luni, 26 august 2019

Roșii conservate la borcan

Dupa cum ati observat in toate postarile de pe pagina de Facebook Gradinareea, zilnic am adunat cate un cos plin cu legume, cele mai multe fiind rosii. La solicitarea abonatilor, vin cu o prima sugestie de conservare pentru iarna.
In gradina noastra, crestem o gama larga de rosii, de la cherry prunisoare, pana la cherry negre si soiuri clasice romanesti. Le consumam alaturi de prieteni si de familie, le folosim in diverse mancaruri, dar vrem si sa le conservam pentru iarna. Ca solutii de pastrare, putem opta intre deshidratare, conservare la borcan, inghetare in congelator, sos de tomate, suc de rosii si ardei capia,etc.
Pentru inceput, am ales conservarea la borcan,dupa reteta mamei, o reteta simpla, rapida și care menține savoarea roșiilor proaspete.

Ingrediente:
- rosii
- apa rece
- sare neiodata pentru muraturi
- ardei iute (optional)

Preparare:
- curatam bine si sterilizam borcanele si capacele;
- verificam ca acestea sa fie sanatoase, fara urme de lovituri sau boli;
- spalam rosiile si ardeii iuti;
- rosile cherry se conserva intregi iar rosiile de soi mare se taie bucati mari;
- ardeiul iute se taie felii subtiri (optional adaugarea ardeiului)
- punem in borcane rosiile si ardeiul iute;
- adaugam sare (1 lingurita in borcanul de 400 ml si 1 lingura la borcanul de 800 ml)
- apa rece trebuie sa acopere rosiile (nu mai sus de gatul borcanului);
- pregatim o oala mai inalta pe fundul careia punem un prosop de bucatarie, adaugam borcanele si turnam apa pana la filetul acestora;
- lasam sa fiarba pana cand apa da in clocot;
- la primul clocot oprim focul si lasam borcanele in oala, ca sa se raceasca.

In timpul fierberii este normal ca rosii sa mai crape, acest lucru nu este de speriat, ele nu isi vor pierde din aroma.
Borcane pregatite pentru iarna, in imagine se observa ca unele rosii cherry au crapat in timpul fierberii.

Tips&tricks: Se spune ca borcanele si capacele nu se refolosesc de la un an la altul, dar pentru protejarea mediului, eu aplic cei 3R (redu,recicleaza,refoloseste).
Astfel, utilizez nu doar borcanele ci si capacele vechi, atata timp cat se infileteaza perfect si nu prezinta urme de uzura.
Capacele le spal si le sterilizez cu apa fierbinte, dupa care le las la uscat in cuptor, alaturi de borcane.



2 comentarii:

Pasta de ardei kapia si rosii

Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca im...