In alti ani, plantam ceapa in ghivecele din fata casei, asftel am vazut ca ea nu este pretentioasa si ca o poti creste oriunde. Toata vara te poti bucura de frunzele ei verzi,daca le rupi cu atentie, iar in toamna poti recolta si bulbul. O sa dezbatem subiectul intr-o postare viitoare, acum ne concentram pe cules, deoarece in luna august, ceapa este matura si este gata de recoltare.
Cum ne dam seama daca ceapa noastra este gata de recoltare?
- cand frunzele incep sa se lase la pamant;
- cand frunzele se ingalbenesc.
Daca dorim sa grabim maturizarea si automat, culesul, calcam frunzele iar in aproximativ 2 saptamani, o sa putem culege.
Conditiile ideale pentru recoltare:
- la finalul unei zile insorite, deoarece solul va fi uscat si ceapa o sa iasa usor din pamant;
- intrerupem udarea recoltei cu o zi inainte daca avem sistem de udare.
Recoltarea:
- smulgem ceapa din pamant cu mana, avem grija sa prindem frunzele cat mai aproape de bulb, ca acestea sa nu se rupa si sa ne ramana bulbul in pamant;
- se poate folosi o furca pentru a scoate ceapa, dar riscam sa afectam cultura, sa rupem ceapa sau sa o strapungem.
Pastrarea
- dupa recoltare, asezam ceapa ca sa se usuce, intr-un loc bine aerisit si in bataia razelor solare;
- ceapa se pune la uscat cu tot cu frunze;
- nu se curata pamantul ramas pe bulb,decat dupa ce s-a uscat;
- zilnic mai rotim ceapa, ca sa ne asiguram ca se usuca in totalitate. Eu am ales un palet, pe care am pus toata recolta, si l-am asezat sub streasina casei, deoarece se apropia o ploaie. In poza de mai jos, se observa ca motanul Mao ne pazeste cu grija recolta;
- dupa uscarea completa, cepele se pot curata de frunze si se pot aseza intr-un loc uscat,bine aerisit, in care temperatura sa fie pozitiva.
Tips & tricks: daca aveti talent, puteti sa nu taiati funzele si sa alegeti sa impletiti cepele. Rezultatul este unul placut si pastrarea se face mai usor, deoarece nu o sa solicite loc pe raft, ci doar o sa atarnati impletitura.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu