservi pentru iarna. Sunt unele legume pe care nu doar ca le conserv dar le folosesc si ca decoratiuni, ele imi aduc zambetul pe buze si ne ajuta musafirii sa intre intr-o atmosfera frumoasa.

Dar nu ne oprim la recoltele proprii, mai adunam de prin vecini, de la prieteni, familie sau cumparam. Avem un sentiment placut cand vedem ca avem in casa decoratiuni cu o poveste, chiar daca aceasta este una scurta sau "sezoniera". 
In plimbarile noastre prin natura, mai culegem conuri de brad si diverse plante uscate, care isi gasesc usor un loc in decorul nostru.
 Anul acesta am decorat scarile din bucatarie cu:
- tartacute cumparate din Barcea (jud. Galati);
- dovleac Tudor din gradina noastra (un soi clasic romanesc);
- dovleac placintar alb tot din productia proprie.
Ei stau fericiti printre violetele de Parma primite in dar de la vecina noastra Maria, stau alaturi de tabloul de la finii Lila si Iulian, iar dovleacul Tudor este in vecinatatea unui crin al pacii pe care l-am adus de la birou.

Astfel, fiecare treapta spune o poveste, ne aminteste de ziua sau ocazia in care am cumparat tartacutele sau de momentul in care ne-am bucurat cand am observat ca avem in gradina un soi de dovleac romanesc, unul pastrat cu drag de multi gradinari. Dovlecii nostri spun o poveste, iar randurile scrise anul acesta, vor continua pentru ca la final de sezon, chiar daca dovlecii se pierd, pastram semintele.
Deja am o lista lunga de dovleci si tartacute pe care vreau sa le plantez sezonul viitor.


Pe usa de la intrare, pe interior, atarna mandru porumbul cules din gradina. Acesta parca si-a pregatit freza de sarbatoare. Sta acolo mandru, alaturi de o decoratiune primita de la nasii Carmen si Cosmin. Porumbrul are si el o poveste, semintele au fost primite de la matusa Silvica si le-am plantat alaturi de finii Alina si George. La final de sezon, o sa-l pastram ca sa pastram boabele pentru anul viitor, astfel povestea continua.






In sufragerie mai avem conuri de brad vechi de cativa ani, toate adunate prin plimbarile noastre prin padurile din judetul Neamt iar anul acesta am mai adaugat si 2 conuri speciale, pe care le-am adus din satul copilariei mele, Nicoresti (Jud. Galati). Toata copilaria am iubit brazii vecinilor mei, proprietarii erau rudele bunicului meu si acei brazi erau o emblema o satului. Am petrecut atat de mult timp pe langa acei brazi, incat mirosul lor imi este intiparit in suflet. Cum sa nu aduc in casa proprie si o frantura din copilaria mea? Sper ca fiul meu va pastra astfel de franturi in sufletul lui, iar noi sa fim o sursa de insipiratie pentru o viata frumoasa pe care o contureze cu multe culori, multe arome si cu tone de zambete.











Cum va decorati casa in acest sezon, ce poveste spun ornamentele alese?

vineri, 11 octombrie 2019

Varza murata tocata la borcan - reteta de conservare

Fiecare friptura pe care o mancam iarna, parca cere si o salata de muraturi alaturi. De fiecare data cand deschid cuptorul, ca sa verific daca bunatatile sunt gata, aburul care iese din interior, imi sopteste sa nu uit sa pun pe masa si niste muraturi. Fiind o familie de gurmanzi, ne place sa avem diversitate in materie de muraturi sau de legume si fructe conservate pe iarna. Astfel, inca din primavara, ne-am plantat in gradina cat mai multe legume si fructe pe care sa le consumam atat in stare cruda, dar si conservate pentru sezonul rece. Una dintre ele este varza, iar noi am plantat varianta de varza rosie de capatana. Aceasta se preteaza bine diverselor conserve la borcan, pe care stim ca le consumam cu drag.

Intr-o zi mai rece de toamna, am mers repede in gradina si am cules o varza. Din ea, am facut 4 borcane de varza murata tocata si pot sa spun ca aceasta reteta este una foarte usor de preparat. La final o sa va alegeri cu o salata de varza acra, numai buna de consumat alaturi de o friptura gustoasa. Eu am facut doar din varza rosie, dar se poate prepara si din varza alba sau din amestec. Daca aveam si varza alba, preparam borcane diferite pentru fiecare culoare.



Ingrediente:
- 1 varza de 1 kg;
-  sare dupa gust;
- marar uscat;
- cimbru si chimen (optionale).

Saramura: 20 grame de sare la 1 litru apa;

Preparare:
- varza se spala si se indeparteaza frunzele superioare care au fost usor deteriorate de soare sau de diversi daunatori;
- apoi sa taie in doua si se indeparteaza cotorul;
- taiem varza cat mai subtire sau o trecem prin razatoare (mandolina);
- asezam varza intr-un castron sau in doua,daca folosim ambele culori de varza;
- saram varza si o lasam jumatate de ora. In acest timp o sa devina mai moale si mai usor de pus in borcane;
- asezam varza in borcane sterilizate, dupa ce au trecut cele 30 de minute si o indesam cat mai bine;
- intre timp, pregatim saramura, folosim 20 gr sare pentru 1 l de apa;
- saramura trebuie sa fiarba cel mult 3 minute,apoi se lasa la racit timp de cateva minute;
- dupa 10-15 minute, turnam saramura in borcane;
- adaugam condimentele deasupra si acoperim borcanul doar cu o farfurie;
- borcanele vor ramane in bucatarie, acoperite doar cu o farfurie, timp de 1 zi;
- in acest timp, incepe procesul de fermentatie;
- dupa ce au trecut 24 de ore, adaugam cate 1 lingura de otet in fiecare borcan, punem capacele, le inchidem etans si mutam borcanele la rece.


Tips & tricks: In cazul in care moarea da semne de balosire, desfacem capacul si vanturam zeama, exact asa cum procedam cu varza murata in butoias.


joi, 10 octombrie 2019

Varza rosie

In calatoriile noastre prin judetele din sudul si sud-estul tarii, toamna observ cu placere loturi pline de culoare. Acolo este plantata varza rosie iar cand le observ, ma pierd printre frunzele de un violet superb. Recunosc faptul ca, atunci cand eram copil, nu intelegeam de unde vine denumirea de varza rosie, din moment ce frunzele sunt violet.
Acum, trecuta fiind de 30 de ani, ador faptul ca varza rosie imi aminteste de casa, de judetul in care am locuit 19 ani, din acest motiv am tinut sa o am in gradina. De fiecare data cand trec printre randurile de varza, ma simt ca intr-un lan plin de culoare si parca adie acel aer cald din jud. Galati.


Varza rosie este o varietate a celei albe, desi au aceeasi forma si aceleasi dimensiuni, intre ele exista cateva diferente, exceptand evidenta culoare. Varza rosie contine cu 50% mai multa vitamina C, fata de varza alba, iar pigmentul, care ii confera culoarea, este un antioxidant foarta puternic. Datorita vitaminelor si a efectului antioxidant, varza rosie este folosita si in scopuri medicinale iar pigmentul sau este utilizat ca un colorant alimentar natural.

Existe diverse soiuri sau hibrizi ale acestei legume, ma voi rezuma doar la o clasificare in functie de recoltare:
- soi timpuriu cu recoltare la 60-80 de zile de la plantare;
- soi tarziu cu cu recoltare la 80-150 de zile de la plantare.


Cultivare:
- din seminte
Acestea se pot achizitiona din diverse magazine de profil. Ele germineaza si la minim 5 grade dar trebuie sa asteptam pana la 28 de zile pana sa vedem primele plante.
- din rasaduri
La plantarea rasadurilor, este de preferat sa le rupem toate frunzele si sa plantam rasadurile cat mai adanc in sol.
Varza rosie se poate planta atat in solar, cat si in camp/gradina.
Cerinte de sol: soluri fertile, de la argilo-nisipoase pana argilo-lutoase. Varietatea cu productie tarzie poate suporta cele mai grele soluri, cele lutoase, asa cum avem si noi in gradina. Din propria experienta, pot sa spun ca s-a meritat sa avem rabdare cu o varietate tarzie, varza noastra nu a fost udata periodic, nici nu a fost atent ingrijita, iar productia a fost foarte mare.


