sâmbătă, 28 decembrie 2019

Ghid de supravietuire cu un copil mic pe langa bradul de Craciun

Mi-am asezat laptopul pe masa din bucatarie iar din acest unghi admir cum ninge afara dar am si vizibilitate perfecta asupra bradului de Craciun, brad care inca sta mandru in picioare. In copilaria mea a existat o traditie, aceea in care imi tranteam bradul peste mine. Eram consecventa rau, in fiecare an eu trebuia sa trag de un glob si sa daram frumusetea de brad, pe langa globuri sparte, amintiri distruse si tipete, mai lasam pe covor si zeci de ace cazute timpuriu din brad. Mama avea inima cat un purice cand ma vedea pe langa brad. Acum, spaima brazilor de Craciun, ajunsa in rolul de parinte, a pregatit un ghid de supravietuire pentru parinti si pentru brazi. Nu pot sa declar ca o sa se adapteze perfect fiecarei familii, dar pe noi aceste detalii ne-au ajutat mult. 

Primul an de viata al lui Dragos, puiul meu a continuat traditia mea, asa mic si in premergator a smuls cu mare sete un glob si a tras tot bradul dupa el. Soc, groaza si tipete pentru ca a cazut exact peste el. Dupa aceasta experienta, m-am hotarat sa schimb lucrurile! In primul rand, aceste detalii au avut un efect benefic asupra mediului inconjurator deoarece am cumparat si folosit mai putin plastic, in al doilea rand, s-a simtit  diferenta in bugetului nostru deoarece nu am mai cumparat lucruri. In bradul de anul acesta am investit doar 15 lei pentru un set de trei panglici si motive de Craciun.

Ce am facut ca sa avem un Craciun relaxat cu un copil mic in casa?

1. Am renuntat la decoratiunile in numar mare prin toata casa.

Stiu ca este greu sa le rezisti tuturor obiectelor de decor din magazine, dar eu mi-am dorit sa folosesc cat mai putine decoratiuni din cele pe care le aveam deja. Pe langa vechile decoratiuni mi-am realizat si eu cateva, aveti aici un filmulet care sa va ajute cu idei: https://gradinareea.blogspot.com/2019/12/ornamente-de-iarna-cu-elemente-naturale.html
Toate ornamentele si decoratiunile le-am plasat cat mai sus, ca puiul sa nu ajunga la ele. Un lucru foarte important si foarte simplu de facut cand alegem decoratiunile, este sa optam pentru unele fara lumini sau leduri. Cei mici sunt atrasi de luminitele colorate si vor face eforturi mari sa le prinda in manute.

2.Am mers tot pe brad artificial

V-am mai povestit eu intr-o postare mai veche ca noi folosim brad artificial sau unul natural dar in ghiveci deoarece il plantam apoi in gradina. Pentru ca Dragos este un mic gradinar, exact ca mama lui si pentru ca adora sa umble cu lopatica prin ghivecele mele, alegerea evidenta a fost bradul artificial. Il avem de multi ani, il tinem intr-o cutie in pod iar cand il folosim trebuie doar sa ii desfacem bine crengile si cam atat. Anul acesta l-am fixat bine cu lemne la baza, astfel incat suportul sa nu se inchida in caz de "atac". Lemnele arata bine si pentru decor, astfel ne-am folosit de ele pe post de ornament. Daca aveti rabdare si timp, le puteti inveli in materiale naturale sau le puteti infrumuseta cu panglici ori cu fir de canepa. Eu am preferat sa le las simple deoarece erau din pomii vechi, taiati de prin curte, aveau un miros placut si parca spuneau o poveste, una din copilaria sotului meu care a crescut printre ei. Sunt pomii din vechea gradina, care acum au facut loc unei livezi pline de bunatati pentru noi si pentru fiul nostru.

3. Decoratiuni de pom imposibil de spart

Aaaaaah, punctul meu preferat. Nu puneti decoratiuni care se sparg pe langa un copilas, ii atrag exact ca un magnet,zici ca au puteri speciale. Astfel, am folosit doar globuri din lemn confectionate de noi, globuri handmade din polistiren dar si din plastic invelite in catifea sau sclipici (pe care le am de foarte multi ani). Pe langa ele, am adaugat nuci, conuri de brad,globuri din fetru sau felii de portocale uscate.
Am un intreg tutorial dedicat globurilor pe canalul meu de Youtube, va las link aici, sunt sigura ca o sa fie foarte util! 
Globurile din lemn sunt si niste cadouri frumoase pentru oamenii dragi si se pot personaliza in functie de destinatar.
Aceste ornamente de brad sunt perfecte pentru un copil mic, in caz ca le da jos din pom, nu se sparg si nu fac mizerie prin casa, astfel va puteti relaxa ca cel mic nici nu o sa se raneasca cu ele. Conurile de brad au si ele rolul lor, pe langa mirosul frumos pe care il poarta cu ele tocmai din padure, dau un aspect natural pomului nostru. Eu doar le asez pe ramuri, nu le leg cu ate. Dragos isi scoate din brad ce globuri doreste, le inspecteaza si apoi le lasa pe scari si isi vede mai departe de treaba. In varful bradului am pus o caciulita de Mos Craciun pentru ca steaua noastra era prea grea si riscam sa umplem casa de sclipici daca era data jos.

4. Lasam copilul sa inspecteze bradul sub supravegherea noastra

Imediat ce a descoperit bradul, Dragos a inceput sa il admire si sa "il desfaca". A cautat curios ce globuri am folosit, ce culori am ales si ce jucarii am atarnat pe acolo. Interesul a tinut cam 2 zile, apoi a uitat de el, cadourile primite la Mos Craciun au fost mult mai interesante. Pe parcursul zilelor in care bradul a fost o noutate, am ales sa il lasam sa-l verifice, sa scoate ornamete si apoi le asezam la loc. Culorile, texturile si formele ornamentelor din brad nu au fost atat de interesante pentru el, astfel ne-am continuat linistiti sarbatorile de iarna.

Toate aceste mici detalii ne-au ajutat sa fim parinti relaxati si sa avem sarbatori de iarna linistite. Acum ca se depune usor si zapada, o sa iesim sa ne bucuram de natura si de noi. Zapada, padurea, elementele naturale ne vor incarca mereu cu energie, ne vor ajuta sa fim fericiti si sanatosi. Va dorim sa aveti parte de sarbatori de iarna cat mai frumoase, alaturi de oamenii speciali din viata dumnevoastra!
 Daca aceasta postare a fost utila, va rugam sa ne ajutati cu un share pe platformele de socializare, va multumim!

https://gradinareea.blogspot.com/2019/12/ghid-de-supravietuire-cu-un-copil-mic.html

duminică, 22 decembrie 2019

Globuri pentru brad din lemn, nuci, portocale si hartie creponata





In familia noastra, traditia globurile de Craciun personalizate a inceput in anul in care fiul nostru a venit pe lume. Pana la el, parca nu pretuiam atat de mult aceasta sarbatoare. In rolul de patinti fericiti, cu fiecare an ce trece, vrem sa ne imbogatim colectia de globuri si decoratiuni personalizate, ca odata ajunsi in rolul de bunici, sa trecem aceste amintiri din generatie in generatie.

In aceasta frumoasa traditie i-am inclus pe toti membrii familiei, de la bunici, frati, cumnati, pana la nasi si fini, fiecare primeste un glob personalizat.
Daca in alti ani am ales sa cumpar globuri personalizate cu tehnica servetelului, de la o domna care le face cu mare drag, anul acesta am decis sa le realizez chiar eu iar totul nu a durat mai mult de 30 de minute. Cred ca a fost mai greu sa adun panglicile si sa realizez funditele, decat a fost sa le lipesc. In cateva minute elementele naturale au prins viata, iar ele au devenit ornamente pretioase pentru pomul de Craciun.


Urmeaza sa le asezam in pom si sa pregatim o sedinta foto in familie.

Aveti toti pasii necesari in videoclipul de pe canalul meu de Youtube, spor sa aveti!
Globuri cu tehnica servetelului se pot achizitiona de la fina noastra, va las link aici: Anna's carousel
Ana pune suflet in tot ceea ce realizeaza iar daca nu aveti timp sa va realizati propriile decoratiuni, ea o sa va ajute cu mare drag.

Daca acest articol a fost util, va rog sa-l sustineti cu un share pe Facebook si cu un like pe Youtube, va multumesc!




marți, 17 decembrie 2019

6 idei de cadouri pentru Craciun si pentru sarbatorile de iarna

Anul acesta iti propun sa oferi cadouri care sa spuna: te pretuiesc! Nu ma refer la cadouri scumpe, care sa ne termine salariul de pe card, ci va povestesc despre lucruri simple, facute cu drag pentru oamenii speciali din viata noastra. Desi cei mai multi spun ca isi doresc anumite cadouri scumpe, majoritatea isi pot cumpara singuri respectivele lucruri. In realitate, majoritatea tanjim dupa lucruri simple, care sa ne aduca fericire pe termen lung sau care sa ne aduca un zambet real pe buze. Un ceas scump sau o bratara cu cristale ti le poti cumpara singur pentru ca ti le alegi chiar tu, dupa bunul plac si dupa buget, in schimb un lucru in care s-a pus suflet, este de nepretuit.
In bucatarie, pe frigider am o felicitare realizata de nepotul, in ea imi scrie ca ma iubeste si ca imi iubeste casa si florile. Sunt cuvintele lui, sunt simple, sunt din suflet si sunt de nepretuit. De fiecare data cand o vad, ma face sa zambesc iar uneori imi ofera energia necesara sa duc la bun sfarsit diverse treburi de prin casa. Despre astfel de cadouri vreau sa discutam astazi, am cateva idei care sper sa va placa.

1. Aranjamente cadou
Acesta nu era blogul Gradinareea, daca nu incepeam cu un aranjament cu elemente naturale. Pentru realizarea unui avem nevoie de: pahar sau bol, burete floral umed, o coala sau frunze cu care sa ascundem buretele, crengute de brad, dulciuri, nuci si portocale deshidratate. Buretele de flori, bine umezit, iti va mentine crengile verzi multa vreme si in el se pot fixa usor si celelalte elemente.
Nuca, portocalele deshidratate si bomboanele sunt prinse in scobitori si apoi fixate in burete.
Pentru bomboanele cu ambalaj de plastic eu folosesc un strop de lipici sau banda dublu adeziva, in functie de ce am la indemana. Acest aranjament a ajuns la o prietena care m-a sprijinit intr-o campanie pentru strangere de donatii pentru familiile nevoiase din zona noastra. Mi-am propus sa realizez cate un aranjament pentru fiecare persoana care ma ajuta in acest demers.

