marți, 20 august 2019

Reteta simpla muraturi de vara

Pana acum am vorbit despre gradina, despre ce si cum plantam, despre cum ingrijim si cum recoltam. Astazi o sa discutam si despre ce facem cu recoltele, iar prima postare este dedicata castravetilor care au rodit mult. Nu trebuie sa asteptam sa vina iarna, ca sa ne bucuram de gustul intens al muraturilor. Vara avem la indemana toate ingredientele necesare pentru a umple un borcan cu multi castraveti si cu o mana de gogonele. Noi am folosit o reteta simpla, invatata de la mama, iar in cateva zile, muraturile sunt gata.

Partea cea mai placuta este ca avem in gradina toate ingredientele necesare:
- castraveti;
- rosii mici necoapte (optional);
- hrean;
- usturoi;
- frunze de visin;
- marar care a inceput sa se usuce;
- ardei iute (optional)
- morcov (optional).

 Mai trebuie doar sa cumparam:
- sare neiodata pentru muraturi (1 lingura/ 1 litru de apa);
- otet (1 lingura/ 1 litru de apa).

Initial o sa lucram cu apa rece, astfel, prepararea muraturilor dureaza cateva minute.

Pasii pe care ii urmam:
- spalam borcanul si alegem o farfurie care sa acopere perfect gatul borcanului;
- spalam castravetii, rosiile, ardeiul iute, frunzele de visin si mararul;
- curatam si spalam morcovul si hreanul;
- curatam usturoiul;
- feliem castravetii si morcovul, astfel se vor mura mai repede;
- taiem felii sau cubulete hreanul ca sa reusim sa-l introcem usor printre muraturi;
- incepe sa umplem borcanul, eu am pus la baza o creanga mica de visin, peste care am adaugat restul ingradientelor;
- deasupra legumelor am pus alta crenguta cu frunze de visin si putin marar;
- la final am adaugat apa, sarea si otetul;
- asezam borcanul pe pervazul unui geam insorit si il acoperim cu o farfurie,nu cu un capac;
- lasam borcanul la geam, pana vedem ca incepe fermentatia, iar muraturile isi schimba culoarea si zeama prinde mirosul delicios aferent muraturilor(2-3 zile daca este cald sau 4-5 zile daca nu este cald afara;
- vanturam zeama in ziua 3 sau 5 iar ziua urmatoare fierbem moarea;
- adaugam moarea in borcane dupa ce s-a racim putin si punem capac,astfel muraturile se vor pastra mai mult.


Tips&tricks: Cum vanturam zeama? Este o intrebare adresata mamei mele, iar raspunsul a fost unul simplu, tinem mana pe bura borcanului ca sa nu cada ingredintele, iar apa sa se scurga intr-un vas. Dupa ce s-a scurs in intregime, turnam apa inapoi in borcan.

Borcanele care au stat la soare, printre busuioc si rosii necoapte. Fiind luna august, procesul de fermentatie a durat doar 3 zile.


Un comentariu:

Pasta de ardei kapia si rosii

Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca im...