joi, 29 august 2019

Porumb de fiert pastrat la congelator

Porumbul fiert este adorat de catre noi toti, il savuram in fiecare concediu, la munte sau la mare, nu cred ca am avut concediu fara el. Porumbul creste usor in gradina, nu are nevoie de multa atentie, iar pe langa el putem sa plantam fasole ca sa actioneze ca suport, dar si dovlecei, deoarece vor creste bine la umbra porumbului. Pentru o familie de 3 persoane, noi am plantat aproximativ 70 de boabe de porumb, dupa ce au rasarit si au ajuns la 20 cm inaltime,le-am rarit,ramanand cu 50 de plante mari si sanatoase.

Noi am plantat tarziu, in luna mai, astfel, am avut porumb de fiert abia in august. Dar acest lucru nu ne-a deranjat, deoarece am mai cumparat din piata. Deoarece am avut cantitate mare,ne-am intrebat cum putem sa pastram savoarea porumbului in lapte ca sa-l consumam in orice alt sezon?

 Indiferent ca il culegem din propria gradina sau ca il cumparam din piata, solutia este aceeasi: depozitarea la congelator.



Pasii de urmat pentru varianta simpla si rapida:
- culegem porumbul sau il cumparam;
- depanusam si curatam de matase;
- spalam porumbul cu apa rece;
- in depozitam in pungi curate in congelator.

Daca nu avem loc suficient pentru depozitare, putem s-l rupem in doua sau trei bucati,pentru a-l aseza mai usor in congelator.

Daca aveti mai mult timp la dispozitie, porumbul se poate fierbe inainte de depozitare, in acest caz, trebuie doar sa-l lasati la racit inainte de congelare.
Pentru consumul in salate, porumbul se fierbe si se scoate fiecare bob in parte, se aseaza in pungi mici si pun in congelator.


Tips & tricks: porumbul copt este la fel de bun ca cel fiert. Imi amintesc ca,in copilarie, bunicii puneau la copt porumbul usor matur si era delicios.

Cum se usuca mirodeniile? Metoda cea mai simpla/Metoda clasica

Pe lista activitatilor desfasurate in gradina, in luna august,avem stangerea si pastrarea mirodeniilor. Unele nici nu ajung in iarna, deoarece le folosim la conservarea muraturilor sau in diverse preparate. Ce facem cu cele pe care vrem sa le pastram si sa le folosim pana in anul urmator?
Le uscam si apoi le depozitam in camara.


In primul an, o operatiune simpla, aceea de a usca si conserva ierburile aromate, m-a pus in dificultate. Nu stiam ce metoda sa aleg si nici nu aveam mult timp pentru asta.
Mi s-a parut adecvat, sa aleg o solutie simpla si naturala, nu am vrut sa folosesc cuptorul ca sa grabesc procedeul si nici sa petrec cateva ore prin bucatarie.
Astfel, alaturi de sotul meu, am cules toate ierburile aromate din gradina de legume: busuioc, cimbru si marar. Nu ne-a luat mai mult de 1 ora.

Pasii urmatori:
- am spalat si am curatat fiecare planta;
- am facut buchetele de marar;
- am strans in buchetele si cimbrul;
- am pus o sfoara in foisor (noi am ales canepa deoarece asta aveam deja);
- am legat buchetele de mirodenii de sfoara;
- in cazul busuiocului, am rupt fieacare frunza de pe plata si le-am asezat pe un ziar, in casa, in fata geamului.
Pentru a ne bucura de o aroma intensa, busuiocul se culege inainte sa apara florile. Noi am rupt constant fiecare floare,dar tot nu am reusit sa tinem pasul cu ele.

Ierburile aromate au stat  foisor timp de 1 saptamana, iar cand am obsevat ca sunt gata, le-am dat jos.
Pentru depozitarea, mi-am pregatit pungi de hartie curate, voi puteti sa optati si pentru borcane sterilizate si uscate sau pentru alte recipiente de pastrare.
Urmatorul pas este sa maruntim ierburile sau sa le taiem la dimensiunea adecvata nevoilor noastre.
Noi am lasat busuiocul cu funzele intregi si le-am pus direct in pungi, iar cimbrul l-am frecat intre palme si l-am asezat tot in punga. Resturile de cimbru le-am pastrat pentru muraturile de toamna.

Cimbru maruntit in palme
Tips & Tricks: pentru depozitarea mirodeniilor, puteti sa refolositi orice sacosa de hartie, borcan sau alt recipient pe care il aveti in casa. Va puteti confectiona si plicuri din hartie A4 sau puteti opta pentru cateva borcane decorate cu fundite si etichete. Daca recipientele sau sacosele sunt curate, nu este nevoie sa cumparati recipiente noi. Te rog sa ai in vedere faptul ca trebuie sa protejam planeta, astfel principiul 3 R (Redu, Recicleaza, Refoloseste) trebuie aplicat cat mai mult in viata de zi cu zi.


luni, 26 august 2019

Roșii conservate la borcan

Dupa cum ati observat in toate postarile de pe pagina de Facebook Gradinareea, zilnic am adunat cate un cos plin cu legume, cele mai multe fiind rosii. La solicitarea abonatilor, vin cu o prima sugestie de conservare pentru iarna.
In gradina noastra, crestem o gama larga de rosii, de la cherry prunisoare, pana la cherry negre si soiuri clasice romanesti. Le consumam alaturi de prieteni si de familie, le folosim in diverse mancaruri, dar vrem si sa le conservam pentru iarna. Ca solutii de pastrare, putem opta intre deshidratare, conservare la borcan, inghetare in congelator, sos de tomate, suc de rosii si ardei capia,etc.
Pentru inceput, am ales conservarea la borcan,dupa reteta mamei, o reteta simpla, rapida și care menține savoarea roșiilor proaspete.

Ingrediente:
- rosii
- apa rece
- sare neiodata pentru muraturi
- ardei iute (optional)

Preparare:
- curatam bine si sterilizam borcanele si capacele;
- verificam ca acestea sa fie sanatoase, fara urme de lovituri sau boli;
- spalam rosiile si ardeii iuti;
- rosile cherry se conserva intregi iar rosiile de soi mare se taie bucati mari;
- ardeiul iute se taie felii subtiri (optional adaugarea ardeiului)
- punem in borcane rosiile si ardeiul iute;
- adaugam sare (1 lingurita in borcanul de 400 ml si 1 lingura la borcanul de 800 ml)
- apa rece trebuie sa acopere rosiile (nu mai sus de gatul borcanului);
- pregatim o oala mai inalta pe fundul careia punem un prosop de bucatarie, adaugam borcanele si turnam apa pana la filetul acestora;
- lasam sa fiarba pana cand apa da in clocot;
- la primul clocot oprim focul si lasam borcanele in oala, ca sa se raceasca.

In timpul fierberii este normal ca rosii sa mai crape, acest lucru nu este de speriat, ele nu isi vor pierde din aroma.
Borcane pregatite pentru iarna, in imagine se observa ca unele rosii cherry au crapat in timpul fierberii.

Tips&tricks: Se spune ca borcanele si capacele nu se refolosesc de la un an la altul, dar pentru protejarea mediului, eu aplic cei 3R (redu,recicleaza,refoloseste).
Astfel, utilizez nu doar borcanele ci si capacele vechi, atata timp cat se infileteaza perfect si nu prezinta urme de uzura.
Capacele le spal si le sterilizez cu apa fierbinte, dupa care le las la uscat in cuptor, alaturi de borcane.



vineri, 23 august 2019

Luna august- activitati in gradina de flori

A opta luna din an vine cu o lista frumoasa de activitati in gradina de flori. Plantele noastre au intrat intr-o noua etapa de dezvoltare si au nevoie de atentia noastra pentru a continua sa ne incante pana da bruma. Florile si arbustii ornamentali,care ne-au incantat pe parcursul verii,pot sa ne infrumuseteze gradina si in toamna. Pentru a ne bucura in continuare de ghivece pline de flori, de tufe luxuriante si de frunze verzi, ne punem manusile de gradinarit, ne pregatim uneltele si iesim la treaba.

1. Toate plantele au nevoie de multa apa, luna aceasta fiind una cu temperaturi foarte ridicate. Udarea plantelor se face dimineata devreme sau seara. Acest interval este ales deoarece atunci temperaturile sunt suportabile, apa nu se evapora repede si nu riscam sa le oferim un soc plantelor, prin udarea cu apa prea rece;
2. Rupem florile uscate,astfel plantele se pot regenera, isi pot canaliza energia spre noi ramurele sau flori. Aici enumeram trandafirii,petuniile, panselutele, gura leului si galbenelele. Va rog sa lasati si alte exemple in comentarii!;
3. Taiem crengutele uscate, pentru a ajuta plantele sa se pregateasca pentru toamna;
4. Fertilizam saptamanal, asa cum am procedat si in lunile anterioare;
5. Curatam din ghivece plantele care s-au uscat, sau care stau sa se usuce. Unele dintre ele pot fi salvate daca le taiem cat mai aproape de nivelul solului si avem rabdare sa iasa,din nou,in primavara;
6. Verificam daca lavanda are flori noi si ne asiguram ca polenizatorii pot ajunge la flori. Fiind al doilea rand de flori din an, abia ce dupa sunt gata acestea, o sa ne permitem sa toaletam planta si sa-i oferim forma dorita;
7. Curatam sau chiar punem bete de sustinere pentru crizanteme. Ele ies in fiecare an, direct in gradina sau in ghiveci, dar nu isi mai mentin dimensiunile pitice, ci incep sa creasca tufe inalte;
8. Rupem buruienile care au mai crescut;
9. Completam cu mulci in gradina;
Petunii pe care trebuie sa le curat de florile uscate.
10.Curatam ghivecele, le verificam de daunatori si le completam cu pamant ca sa nu avem goluri;
11 Plantam florile de toamna;
12. Legam gladiolele daca au nevoie de sustinere, florile fiind multe si grele;
13. Inmultirea irisilor, prin impartirea radacinilor se face luna aceasta;
14. Inmultirea trandafirilor incepe acum;
15. Taiem gardul viu pentru a oferi forma dorita;
16. Strangem seminte de la petunii, galbenele si gura leului
Spor la gradinarit!

Tips & tricks: udarea se efectueaza la baza plantei, nu udam frunzele decat daca intretinerea plantei solicita acest lucru. Udarea frunzelor, cand soarele este pe cer, duce la arsuri solare,astfel toata planta se poate usca.

marți, 20 august 2019

Reteta simpla muraturi de vara

Pana acum am vorbit despre gradina, despre ce si cum plantam, despre cum ingrijim si cum recoltam. Astazi o sa discutam si despre ce facem cu recoltele, iar prima postare este dedicata castravetilor care au rodit mult. Nu trebuie sa asteptam sa vina iarna, ca sa ne bucuram de gustul intens al muraturilor. Vara avem la indemana toate ingredientele necesare pentru a umple un borcan cu multi castraveti si cu o mana de gogonele. Noi am folosit o reteta simpla, invatata de la mama, iar in cateva zile, muraturile sunt gata.

Partea cea mai placuta este ca avem in gradina toate ingredientele necesare:
- castraveti;
- rosii mici necoapte (optional);
- hrean;
- usturoi;
- frunze de visin;
- marar care a inceput sa se usuce;
- ardei iute (optional)
- morcov (optional).

 Mai trebuie doar sa cumparam:
- sare neiodata pentru muraturi (1 lingura/ 1 litru de apa);
- otet (1 lingura/ 1 litru de apa).

Initial o sa lucram cu apa rece, astfel, prepararea muraturilor dureaza cateva minute.

Pasii pe care ii urmam:
- spalam borcanul si alegem o farfurie care sa acopere perfect gatul borcanului;
- spalam castravetii, rosiile, ardeiul iute, frunzele de visin si mararul;
- curatam si spalam morcovul si hreanul;
- curatam usturoiul;
- feliem castravetii si morcovul, astfel se vor mura mai repede;
- taiem felii sau cubulete hreanul ca sa reusim sa-l introcem usor printre muraturi;
- incepe sa umplem borcanul, eu am pus la baza o creanga mica de visin, peste care am adaugat restul ingradientelor;
- deasupra legumelor am pus alta crenguta cu frunze de visin si putin marar;
- la final am adaugat apa, sarea si otetul;
- asezam borcanul pe pervazul unui geam insorit si il acoperim cu o farfurie,nu cu un capac;
- lasam borcanul la geam, pana vedem ca incepe fermentatia, iar muraturile isi schimba culoarea si zeama prinde mirosul delicios aferent muraturilor(2-3 zile daca este cald sau 4-5 zile daca nu este cald afara;
- vanturam zeama in ziua 3 sau 5 iar ziua urmatoare fierbem moarea;
- adaugam moarea in borcane dupa ce s-a racim putin si punem capac,astfel muraturile se vor pastra mai mult.


Tips&tricks: Cum vanturam zeama? Este o intrebare adresata mamei mele, iar raspunsul a fost unul simplu, tinem mana pe bura borcanului ca sa nu cada ingredintele, iar apa sa se scurga intr-un vas. Dupa ce s-a scurs in intregime, turnam apa inapoi in borcan.

Borcanele care au stat la soare, printre busuioc si rosii necoapte. Fiind luna august, procesul de fermentatie a durat doar 3 zile.


Cum plantam busuiocul verde in ghiveci?

Completam seria "Busuioc mereu verde in ghiveci", cu un tutorial pe care l-am incarcat pe YouTube. Pasii sunt usor de urmat, apoi o sa va bucurati de o planta frumoasa si cu o aroma intensa. Mentionam intr-o postare anterioara, ca busuiocul se creste usor atat in gradina, cat si in ghiveci.
Am explicat cum obtinem noile plante, in materialul de pe link , acum hai sa vedem pasul urmator, plantarea in pamant. Videoclipul postat pe Youtube are  1.36 minute, iar eu am filmat totul in 3.36 minute, doar atat dureaza sa aveti o mirodenie in propria bucatarie.

Materiale necesare:
- pamant universal de flori (organic);
- ghiveci cu gaurile pentru drenaj;
- farfurie la baza ghiveciului pentru a acumula excesul de apa;
- pietre care se pun la baza ghiveciului (sunt optionale);
- lopatica pentru a transfera pamantul din punga;
- apa la temperatura camerei;
- bucuiocul verde si cu radacini suficient de mari;
- manusi (daca nu dorim sa ne murdarim pe maini);
-putina rabdare si chef de munca.
Majoritatea ghivecelor din comert, nu sunt perforate, astfel trebuie sa le dati gaurile de dren. Ca sa realizez acest lucru, folosesc un cui pe care il bat cu lopatica, in locul special marcat pentru dren. Daca nu drenam apa in exces, iar aceasta ramane in ghiveci, radacinile plantei urmeaza sa putrezeasca si busuiocul sa se usuce.


Pasii:
Radacini suficient de mari  pentru plantare
- scoatem busuiocul din recipientul cu apa in care a stat;
- verificam daca radacinile au crescut suficient si daca nu se desprind de pe tulpina(cu mare grija);
- asezam pietrele pe fundul ghiveciului in strat subtire si apoi adaugam pamantul;
- cand ghiveciul este plin, folosind degetele, facem o gaura in care asezam planta;
- pregatim zona prin udare;
- asezam busuiocul si acoperim cu pamant;
- apasam usor pe langa tulpina ca sa ne asiguram ca radacinile au contact cu solul si sa nu exista goluri de aer pe langa ele;
- udam din nou pamantul ca sa ne asiguram ca planta este bine fixata.

In primele zile, de la plantarea in ghiveci, mentionem solul umed si nu lasam apa in farfurie. Noile frunze apar in cateva zile. Ghiveciul poate sa fie asezat la geam, iar pentru inceput este bine sa-l ferim de razele puternice alea soarelui. Ca sa ajutam planta, geamul poate sa ramana rabatat, deoarece busuiocul o sa aprecieze faptul ca sta intr-un loc bine aerisit.
Fiind de dimensiune mare, clipul se poate vizualiza pe canalul de Youtube  Andreea Sfrijan


Tips&tricks: Eu prefer sa plantez fara manusi, deoarece pot sa simt planta si pamantul, nu ma deranjeaza faptul ca ma murdaresc pe maini. Daca pamantul intra pe sub unghii, folosesc si o perie ca sa ma ajute sa le curat imediat.

marți, 13 august 2019

Cand culegem ceapa?

 Majoritatea retelor romanesti contin un ingredient important: ceapa. Fie ca iti place ceapa rosie sau o preferi pe cea alba, ceapa este o leguma pe care o utilizezi constant. Pe langa gustul bun pe care il are in mancare, recunoastem, ca un bors de legume este mai bun, daca este servit si cu o ceapa.
In alti ani, plantam ceapa in ghivecele din fata casei, asftel am vazut ca ea nu este pretentioasa si ca o poti creste oriunde. Toata vara te poti bucura de frunzele ei verzi,daca le rupi cu atentie, iar in toamna poti recolta si bulbul. O sa dezbatem subiectul intr-o postare viitoare, acum ne concentram pe cules, deoarece in luna august, ceapa este matura si este gata de recoltare.

Cum ne dam seama daca ceapa noastra este gata de recoltare?
- cand frunzele incep sa se lase la pamant;
- cand frunzele se ingalbenesc.
Daca dorim sa grabim maturizarea si automat, culesul, calcam frunzele iar in aproximativ 2 saptamani, o sa putem culege.

 Conditiile ideale pentru recoltare:
- la finalul unei zile insorite, deoarece solul va fi uscat si ceapa o sa iasa usor din pamant;
- intrerupem udarea recoltei cu o zi inainte daca avem sistem de udare.

Recoltarea:
- smulgem ceapa din pamant cu mana, avem grija sa prindem frunzele cat mai aproape de bulb, ca acestea sa nu se rupa si sa ne ramana bulbul in pamant;
- se poate folosi o furca pentru a scoate ceapa, dar riscam sa afectam cultura, sa rupem ceapa sau sa o strapungem.
Pastrarea
- dupa recoltare, asezam ceapa ca sa se usuce, intr-un loc bine aerisit si in bataia razelor solare;
- ceapa se pune la uscat cu tot cu frunze;
- nu se curata pamantul ramas pe bulb,decat dupa ce s-a uscat;
- zilnic mai rotim ceapa, ca sa ne asiguram ca se usuca in totalitate. Eu am ales un palet, pe care am pus toata recolta, si l-am asezat sub streasina casei, deoarece se apropia o ploaie. In poza de mai jos, se observa ca motanul Mao ne pazeste cu grija recolta;
- dupa uscarea completa, cepele se pot curata de frunze si se pot aseza intr-un loc uscat,bine aerisit, in care temperatura sa fie pozitiva.


Tips & tricks: daca aveti talent, puteti sa nu taiati funzele si sa alegeti sa impletiti cepele. Rezultatul este unul placut si pastrarea se face mai usor, deoarece nu o sa solicite loc pe raft, ci doar o sa atarnati impletitura.

vineri, 9 august 2019

Ce facem cu rosiile verzi?

Oops, mi-a cazut o rosie verde in timp ce le culegeam pe cele coapte, ce fac cu rosia cazuta? Acest lucru mi se intampla des, cand culeg in gradina, cand defoliez rosiile sau cand trec grabita printre randurile de legume. Am observat ca si pisicile mele se mai joaca prin gradina si imi dau jos rosiile necoapte.

 Tomatele nu au ramurile foarte puternice si este normal ca unele rosii sa mai cada.
Sunt situatii in care, datorita greutatii fructelor, sa se mai rupa o ramura sau chiar tulpina, dar acele rosii nu sunt pierdute,ne putem bucura de ele in continuare.
Apropo,stiati ca din punct de vedere botanic, rosia este un fruct, nu o leguma? Uniunea Europeana a recunoscut acest lucru in anul 2001.

Revenind la rosiile noastre, ce facem cu cele verzi? Eu am doua solutii, iar daca ne puteti ajuta si cu o alta varianta, astept un comentariu mai jos, toti cititorii o sa va multumeasca pentru sfaturile utile!

1. Asezarea rosiilor necoapte pe pervaz in casa, in bataia razelor solare, ele se vor coace in cateva zile.
Rosiile se coc in gradina, tot cu ajutorul soarelui, daca le mutam in casa, nu facem decat sa le schimbam locul in care se coc. Atentie, daca lasam rosiile necoapte pe jos,in gradina, daunatorii se vor grabi sa le manance, iar contactul cu solul va incepe procesul natural de descompunere. Odata asezate pe pervaz, rosiile nu necesita multa atentie, eu doar le verific daca s-au copt si le iau cand sunt gata.

2. Avem o sursa timpurie de gogonele. Rosiile necoapte se pot adauga in borcanele de castraveti si se pun impreuna la murat, alaturi de morcov si de conopida. Rosiile mai mici, o sa se mureze mai repede, astfel in muraturile de vara, le adaugam pe cele mai mici.
Muraturile preparate in borcane sunt o varianta simpla si rapida, nu ne solicita mult timp,nu au nevoie de mult spatiu pentru depozitare,astfel ele sunt o varianta comoda daca locuiti la bloc si nu aveti o boxa in care sa depozitati recipiente mari.
Noi preparam muraturile alaturi de fiul nostru, ii place sa ne vada cum le asezem in borcane, este o lectie buna pentru copilasi iar cei mai mari va pot ajuta cu siguranta.

Sper ca va sunt de folos variantele prezentate mai sus, incerc sa ofer idei si solutii ca sa utilizam fiecare leguma, planta sau fruct pe care o procedem in gradina. Planeta noastra are nevoie de ajutor,astfel incercam sa mergem pe principiul: Redu, Refoloseste,Recicleaza!
Cei 3 R ne sprijina pe noi, ne responsabilizeaza, ei sustin planeta si ne ajuta sa facem economii pentru a ne bucura de viata, de calatorii si de timpul petrecut in familie.

marți, 6 august 2019

Luna august - activitati in gradina de legume

Ieri admiram razele soarelui printre frunzele de porumb, lumina calda si mirosul de rosii coapte,din apropiere, mi-au adus un zambet pe buze. Toata gradina este colorata, plina de viata si de arome, vinetele au prins culoare, fasolea s-a inaltat pana la nivelul porumbului, acesta din urma depasind 2m iar dovleceii cresc vazand cu ochii. Dintre toate legumele si verdeturile aromate, cimbrul si busuiocul ne-au amintit un lucru important: luna lui "Gustar" este una in care trebuie sa ne bucuram de recoltele noastre.
Haideti sa vedem impreuna ce lucrari avem de parcurs in gradina de legume, revin cu o postare separata pentru gradina de flori si pentru gradina de pe balcon.

Plantele aromatice:
- recoltam busuiocul, cimbrul si mararul, apoi le uscam pentru iarna;
- tundem tufele de busuioc, leustean sau rozmarin (cele care sunt inca tinere) pentru a le stimula cresterea,astfel ne bucuram de ele pana toamna tarziu;
- rarim patrunjelul pentru a stimularea cresterii radacinilor;
- tundem tufele de lavanda, in cazul in care crestem lavanda in gradina de legume;
- pastram seminte de la plantele care deja le au pregatite, mararul fiind printre primele care are semintele uscate si gata de recoltare;
- pregatim si recoltam ingredientele pentru muraturi iar aici ma refer la uscarea marului;
- inlaturam buruienile care si-au facut aparitia;
- udam plantele ramase in gradina.

Legumele:
- culegem legumele care sunt coapte;
- verificam tulpinile plantelor si indepartam frunzele care sunt uscate sau imbatranite, acest lucru ajuta la aerisirea plantelor,previne aparitia bolilor, stimuleaza cresterea si coacerea fructelor. Inlaturerea frunzelor de la baza plantelor sau a frunzelor uscate se numeste defoliere si se poate realiza pentru majoritatea plantelor din gradina, in special pentru: rosii, vinete si dovlecei;
- oprirea din crestere pe verticala sau carnirea pentru: rosii, fasole agatatoare si vinete. Vinetele se carnesc in momentul in care avem 4 sau 5 legume formate;
- cautam de daunatori toate plantele, in aceasta perioada fiind atacate varsa si fasolea;
- culegem si punem la uscat ceapa si usturoiul cand vedem ca frunzele s-au uscat si s-au culcat la pamant, urmeaza o postare speciala pentru aceasta activitate;
- analizam daca porumbul este gata de fiert, daca matasea s-a uscat la varfuri,acesta este semn ca putem sa recoltam porumbul pentru fierbere sau pentru copt. Daca dorim sa pastram porumb pentru seminte, atunci il lasam sa ajunga la maturitate, iar daca am recoltat in totalitate porumbul, tulpinile ramase se pot scoate din pamant, noi ii punem in movila de compost dupa ce i-am tocat marunt;


- verificam starea cartofilor, unii sunt gata de recoltare si ne dam seama de acest lucru dupa frunzele ingalbenite si lasate pe pamant;
- culegem castravetii si ii punem la murat in borcane de sticle dupa retete pentru muraturi de vara, mai avem de asteptam pentru muraturile de toamna;
- daca folositi ingrasamant in gradina,acesta se poate utiliza si luna aceasta deoarece legumele inca mai cresc. Noi am adaugat compost si gunoi de grajd in paturile noastre inaltate,astfel nu am simtit nevoia sa folosim ingrasamant suplimentar. Singurii care au solicitat putin ingrasamant au fost ardeii grasi pentru care am ales un fertilizant bio;
- culegem ardeii iuti si ii punem la uscat sau ii conservam in borcane cu apa si otet;
- udam gradina in continuare, luna aceasta temperaturile incep sa scada iar cantitatea de apa folosita pentru udare, urmeaza sa se diminueze. Anul acesta noi am avut noroc de ploi multe, am captat si apa de ploaie,astfel factura de apa nu a avut de suferit. Pentru mentinerea umiditatii in sol, ne-a ajutat mult si folia de mulcire pusa peste paturile inaltate.

Fructele:
- culegem mure, zmeura,coacaze, merele si perele de vara;
- verificam de daunatori perele si merele care urmeaza sa se coaca luna viitoare;
- udam si inspectam pomii si tufele;
- inlaturam crengile uscate pentru aerisire;
- indepartam lastarii de la baza pomilor si verificam daca acestia nu au ajutat la formarea mucegaiului pe tulpini;
- indreptam sau ridicam pomii tineri care suporta greu un volum mare de fructe.

La final, ne bucuram de arome, culori si gusturi, facem miscare printre randurile de legume si traim sanatos, acesta o sa fie rezultatul activitatilor din luna august.