2. Sapun facut in casa cu uleiuri naturale
Nu este nevoie sa taiati porcul si sa ii adunati grasimea, asa cum m-au intrebat multi!
Cred ca am avut cele mai amuzante intrebari cand am oferit aceste cadouri. Dar intrebarea legata de porc a fost cea mai des intalnita. Nu, sapunul pe care vi-l propun este usor de preparat si se realizeaza cu un efort minim. O sa revin cu o postare detaliata despre cum le realizam. Eu am preparat un sapun hidratant, special pentru sezonul de iarna, cand mainile noastre au nevoie de ingrijire delicata. Am testat doua retete, prima cu ulei de lavanda si flori de lavanda din curte, iar a doua este cu ulei de portocale dulci si cu putin coaja de lamaie bio. Am adaugat un astfel de sapunel in cadourile de Mos Nicolae si dar am pastrat si pentru cadourile de Craciun. Fiind o familie mare, intinsa pe multe judete si pe 3 tari, am pregatit totul din timp iar unele cadouri au fost primite in avans de catre cei dragi. In reteta pe care urmeaza sa o postez o sa detaliez si felul in care ambalam sapunurile, revin maine cu o noua postare, asa ca va invit sa va abonati la postarile https://gradinareea.blogspot.com/

3. Exfoliant de corp sau de buze
In sezonul rece pielea noastra are nevoie de o ingrijire suplimentara, iar retetele mele de scrub sunt foarte utile. In borcanelele acestea am adaugat ingredinte care sa exfolieze delicat pielea si sa o hidrateze intens. Hidratarea pielii nu este posibila cu gelurile de dus exfoliante din comert decat cu pretul unor toxine introduse in organism, reteta propusa de mine are ingrediente simple, pe care sigur le aveti prin casa. Aici vorbesc despre miere, zahar,ulei de masline si un ulei esential. Un borcanel cu parfum natural si cu o culoare aurie emana o stare de bine iar o baie cu un astfel de produs devine luxurianta, este o experienta ce alinta simturile, nu doar pielea.
Link pentru scrub de buze: https://gradinareea.blogspot.com/2019/11/scrub-natural-pentru-buze.html
Link pentru scrub de corp: https://gradinareea.blogspot.com/2019/11/scrub-homemade-pentru-maini-de-gradinar.html
Alte retete cu elemente sanatoase va las pe aici gradinareea/retete cosmetice.

4. Seturi cadou
Inspirate din clasicele seturi disponibile in comert si in acelasi timp, o varianta mai mica a cosurilor cadou. Aceste seturi le-am pregatit pentru cativa membrii ai familiei si contin: prosoape cu motive traditionale, globuri pentru pom, mini parfumuri, crema de maini, borcane de gem si zacusca facute de noi (le-am oferit in perioada postului), scrub de corp si scrub de buze facute conform retetelor postate anterior si sapun homemade.
Fiecare set a fost personalizat dupa destinatar, mai multe poze gasiti pe pagina de Facebook Gradinareea
Suplimentar in aranjamente se mai pot adauga lucruri utile in acest sezon: sosete pufoase, manusi calduroase sau o racleta pentru parbriz. Pentru o persoana care conduce, am inclus intr-un set si un odorizant de masina cu miros de lavanda.

5.Buchete dulci
Pentru mine un buchet de flori, primit in dar, este o mare bucurie, dar sunt persoane care nu sunt de aceeasi parere. Astfel, m-am gandit sa realizez un buchet dulce care sa spuna: "te iubesc"!
La baza buchetului am utilizat tot burete floral umed deoarece buretele umed ofera stabilitate intregului aranjament. In burete am fixat: elemente verzi iar bomboanele, ciocolata, feliile de portocale deshidratate,fundita si bradutul au fost fixate cu bete de frigarui. Totul a fost invelit in folie cu aspect de ziar. Bomboanele sunt cate 2 pe bat si au fost lipite cu pistolul cu lipici cald iar ciocolata este fixata cu banda adeziva.
Realizarea buchetului nu a durat mai mult de 10 minute iar rezultatul a fost unul placut si dulce. Persoana care l-a primit a fost incantata ca am tinut cont de preferintele sale in materie de ciocolata. Daca buretele nu ofera suficienta stabilitate, il puteti aseza intr-un pahar/bol de sticla transparent.


6. Cosuri cadou
Acesta este subiectul despre care pot sa scriu km intregi, ador cosurile cadou special concepute pentru oamenii dragi. Ele sunt o varianta mai mare a seturilor despre care discutam mai devreme. Eu le utilizez in multe situatii: zile de nastere, sarbatori, petreceri pentru copilasi, botezuri sau diverse evenimente.
In general cumpat cosuri de la Pepco si le personalizez pentru destinatar. Cosul din imagine a fost pregatit pentru fratele meu de Sf.Andrei. Am pus in el: o paturica pufoasa numai buna de tinut pe tine cand urmaresti un film, sosete calduroare cu un print de sezon si o spatula pentru bucatarie (fratele meu a inceput sa prajitureasca serios). Intr-o alta ocazie, de ziua nasului nostru, am facut un cosulet prin de bunatati facute de noi: de la dulceturi, ierburi aromate si siropuri, pana la ardei iuti, toate facute cu drag si cu ingrediente din gradina noastra.




Idei de cadouri sunt multe, important este va ganditi ce i se potriveste persoanei care il primeste si ce o sa il/o surprinda placut. Tot timpul, un lucru facut cu suflet o sa fie de nepretuit .
      Daca v-au placut aceste 6 idei de cadouri pentru sarbatorile de iarna, va rog le transmiteti catre prietenii de pe Facebook. Astept comentarii, pareri si propuneri in rubrica de comentarii si pe  https://www.facebook.com/gradinareea/
Spor sa aveti!

luni, 16 decembrie 2019

Ornamente de iarna cu elemente naturale



Va povesteam la inceputul lunii pe pagina de Facebook Gradinareea ca am mers in padure ca sa ne bucuram de zapada, alaturi de Dragos, fiul nostru care are doar 1 an si 9 luni. Ne-a incantat zapada intalnita la doar cativa km de casa noastra, iar prin padure am gasit doi brazi doborati. Am cules din ei cateva crengute pe care le-am folosit prin diverse proiecte de sezon. Linistea din padure, atmosfera de vis de la baza copacilor si mirosul de muschi proaspat,plin de viata, ne-au incarcat de energie si ne-au trimis acasa cu gandul ca natura trebuie respectata si onorata.

