duminică, 4 august 2019

Busuioc mereu proaspat in ghiveci

         Simpla aroma a busuiocului iti trezeste papilele gustative si te trimite cu gandul la insorita Italie. O portie de paste cu sos rosu, nu are aceeasi aroma fara cateva frunze verzi de busuioc iar bruschetele devin absolut delicioase cu putin busuioc presarat peste cubuletele de rosii proaspete.

Ne putem bucura de busuioc verde in ghiveci pe tot parcursul anului,iar din primavara pana in toamna se poate creste in gradina. Hai sa vedem impreuna cum putem sa ne bucuram de el din ianuarie pana in decembrie,crescandu-l in casa!
Fie ca dorim sa-l folosim in bucatarie pentru savoare, sau pentru proprietatile sale terapeutice ori ca ingredient in retete de cosmetice, busuiocul creste repede daca avem grija sa urmam cativa pasi foarte simpli. Daca planta este ingrijita corect,putem intarzia aparitia florilor si imbatranirea acesteia.



Exista 3 metode prin care sa aducem busuiocul in casele noastre:

1. Plantam seminte intr-un ghiveci, udam superficial solului si asteptam cateva zile pana rasar plantele. Este de preferat sa plantam un numar redus de seminte si sa realizam acest lucru in lunile aprilie-mai, temperatura de germinare a semintelor fiind de peste 22 grade;
2. Cumparam direct planta din supermarket sau cumparam rasad. In cazul plantei adulte, trebuie sa schimbam atat ghiveciul, cat si solul deoarece plantele din supermarket nu au un sol bun care sa le ajute sa dezvolte radacini. Rasadul se introduce in ghiveci fara sa fie inlaturat pamantul in care a crescut pentru a nu deranja radacinile firave. Eu am folosit mereu doar pamant de flori, nu am adaugat nimic special in el deoarece vreau ca busuiocul meu sa creasca liber;
3. Folosim crengute taiate de la plante adulte, aceasta este cea mai simpla metoda si cea mai eficienta dintre toate.
Busuioc obtinut din crengutele ciupite

Cum obtinem crengutele?
Procedura se numeste ciupire si ajuta ca planta mama sa creasca mult mai puternica si stimuleaza aparitia frunzelor noi. Crengutele rupte se pun intr-un pahar cu apa (pahar transparent) si se aseaza pe pervaz. Planta va forma radacini in aproximativ 2 saptamani iar in acest interval trebuie sa mai adaugam apa in pahar si sa o verificam.
Ciupirea se realizeaza deasupra unui set de frunze iar acest procedeu va intarzia si aparitia florilor, fapt care va mentine planta tanara. Imediat ce au aparut florile, o sa observam ca gustul frunzelor se schimba, primele flori se pot indeparta, dar daca flori incep sa creasca o sa observam ca tulpina plantei incepe sa se ingroase, sa se lemnifice.
Tulpinile se pot modifica si datorita trecerii timpului, iar acesta este momentul in care trecem la o planta noua, obtinuta prin ciupirea/taierea plantei mama.
Dupa plantarea in ghiveci, busuiocul nu are nevoie de multa apa, acesta se uda la 3/5 zile, cand observam ca pamantul de la suprafata este uscat sau cand frunzele sunt lasate.

Exemplu de tulpina lemnificata
Tips&tricks: nu este nevoie sa dedicam un ghiveci intreg busuiocului, el creste bine alaturi de alte plante de apartament, daca au aceleasi cerinte de apa si sol.

Ca sa recapitulam, pentru a ne bucura mereu de busuioc verde trebuie sa tinem cont de:
- cerintele sale scazute de apa;
- pozitionarea ghiveciului la fereastra, unde se bucura de lumina solara si de caldura unui calorifer pe timp de iarna;
- ciupirea constanta a plantei pentru stimularea cresterii si pentru obtinerea de noi plante.

Daca ati obtinut prea multe plante noi, sigur o sa gasiti doritori sa le primeasca in casele lor, iar daca nu doriti sa puneti in apa fiecare crenguta ciupita, acestea se pot adauga direct in mancare.

Dupa ce am discutat despre beneficiile busuiocului in bucatarie sau in medicina, sunt curioasa daca ati testat si proprietatile sale magice.
In traditia romaneasca, se spune ca busuiocul plantat pe langa casa,alunga raul, din acest motiv, un ghiveci de busuioc este un bun cadou de casa noua.
Ati incercat sa va visati ursitul cu ajutorul busuiocului pus sub perna? Eu am incercat iar visul a fost unul foarte haios, pe care nici acum nu stiu cum sa-l interpretez.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pasta de ardei kapia si rosii

Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca im...