Tips&tricks: recomand cu drag sa culegeti legumele in cosuri de nuiele, sa le aranjati in cosulet si sa va bucurati de culoarea si de mirosul legumelor proaspat culese. Eu culeg in fiecare seara cate un cos de fructe si legume iar fiul meu este incantat sa faca un inventar si sa manance tot ce isi doreste din paneras.
Tu ce faci in gradina luna aceasta? Lasa un comentariu mai jos!

duminică, 4 august 2019

Busuioc mereu proaspat in ghiveci

         Simpla aroma a busuiocului iti trezeste papilele gustative si te trimite cu gandul la insorita Italie. O portie de paste cu sos rosu, nu are aceeasi aroma fara cateva frunze verzi de busuioc iar bruschetele devin absolut delicioase cu putin busuioc presarat peste cubuletele de rosii proaspete.

Ne putem bucura de busuioc verde in ghiveci pe tot parcursul anului,iar din primavara pana in toamna se poate creste in gradina. Hai sa vedem impreuna cum putem sa ne bucuram de el din ianuarie pana in decembrie,crescandu-l in casa!
Fie ca dorim sa-l folosim in bucatarie pentru savoare, sau pentru proprietatile sale terapeutice ori ca ingredient in retete de cosmetice, busuiocul creste repede daca avem grija sa urmam cativa pasi foarte simpli. Daca planta este ingrijita corect,putem intarzia aparitia florilor si imbatranirea acesteia.



Exista 3 metode prin care sa aducem busuiocul in casele noastre:

1. Plantam seminte intr-un ghiveci, udam superficial solului si asteptam cateva zile pana rasar plantele. Este de preferat sa plantam un numar redus de seminte si sa realizam acest lucru in lunile aprilie-mai, temperatura de germinare a semintelor fiind de peste 22 grade;
2. Cumparam direct planta din supermarket sau cumparam rasad. In cazul plantei adulte, trebuie sa schimbam atat ghiveciul, cat si solul deoarece plantele din supermarket nu au un sol bun care sa le ajute sa dezvolte radacini. Rasadul se introduce in ghiveci fara sa fie inlaturat pamantul in care a crescut pentru a nu deranja radacinile firave. Eu am folosit mereu doar pamant de flori, nu am adaugat nimic special in el deoarece vreau ca busuiocul meu sa creasca liber;
3. Folosim crengute taiate de la plante adulte, aceasta este cea mai simpla metoda si cea mai eficienta dintre toate.
Busuioc obtinut din crengutele ciupite

Cum obtinem crengutele?
Procedura se numeste ciupire si ajuta ca planta mama sa creasca mult mai puternica si stimuleaza aparitia frunzelor noi. Crengutele rupte se pun intr-un pahar cu apa (pahar transparent) si se aseaza pe pervaz. Planta va forma radacini in aproximativ 2 saptamani iar in acest interval trebuie sa mai adaugam apa in pahar si sa o verificam.
Ciupirea se realizeaza deasupra unui set de frunze iar acest procedeu va intarzia si aparitia florilor, fapt care va mentine planta tanara. Imediat ce au aparut florile, o sa observam ca gustul frunzelor se schimba, primele flori se pot indeparta, dar daca flori incep sa creasca o sa observam ca tulpina plantei incepe sa se ingroase, sa se lemnifice.
Tulpinile se pot modifica si datorita trecerii timpului, iar acesta este momentul in care trecem la o planta noua, obtinuta prin ciupirea/taierea plantei mama.
Dupa plantarea in ghiveci, busuiocul nu are nevoie de multa apa, acesta se uda la 3/5 zile, cand observam ca pamantul de la suprafata este uscat sau cand frunzele sunt lasate.

Exemplu de tulpina lemnificata
Tips&tricks: nu este nevoie sa dedicam un ghiveci intreg busuiocului, el creste bine alaturi de alte plante de apartament, daca au aceleasi cerinte de apa si sol.

Ca sa recapitulam, pentru a ne bucura mereu de busuioc verde trebuie sa tinem cont de:
- cerintele sale scazute de apa;
- pozitionarea ghiveciului la fereastra, unde se bucura de lumina solara si de caldura unui calorifer pe timp de iarna;
- ciupirea constanta a plantei pentru stimularea cresterii si pentru obtinerea de noi plante.

Daca ati obtinut prea multe plante noi, sigur o sa gasiti doritori sa le primeasca in casele lor, iar daca nu doriti sa puneti in apa fiecare crenguta ciupita, acestea se pot adauga direct in mancare.