In acest sens, anul acesta am ales sa nu cumpar aranjamente din plastic, pe care sa il arunc apoi si sa poluez, ci in schimb am optat pentru elemente naturale, care sa reziste intregul sezon. Daca stim cum sa respectam natura, ea va fi darnica cu noi, asa cum este de atatia ani.
Elementele naturale se pot aseze usor, intr-o armonie de culori si de mireasma, iar un astfel de ornament se realizeaza in doar cateva minute dar va rezista un sezon intreg. Pentru inceput, eu am facut doar doua ornamente iar cand am avut rude in vizita, au fost atat de incantate incat au plecat cu ornamentul de pe usa lui Dragos.  Imi este clar faptul ca un lucru facut cu drag, se poate transforma intr-un cadou placut pentru oamenii apropiati.

In videoclipul postat pe Youtube am descris fiecare pas care trebuie parcurs pentru realizarea aranjamentelor, spor sa aveti si nu uitati sa ne sustineti cu
un share pe platformele de socializare! <3
Ornamentul de pe usa lui Dragos

sâmbătă, 14 decembrie 2019

Bile/bombe efervescente pentru baie cu lavanda

In goana dupa cadourile perfecte pentru Craciun, am considerat ca nimic nu arata mai bine dragostea, decat un cadou facut in casa. Un lucru facut cu mana ta, un lucru special conceput pentru o persoana draga, arata cat de mult conteaza ea sau el pentru tine. In acest sens, m-am gandit sa pregatesc bile/bombe de baie efervescente cu ingrediente cat mai simple si naturale.

Am ales un produs pentru baie deoarece cumnatul meu iubeste experienta spa, sotul meu zambeste de fiecare data cand pun bile/bombe in cada iar mama sigur o sa le foloseasca cu drag dupa o zi de prajiturit sau de lucrat in gradina. Noi ne-am rasfatat intens cu primul lot. Bombele,desi mici, sunt pline de aroma,astfel baia noastra a devenit o experienta spa. Mirosul de lavanda ne-a ajutat sa ne relaxam iar florile de lavanda ne-a dus cu gandul la un lan plin de flori violet. Cu ajutorul lor nu am mai simtit frigul de afara si ne-am lasat condusi de miros, spre o zona calda, linistita si relaxanta.

 Pregatirea bilelor/bombelor dureaza aprox 10 minute, iar cel mai important lucru este sa gasiti niste forme din plastic rezistente. Formele de briose nu ajuta, eu am apelat la jucariile fiului meu, pentru ca ingredinetele se taseaza foarte bine ca sa se mentina in forma dorita. Cel mai usor este sa achizitionati forme speciale, atunci cand comandati ingredientele. Nu am folosit colorant in reteta, deoarece nu vreau sa risc sa pateze cada, iar aici ma refer strict la cazile de fonta, cum este si cea a parintilor mei.
Pe viitor vreau sa incerc niste bile cu cacao, dar ramane de vazut ce aroma sa le ofer.
Pentru preparare o sa aveti nevoie de 2 boluri, unul mare pentru ingredientele uscate si unul mic in care amestecam ingredientele lichide.
Em am folosit si 1 lingura pentru fiecare bol. Cea cu care am masurat uleiul si apa, a fost folosita pentru amestecarea ingredientelor umede si pentru turnarea peste ingredientele uscate.
Cantarul de bucatarie nu trebuie sa ne lipseasca de pe blat. Eu am ales lavanda deoarece aveam atat florile uscate, cat si uleiul, pe langa ele am adaugat si cateva petale de trandafiri deoarece erau ramase de la alt proiect. Puteti utiliza si alte ingredinete sau arome in functie de ce aveti prin casa. Reteta se poate personaliza in functie de destinatarul cadoului, important este sa se respecte cantitatile.

Ingrediente

Pentru aceasta reteta le-am impartit in 3 categorii:
1. cele cumparate online de pe https://www.elemental.eu/ro/ :
- sare epson ( 60g);
- amidon de porumb; (60g)
- sare de lamaie /acid citric (60g);
2. ingrediente cumparate din supermarket:
- bicarbonat de sodiu (115g);
- ulei de masline (1 lingura);
- apa (1 lingura);
3. produsele din natura:
- flori uscate de lavanda;
- petale uscate de trandafiri;
- ulei de lavanda bio ( primit cadou de la o prietena care are plantatie) (10 picaturi).
Cantitatile sunt pentru bilele din poze, iar daca folositi forme de glob pentru bile mari trebuie sa dublati ingredientele.

Tips&tricks: intensitatea parfumului se regleaza din numarul de picaturi de ulei. De preferat este sa utilizati un ulei cat mai bun, dintr-o sursa sigura.

Preparare:
intr-un bol mare se amesteaca toate ingredientele uscate, masurand cu grija cantitatile, iar in bolul mic se pun ingredientele umede. Treptat, urmeaza sa le amestecam, avand grija sa nu declansam reactia chimica la contactul cu apa. Eu am adaugat pic cu pic ingredientele umede si am amestecat totul cu grija pana am obtinut o textura asemanatoare nisipului. Vom sti ca am obtinut compozitia perfecta cand strangem ingredientele in pumn si ele raman lipite.
Urmeaza pasul cel mai greu, introducerea in forme. Asa cum spuneam, trebuie sa aveti forme din plastic dur deoarece o sa apasati foarte tare fiecare strat adaugat, iar la final forma trebuie batuta in palma ca sa elibereze bomba. Cand folosite forme sferice, atunci este mai usor doarece, dupa ce uniti jumatatile de bila, formele ies imediat.
Pe fundul fiecarei forme am pus flori de lavanda si/sau petale uscate de trandafiri, daca nu le aveti, acest pas este optional.
Pentru uscare, bilele/bombele se lasa peste noapte intr-o incapere fara umiditate sau se depoziteaza in frigider. Eu am facut greseala sa le las intr-o incapere in care nu am verificat umiditatea iar unele au inceput sa se declasanzese, noroc ca le-am observat repede si le-am mutat in frigider,astfel am oprit efectul.

