Partea cea mai placuta este ca avem in gradina toate ingredientele necesare:
- castraveti;
- rosii mici necoapte (optional);
- hrean;
- usturoi;
- frunze de visin;
- marar care a inceput sa se usuce;
- ardei iute (optional)
- morcov (optional).
Mai trebuie doar sa cumparam:
- sare neiodata pentru muraturi (1 lingura/ 1 litru de apa);
- otet (1 lingura/ 1 litru de apa).
Initial o sa lucram cu apa rece, astfel, prepararea muraturilor dureaza cateva minute.
Pasii pe care ii urmam:
- spalam borcanul si alegem o farfurie care sa acopere perfect gatul borcanului;
- spalam castravetii, rosiile, ardeiul iute, frunzele de visin si mararul;
- curatam si spalam morcovul si hreanul;
- curatam usturoiul;
- feliem castravetii si morcovul, astfel se vor mura mai repede;
- taiem felii sau cubulete hreanul ca sa reusim sa-l introcem usor printre muraturi;
- incepe sa umplem borcanul, eu am pus la baza o creanga mica de visin, peste care am adaugat restul ingradientelor;
- deasupra legumelor am pus alta crenguta cu frunze de visin si putin marar;
- la final am adaugat apa, sarea si otetul;
- asezam borcanul pe pervazul unui geam insorit si il acoperim cu o farfurie,nu cu un capac;
- lasam borcanul la geam, pana vedem ca incepe fermentatia, iar muraturile isi schimba culoarea si zeama prinde mirosul delicios aferent muraturilor(2-3 zile daca este cald sau 4-5 zile daca nu este cald afara;
- vanturam zeama in ziua 3 sau 5 iar ziua urmatoare fierbem moarea;
- adaugam moarea in borcane dupa ce s-a racim putin si punem capac,astfel muraturile se vor pastra mai mult.
Tips&tricks: Cum vanturam zeama? Este o intrebare adresata mamei mele, iar raspunsul a fost unul simplu, tinem mana pe bura borcanului ca sa nu cada ingredintele, iar apa sa se scurga intr-un vas. Dupa ce s-a scurs in intregime, turnam apa inapoi in borcan.
Borcanele care au stat la soare, printre busuioc si rosii necoapte. Fiind luna august, procesul de fermentatie a durat doar 3 zile. |
Am terminat muraturile de vara,au iesit foarte bune!
RăspundețiȘtergere