Intretinere:
Varza rosie este mai rezistenta la seceta, fata de cea alba, care are cerinte ridicate de umiditate. Desi se recomanda un sistem irigare sau un sistem de udare prin picurare, noi nu am avut in primul an de cultivare. Deoarece alternarea perioadelor de seceta, cu cele de umiditare, poate sa duca la craparea capatanii, am avut grija sa le udam constant abia dupa ce s-a format capatana. Pana in acel moment, ne-am bazat doar pe ploile care au fost abundente si dese.
Noi am plantat varza in paturi de gradina, paturi care au avut folie de mulcire la baza. Aceasta a ajuntat la mentinerea umiditatii in sol si la indepartarea buruienilor.
Cand s-au format capatanile, am indepartat frunzele de la baza, erau foarte groase si consumau mare parte din energia plantei, astfel partea comestibila poate sa creasca mai mare, fara sa folosim ingrasamant.

Recoltare:
Aceasta se face pe masura ce s-au maturizat capatanile. Am invatat de la un alt gradinar, ca daca recoltam capatana timpuriu si nu scoatem radacina din pamant, planta ca forma mai multe capatani mici, care arata ca varza de Bruxelles. Daca aveti rabdare, acestea vor creste mari si pot fi consumate in salate sau gatite la cuptor. Mai jos o poza din gradina noastra cu aceste capatani secundare.


Boli si daunatori:
Pe langa clasicii iepurasi sau gainile din propria gospodarie, varza rosie mai poate sa fie consumata si de catre muste albe, fluturi albi, coropisnite, purici, paduchi, limaxi sau de catre cartite. Pentru fiecare problema, se gasesc remedii in magazinele fitosanitare. Eu personal m-am inteles cu fluturii albi si nu i-am indepartat pentru ca nu mi-au afectat cultura, ei au stat doar pe frunzele de la baza pe care oricum nu le consumam.
In materie de boli, sper sa confruntati cu ele, noi nu am avut probleme, dar enumeram aici: mana, putregai, rugina alba si fainarea.

Consum:
- cruda in salate sau in suc;
- in diverse retete culinare;
- murata (o sa revin cu retete).


Tips& tricks: Comparativ cu varza alba, varietatea rosie are o rezistenta mai mare la frig. Daca nu ati reusit sa o culegeti pana scad temperaturile, varza rosie rezista pana la -10 grade celsius.

sâmbătă, 5 octombrie 2019

Clatite cu dovleac placintar

Incerc sa ii ofer fiului meu o copilarie frumoasa, asa cum a avut eu. Imi doresc sa-l ajut sa creasca frumos, sanatos si responsabil. In curtea bunicilor mei, aveam toate legumele si fructele pe care mi le doream, zilnic ma bucuram de tot ce aveau mai bun prin gradina. Acum, imi creste sufletul, cand il vad pe Dragos ca imi calca pe urme. Din primavara si pana in toamna, in primul lui an de viata, a stat prin gradina si a savurat tot ce a poftit. Gradina nu este doar sursa de hrana, de sanatate si de distractie, ea ne ofera lectii frumoase despre legume si fructe, despre rabdarea necesara ca un fruct sa ajunga la maturitate, ea ne invata culori, gusturi si texturi.



Rabdare am avut si eu, de aceasta data cu dovlecii placintari. Inca de cand am pus semintele in pamant, imi imaginam cu o sa pregatesc clatite deliciose pentru Dragos. Pentru a ne bucura de dovleac placintar pana in toamna urmatoare, eu aleg sa il pastrez in congelator, asa cum am scris si intr-o postare mai veche, aveti aici un link: Legume si fructe conservate la congelator.