Cu mare drag astept sa imi povestiti cum vi s-a parut reteta iar daca doriti, va rog sa o distribuiti si pe retelele de socializare.
https://gradinareea.blogspot.com/2019/12/bilebombe-efervescente-pentru-baie-cu.html

sâmbătă, 7 decembrie 2019

Pom de Craciun folosind elemente naturale

Am asteptat cu mare nerabdare sa treaca luna noiembrie ca sa schimb pagina de calendar si sa ajung in decembrie. Acel 1 decembrie afisat pe o foie alba de calendar, parca reprezinta un nou inceput pentru un sezon plin de zambete, de luminite si de colinde. In decembrie, aerul rece este curat, iti pune plamanii la incercare si te face sa traiesti intens fiecare respiratie. Nu stiu cum fac altii, dar eu incep sa cant colinde imediat ce simt aerul rece, parca ma incalzesc atunci cand alerg prin curte dupa diverse materiale de care am nevoie in proiectele mele.
 Zilele trecute, imi intrebam verisoara, daca isi mai aminteste cum era in copilarie, cand mergeam la colindat, strabateam strazile si ulitele pline de zapada ca sa ajungem la rude si prieteni. Iernile copilariei mele au fost geroase si pline de zapada, ne dadeam mereu cu sania, furam bomboane din pom si faceam cazemate din neaua rece. Daca acum iernile arata diferit, nu cred ca asta trebuie sa schimbe senzatiile traite. Daca in copilarie, lucrurile erau mai simple, va propun ca in acest sezon sa ne intoarcem la origini si sa incercam sa ne decoram casa si bradul cu elemente naturale, asa cum faceau bunicii nostri.

Lumea in care traim e plina de elemente artificiale, poate ca si noi ne simtim asa, hai sa ne amintim de copilarie, de lucruri simple si sa nu ne consumam toate veniturile pe decoratiuni scumpe pentru acest sezon. Desi iubesc mirosul de brad, eu am ales sa folosesc brazi artificiali iar de la an la an, mai cumpar cate un brad in ghiveci, pe care dupa trecerea inghetului il plantez in curte.
Astazi va povestesc cum am impodobit un brad artificial micut. Este bradutul din biroul nostru din Bicaz si este plin de elemente naturale sau de decoratiuni refolosite/reciclate.

Pentru inceput, pot sa va spun ca bradutul este primit cadou de la mama, in urma cu aproximativ 12 ani si a fost cumparat de la un magazin "38",adica pretul lui a fost de 3.8 lei. Micutul a rezistat atatia ani deoarece l-am depozitat cu grija de la un an la altul. Pentru acest pom am platit doar 5 lei, acesta fiind pretul instalatiei,care a fost cumparata de la magazinul "La doi pasi" din localitatea noastra.

Lista decoratiunilor este simpla:
- varful este o fundita dintr-un cos de flori primit cadou de Sf Andrei;
- panglicile rosii au fost de la un cadou primit de la matusa mea;
- feliile de portocale le-am deshidratat acasa special pentru decoratiunile de sarbatori;
- glocurile au fost inlocuite de conuri (culese din padure);
- conurile au fost legate cu snur sau cu panglici refolosite;
- am mai adaugat o felicitare care nu a mai ajuns la destinatar, o tot utiliezez in acest brad de aprox 5 ani;
- floarea si ornamentul de cristal sunt tot reutilizate de prin casa.



In final, conteaza cum am asezat elementele ca efectul sa fie unul placut. Toate decoratiunile au fost asezate cu drag, astfel incat colegii sa zambeasca in momentul in care dau cu privirea de el. Daca va intereseaza cum am facut unele decoratiuni, va las linkul aici, toate se pot realiza alaturi de cei mici,care vor fi incantati sa participe la o astfel de activitate https://gradinareea.blogspot.com/2019/12/decoratiuni-naturale-pentru-sarbatorile.html



Tips&tricks: daca alegeti sa cumparati un brad in ghiveci, alegeti unul care a fost plantat si crescut intr-un ghiveci, el are cele mai multe sanse sa reziste pana va fi plantat in curte sau in padure. Sunt comercianti care planteaza in teren, apoi ii scot si ii aseaza in ghiveci. Tot acest proces le deranjeaza radacinile, iar bradul va avea mult de suferit.

joi, 5 decembrie 2019

Decoratiuni naturale pentru sarbatorile de iarna

Mirosul de brad este unic, iti inunda sufletul cu veselie si te face sa zambesti automat. Eu asta simt de fiecare data cand merg intr-o padure de conifere ca sa culeg conuri pentru decoratiunile de prin curte sau din casa. Chiar daca merg pe un deal in care am un singur brad, mirosul lui tot ma introduce intr-o alta lume, una a copiilor eterni, care il asteapta cu nerabdare pe Mos Craciun. Linistea de sub acel brad si mirosul puternic de cetina, ma fac sa sterg cu buretele tot stresul, toate lucrurile urate si murdare din jurul meu. Aceasta este puterea naturii, una vindecatoare pentru trup si suflet.