Dupa ce am discutat despre beneficiile busuiocului in bucatarie sau in medicina, sunt curioasa daca ati testat si proprietatile sale magice.
In traditia romaneasca, se spune ca busuiocul plantat pe langa casa,alunga raul, din acest motiv, un ghiveci de busuioc este un bun cadou de casa noua.
Ati incercat sa va visati ursitul cu ajutorul busuiocului pus sub perna? Eu am incercat iar visul a fost unul foarte haios, pe care nici acum nu stiu cum sa-l interpretez.







joi, 1 august 2019

Zucchini

Una dintre legumele noastre preferate este zucchini. Am ales sa-l cultivam pentru ca ne place gustul, ne incanta dimensiunile la care ajunge si modul in care acopera zona pe care este plantat.
Imi place sa povestesc exact experienta noastra si sa expun modalitati mai simple de a creste legume atat in gradina,cat si in ghivece,hai sa vedem cum sa ne bucuram si de zucchini.
Pe langa cultura din gradina de legume, anul acesta am plantat si o tufa intr-o zona neobisnuita. Am ales un spatiu expus la soare din gradina cu flori ornamentale iar rezultatul este unul placut,tinem numarul de frunze sub control iar polinizatorii sunt mereu aproape.

Zucchini se poate planta direct in gradina, in cuiburi se pun maxim 2 seminte, incepand cu luna mai. Daca locuiti intr-o regiune mai calda, se pot planta inca din luna aprilie, noi fiind in zona de munte,am asteptat pana la mijlocul lunii mai.
Semintele se mai pot planta si in ghivece, eu le-am pus cu pamant de flori, le-am udat putin apoi am asezat ghiveciul intr-un loc fara lumina. Folosind aceasta metoda simpla, plantele au aparut in cateva zile, apoi le-am transplantat direct in gradina.

In gradina de legume,solul a fost afanat si imbogatit cu putin compost deoarece a fost primul an in care s-a plantat in spatiul respectiv, dar in alte zone din curte nu am lucrat solul, ci doar am mutat planta cu pamantul pe care il avea in ghiveci.
Plantele au crescut repede iar recoltarea a inceput in prima parte a lunii iulie si de atunci nu reusim sa mancam tot ce culegem de la doar 3 tufe.

Ne place sa credem ca gradinaritul nu ne ocupa mult si nu ne solicita mult efort,astfel am folosit folie de mulcire si pentru zona cu dovlecei si zucchini. 


Zucchini se intretin foarte usor, noi am observat ca trebuie sa tinem cont doar de urmatoarele aspecte:
1. necesita udare cand solul este uscat;
2. florile femeiesti si cele barbatesti se recunosc foarte usor;
3. daca dorim o productie ridicata, prin indepartarea primului set de flori barbatesti, este stimulata cresterea florilor femeiesti;
4. pentru a ajuta la polenizare, este bine sa plantam flori ornamentale in apropiere, noi am ales craite pentru gradina de legume iar in gradina din fata casei, avem in apropiere trandafiri, clematis si petunii. In ambele zone,nu am dus lipsa de polenizatori, iar florile de zucchini atrag orice albina care trece prin apropiere.
Ex. mucegai aparut pe frunze.

5. pentru a preveni aparitia mucegaiului, trebuie doar sa taiem frunzele care au contact cu solul sau frunzele care nu permit sa circule aerul. Cand mucegaiul si-a facut aparitia, noi doar am curatat frunzele de la baza si am avut rabdare ca soarele sa usuce zona afectata, problema a disparut in cateva zile;
6. indepartarea frunzelor din vecinatatea florilor, ajuta atat la polenizare,cat si la aerisirea plantei. Defolierea primului etaj de frunze se face doar dupa ce au aparut primele fructe;
7. singurul daunator pe care l-am intalnit a fost melcul. In gradina de flori din fata casei, avem un numar impresionant de melci, pe care i-am indepartat cu mana.


Tips & tricks: trebuie sa imbracam o bluza cu maneca lunga cand ingrijim planta, frunzele de zucchini zgarie foarte tare.


Dupa ce am postat pe pagina noastra de facebook, Gradinareea, cateva poze cu recolta de zucchini, am aflat din comentariile cititorilot faptul ca din planta nu se consuma doar fructul, ci si florile. Imediat ce terminam proviziile din frigider,urmeaza sa incercam o reteta cu flori de zucchini. Pana la reteta respectiva, ne bucuram de zucchini pane, paste cu zucchini, legume la gratar sau salata de zucchini crud.






Pasta de ardei kapia si rosii

Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca im...