Aceasta reteta a trecut si testul nepoteilor mei, Alex, nepotul cel mare, prefera sa le manance cu dulceata sau cu crema de ciocolata, baietii cei mai mici le mananca simple.
Clatitele se fac cat mai mici, in stilul "pancakes"si nu au nevoie de zahar, dovleacul placintar este suficient de gustos, hai sa vedem cum le preparam!




Ingrediente:

- 250 g dolveac placintar (dezghetat si dat prin blender);
- 300 ml lapte;
- 1 ou;
- 3 linguri de unt topit;
- 150 g faina(eu folosesc faina alba).

Preparare:
- dam dovleacul prin blender;
- adaugam oul, untul si laptele, le amestecam bine (de preferat cu mixerul);
- incorporam faina;
- incalzim tigaia (eu folosesc o tigaie de fonta, fonta asigurand in mod natural si un plus de fier);
- turnam clatitele in tigaie cu o lingura (ca sa ne asiguram ca nu punem compozitie multa);
- tinem clatitele la foc mic, le intoarcem pe ambele parti pana vedem ca prind culoare si se intaresc usor.


Tips&tricks: asa cum spune si nepotul meu, clatitele cu dovleac sunt foarte bune, dar cu dulceata sau cu putina crema de ciocolata, sunt delicioase.



vineri, 4 octombrie 2019

Ardei iuti la borcan

Povesteam recent despre ardeiul iute tip clopotel, iar prima mea postarea a fost dedicata ardeiului iute. Plantele acestea au ceva, ma atrag mereu, fie prin aspect sau prin arome. O tufa viguroasa de ardei, imi lasa senzatia unui gradinar priceput, ma face sa cred ca o persoana a dedicat timp, atentie si dragoste, plantelor la care ma uit. Dar realitatea este alta, tufele de ardei cresc fara prea multa atentie si ne ofera fructe pline de aroma, fructe pe care le putem consuma proaspete, le putem usca sau le conservam pentru iarna.

Cand usuc ardeii iuti, iar apoi ii pun in rasnita,alaturi de alte ierburi, am impresia ca am puteri magice, nu stiu de ce, dar praful care iese din rasnita, ma duce cu gandul la un praf de stele. Nu doar zanele din povesti au praf cu puteri magice, avem si noi gospodinele secretele noastre. Sentimentul acesta placut, ma cuprinde mereu cand pasesc in gradina si imi aleg legumele sau fructele, pe care urmeaza sa le transform in ceva bun pentru familia mea.
Cu zambetul pe buze, astazi am cules cativa ardei iuti, pe care sa ii conserv in borcane. Sotul meu consuma ardei iuti cu mare placere, astfel ador sa ii pun pe masa acesti ardei. Am mai postat si o reteta pentru sos de rosii picant si doresc sa mai prezint modalitati de pastrare a acestora pentru consum in perioada iernii. Va invit sa realizam impreuna, o colectie de retete si informatii pentru amatorii de mancaruri picante,astept sugestii in rubrica de comentarii.


Reteta de astazi este una foarte simpla, fara fierbere si gata in cateva minute. Eu am pregatit doar 2 borcane de 200 ml deoarece am avut ardei putini. Eu am pus mai mult zahar deoarece asa prefera sotul meu.

Ingrediente:
- 250 g ardei iuti;
- sare;
- zahar (dupa gust);
- 250 ml otet;
- hrean fasii sau rondele (optional);



Mod de preparare:
- am spalat bine ardeii clopotel si pe cei obisnuiti si i-am lasat sa se usuce bine;
- am asezat ardeii in borcane sterilizate, iar intre ei se pot pune ; fasie sau cateva rondele de hrean;
- am adaugat cate 1 lingurita de sare si 2 lingurite de zahar;
- am completat cu otet de muraturi pana la gatul borcanului;
- daca unele codite depasesc cantitatea de otet, ele se indeparteaza.


Tips & tricks: hreanul ajuta ardeii sa se mentina tari, daca nu doriti acest lucru sau daca nu aveti hrean, puteti sa-l omiteti.

Ardeii pusi la borcan in anul 2018,i-am savurat astazi la parintii mei,


Pasta de ardei kapia si rosii

Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca im...