 Astazi mi-am propus ca discutam despre realizarea unor decoratiuni naturale pentru casa si gradina. Ele sunt atat de simple, incat pot fi facute alaturi de cei mici. Sigur, copilasii vor fi incantati ca puna in brad un con pe care chiar ei l-au legat cu un snur in culoarea preferata. In acest fel, copilasii sunt implicati atat in etapa de culegere a elementelor, cat si in cea de realizare iar apoi de decorare.
 O plimbare prin natura este solutia perfecta pentru a petrece timp impreuna, intr-un mediu sanatos si pentru a culege cele necesare. Conurile de brad pot aduce din padure nu doar un miros placut, ci si amintirile aferente. Ziua cand fiul meu a admirat raul care strabatea padurea si mic fiind a spus cuvantul "apa" o sa ramana mereu in amintirea noastra. Cred ca de fiecare data cand o sa vad acel rau, imi voi imagina chipul lui atat de surprins de vederea raului cu malurile pline de zapada.
Momentele in care el statea si contempla peisajul, s-au fixat in inima mea. Sa-mi vad copilul cum a apreciat peisajul, mirosurile si sunetele padurii a fost cea mai mare bucurie din saptamana respectiva. In acel moment, am stiut ca tin in brate un om care va aprecia atat natura si un om care va incerca sa traiasca frumos. Cand ne-am intors acasa, eu am trecut la treaba, iar Dragos cel mic a trecut la somn.




Tips & tricks: daca o sa culegeti conuri intr-o zi un umiditate mare in atmosfera, pe vreme de ploaie sau de zapada, conurile vor fi inchise. Imediat ce ajungeti cu ele acasa si o sa simta temperaturile mari, acestea se vor deschide. In natura, ele se inchid pentru a proteja polenul de umezeala, iar la scurt timp dupa ce apa s-a evaporat din jur, iar soarele le incalzeste, ele se vor deschide din nou.



 Pentru realizarea decoratiunilor am pregatit:

- conuri de brad (curatate de praf sau pamant);
- foarfeca;
- snur rosu;
- panglici taiate de la haine (cele cu care teoretic le atarni de umerase);
- accesorii ramase de la alte proiecte;
- portocale deshidratate (revin cu un scurt tutorial despre cum sa le obtinem).

Pentru ornamentele din conuri, nu am facut nimic altceva decat sa le leg cu snur sau cu panglici iar la unele am adaugat margele de lemn sau alte accesorii. Un con a primit si doua pene albe, ca sa ne arate ca un ingeras iar altele s-au accesorizat cu fundite simple dar in culori vibrante.

In functie de accesoriile pe care le-am avut la dispozitie, fiecare con a primit un nou rol. Unele se vor aseza in bradul de casa, altele vor merge la birou si unele se vor intoarce afara ca sa decoreze gradina sau fatada casei.
Intr-un final toate isi vor indeplini rolul de a ne aduce sarbatorile si fericirea in suflete.
Portocalele uscate se pot utiliza atat ca decoratiuni in brad, dar si pentru a accesoriza cadourile pe care le vom oferi.
O felie de portocala si un baton de scortisoara, vor schimba complet aspectul unui cadou impachetat. Toate aceste decoratiuni au fost facute cu drag, iar acest sentiment se va transmite catre toate persoanele care le vor observa. De multe ori, noi oamenii nu vedem cu ochii, ci vedem cu sufletul. Va doresc sa aveti spor, iar daca aceasta postare a fost pe placul dumneavoastra, va rog sa o trimiteti si prietenilor prin intermediul retelelor de socializare. Va multumesc si va astept comentariile si propunerile mai jos!





sâmbătă, 30 noiembrie 2019

Ce a patit Kalanchoe?

Oamenii care primesc flori in dar isi fac mereu griji si se intreaba ce conditii trebuie sa le ofere plantutelor proaspat intrate in casa. Cele mai multe griji si le fac atunci cand vad o orhidee si plante de talie mai mare, fara sa ia in considerare plantele mai mici. Una dintre ele este Kalanchoe, o planta pe care o primim plina de flori, una care are frunze mari si carnoase, de un verde inchis, aparent un verde sanatos. Zambim cu gura pana la urechi cand vedem florile viu colorate, atat de dese incat nu reusim sa le numaram nici daca ne dorim. In general, Kalanchoe vin cu un pamant care pare uscat, pamant pe care vrei sa il uzi imediat ce ai asezat planta intr-un loc in casa. Din dorinta de a oferi apa si hrana, plantei, incepem sa o udam pana vedem ca radacinile nu absrob apa din ghiveci iar aceasta este prima si cea mai mare greseala.

La scut timp dupa ce am inceput sa acordam atentie plantei, sa o udam si sa o bibilim, incepe panica. Pe zi ce trece, planta noastra se degradeaza mai mult, florile incep sa se lase, frunzele isi pierd din intensitatea culorii si incep sa cada iar panica devine disperare cand tulpina devine maronie iar frunzele prind un puf alb.
Felicitari, ai adus kalanchoe foarte aproape de cosul de gunoi! Si pun pariu ca te gandesti serios sa arunci ghiveciul ala cu o "buruiana ponosita", acum te incrunti cand il vezi si te gandesti sa muti kalanchoe intr-o alta incapere, ca sa nu dai atata de des cu ochii de ea.
Hai sa salvam impreuna kalanchoe si sa o aducem intr-o stare placuta, atat pentru planta,cat si pentru tine.
Daca planta ta a inceput sa arate ca cea de mai jos, atunci esti in cea mai fericita situatie posibila, cea in care a fost udata prea mult. Si eu am comis aceste greseli destul de des, din neatentie sau din lipsa de informatii.

Este normal ca o planta, odata schimbat mediul de viata, sa fie stresata, asa cum suntem si noi. Trebuie doar sa va imaginati cat de greu ii este sa treaca de la administrarea continua de ingrasamant si de la mediul in care a fost pacalita sa infloreasca mult, la casa noastra, unde vream sa o ingrijim si ne dorim sa avem rabdare cu ea ca sa se dezvolte si sa ne ofere noi floricele colorate.


Primul pas pentru a salva planta este acela a schimba ghiveciul sau macar pamantul din el. Kalanchoe are nevoie de un sol care sa dreneze bine, adica nu apasa pamantul in ghiveci cand il schimbi, taseaza pamantul doar de la baza tulpinii pentru a fixa radacinile si pentru a elimina eventualele goluri de aer din jurul acestora. Restul solului trebuie sa ramana aerisit si apropo de aerisire, stiu ca este frustrant sa auzi ca planta trebuie aerisita, dar printre frunzele ei trebuie sa treaca un curent de aer, ca sa nu apara mucegaiul.
Dupa ce am schimbat solul, curatam florile uscare si frunzele care nu par sanatoase.
Umatorul pas implica rabdare,urmeaza o perioada in care trebuie sa avem rabdare si sa lasam planta sa se regenereze. In acest interval, plasam ghiveciul intr-un loc bine aerisit si uscat, ca planta sa isi revina. Udarea o sa se faca doar cand vedem ca solul este uscat, de preferat fiind sa punem apa in farfurie, Kalanchoe sa traga cantitatea necesara iar surplusul sa-l indepartam.
Cu trecerea timpului, o sa apara frunze noi, puternice, dar ele o sa fie mai mice decat cele cu care a ajuns din florarie. Cand vedem ca planta si-a revenit complet, putem incepe sa folosim ingrasamantul adecvat si sa incepem sa o ajutam sa produca flori. Pana la procedura de inflorire, mai avem de asteptat, acum hai sa ne recuperam plantuta. Spor sa aveti!

Daca v-a placut aceasta postare va rugam sa o transmiteti si catre prietenii dumneavoastra prin intermediul platformelor de socializare si sa ne lasati parerile in rubrica de comentarii. Va multumim!

vineri, 22 noiembrie 2019

Apa de trandarifi

Vine un moment in viata in care trebuie sa incepi sa iti asumi ridurile de pe chip, ele spun o poveste, una a anilor si a oamenilor trecuti pe langa noi. Chipul nostru spune multe despre noi, nu doar prin expresii ci si prin liniile fine pe care timpul le-a conturat. Noi, femeile incercam sa stergem cu buretele ridurile si sa nu lasam sa se vada toate urmele lasate pe chipul nostru. Eu am trecut in categoria celor care inteleg ca timpul nu se poate da inapoi decat prin metode drastice, iar acum incerc sa-l ajut sa fie rabdator cu mine si cu tenul meu. Cum fac acest lucru? Incerc sa folosesc produse cosmetice cat mai simple si naturale pentru pielea mea, incerc sa rasfat tenul, astfel incat si el sa ma alinte.
In aceasta categorie intra si apa de trandafir pe care o pregatesc in casa, reteta este una rapida si foarte simpla.
Am ales apa de trandafir deoarece simt ca imi hidrateaza tenul, al meu fiind mereu uscat.
Printre beneficiile apei de trandafir se numara:
- hidratarea si revitalizarea tenului;
- atenuarea ridurilor;
- ajuta la echilibrarea ph-ului pielii;
- reduce roseata cauzata de iritatii sau de cosuri;
- vindeca ranile si urmele lasate de acnee.

Eu o aplic pe post de toner, dimineata iar seara o combin cu putin ulei de cocos sau de migdale pentru demachierea tenului.
Deoarece o tin in frigider, am observat ca ajuta sa reduca inflamatia pleopelor dupa o noapte lunga alaturi de bebelusul nostru.
Pe langa beneficiile enumerate mai jos, apa de trandafir imi da o stare de bine datorita parfumului pe care il are. Un al doilea motiv pentru care imi ofera un zambet pe buze, este faptul ca am facut produs folosind trandafirii din curte iar in poza de mai sus este un trandafir primit cadou de la mama mea, in urma cu 10 ani. An de an acel trandafir, nu doar ca ne ofera o priveliste superba, dar ne si rasfata cu flori parfumate din care se pot realiza diverse produse cosmetice.

Ingrediente:
- apa distilata sau apa de la robinet ori apa plata;
- petale de trandafir.

Daca dorim un parfum intens,alegem trandafirii cu un miros puternic, dar in cazul in care dorim un parfum subtil, alegem un soi cu o aroma delicata, Noi avem in gradina mai multe soiuri, astfel alternez intensitatea parfumului.
Nu sunt necesare multe petale de trandafir deoarece proportiile sunt: 1 bol de trandarifi la 3 boluri de apa. Eu am ales sa foloses apa distilata deoarece o aveam prin casa.

Preparare:
- spalam cu grija petalele de trandafiri si indepartam orice gaze/insecte de pe acestea (eu le suflu ca sa nu le fac rau);
- nu stoarcem petalele dupa ce le-am spalat ca sa nu pierdem din proprietati;
- intr-o oala cu fund dublu turnam cele trei parti de apa si una de trandafiri;
- le lasam sa fiarba la foc mic, fara sa clocoteasca aproximativ 20-30 de minute;
- cand apa si-a schimbat culoarea iar petalele au devenit translucide, oprim focul si lasam apa sa se raceasca.

Dupa racire, turnam apa de trandafir in recipientele sterilizate, eu aleg sticle si le depozitez in frigider.
Apa de trandafir se poate utiliza timp de doua sau trei saptamani,in funtie de apa folosita in reteta apoi facem un alt lot. Daca se utilizeaza apa de la robinet si apa plata se recomanda sa terminati apa de trandafiri in doua saptamani, iar apa distilata mai prelungeste viata produsului cu inca 7 zile.
O sticla cu apa de trandafir este ideala pentru un cadou, persoana care o primeste, va fi incantata sa se rasfete cu un produs facut cu drag, un produs cu ingrediente simple si sanatoase. In poza de mai jos este un cadou micut pe care l-am pregatit pentru cumnata mea, sacutetul contine un pachet mic pentru rasfat: scurb de buze cu doar 2 ingrediente, apa de trandafiri si dischete demachiante.
Va las si reteta pentru scrub de buze aici: https://gradinareea.blogspot.com/2019/11/scrub-natural-pentru-buze.html iar daca v-a placut aceasta reteta va rugam sa o transmiteti si catre prietenii dumneavoastra prin intermediul platformelor de socializare si sa ne lasati parerile in rubrica de comentarii. Va multumim!

duminică, 17 noiembrie 2019

Scrub natural pentru buze

Vantul incepe sa bata cu putere zilele acestea, ultimele zile de toamna calduta ne solicita mult, atat fizic, cat si psihic. Incercam sa stangem tot din gradina si apoi sa conservam pentru iarna. Nu lasam nimic la voia intamplarii, culegem toate merele ca sa nu le prinda inghetul, adunam toate frunzele pentru a le adauga in compost si plantam bulbii pentru primarava. Dar seara, cand ne retragem in casa, vine timpul sa avem grija si de noi, cateva momente de rasfat sunt absolut necesare.


Zilele trecute am pregatit un scrub pentru corp cu ingrediente pe care le avem prin casa, link aici , iar astazi va las reteta pentru un scrub de buze.
Pentru aceasta reteta nu am fost nevoita sa cumpar nimic, aveam totul in casa, inclusiv borcanelele pentru depozitare, deoarece in ele au fost marturiile de la nunta finilor.
Reteta de astazi este pentru 2 borcanele de 30 gr.
M-am gandit sa o prepar asa pentru a o imparti cu cineva drag. Daca pastrati ambele borcanele, al doilea se poate pastra la frigider, pana se termina primul. Eu mi-am lasat scrub-ul in baie, pe chiuveta deoarece in sezonul rece o sa-l utilizez intens. De fiecare data cand simt ca balsamul de buze nu intra in piele si nu isi face efectul, mai aplic putin exfoliat. Dupa o curatare completa a buzelor, acestea devin mai catifelate iar rujul se aplica mult mai usor si rezista mai mult.

Ingrediente:
- zahar brun;
- miere de albine.

Preparare:
- intr-un bol mic am adaugat 2 lingurite de zahar si 2 lingurite de miere de albine;
- le-am amestecat bine pana au devenit o pasta aurie;
- am adaugat scrub-ul in borcanelele pe care le-am sterilizat inainte.

Mod de utilizare:
- dupa demachere, se aplica scrubul pe buze si se maseaza usor;
- zaharul v-a elimina stratul de celule moarte iar mierea va hidrata buzele;
- scrub-ul se lasa 1/2 minute pe buze iar apoi se curata cu apa calduta;
- daca simtiti nevoia, utilizati un balsam de buze la final;
- in cazul in care nu simtiti ca rezultatele sunt optime de la prima aplicare, puteti sa-l utilizati doua zile la rand, eu asa am procedat, apoi am ajuns sa-l folosesc doar la nevoie.

Daca v-a placut aceasta reteta va rugam sa o transmiteti si catre prietenii dumneavoastra prin intermediul platformelor de socializare si sa ne lasati parerile in rubrica de comentarii. Va multumim!

https://gradinareea.blogspot.com/2019/11/scrub-natural-pentru-buze.html

Gogonele in saramura, reteta cu apa calda pentru iarna

Din vara si pana tarziu in toamna, in fiecare zi ne-am bucurat de cosuri pline cu legume gustoase si cu ierburi aromate,pe fiecare dintre ele le-am pozat cu grija, apoi le-am impartit cu familia si cu oamenii dragi. Fiecare moment petrecut in gradina a fost plin de culoare si de parfum de legume, fiul nostru s-a jucat in gradina, a invatat sa manance rosiile coapte, pisicile s-au tolanit printre randuri si toate conturau un peisaj plin de fericire. Cand sotul m-a anuntat ca urmeaza sa strangem totul, ca sa pregatim solul pentru sezonul viitor, m-am uitat cu strangere de inima spre paturile inca acoperite cu folie de mulcire si spre ultimele legume care inca mai aveau rod. Intr-o dimineata rece de octombrie, m-am imbracat bine, mi-am pregatit cosurile si am iesit sa culeg ultimele legume ale sezonului.

In gradina am mai gasit varza rosie, usturoi si ceapa verde pe care le-am replantat prin ghivece pentru decor, dar si broccoli, ardei iuti, mirodenii si multe rosii necoapte.
Daca broccoliul a mers direct intr-un piure pentru fiul nostru, cu restul nu mi-a ramas decat sa le pun la murat. Am adunat toate rosiile verzi, de la cherry,pana la soiurile mari, inclusiv pe cele care pareaua afectate de temperaturile joase, dar erau inca tari la atingere. Rosiile moi au mers direct in ladita de compost.
Astfel din ultimele cosuri cu legume am scos cateva poze frumoase si 3 borcane mari cu gogonele :)
Recunosc acum ca nu eu am pus gogonele, ci mama mea. Recunosc acest lucru din doua motive, primul fiind acela ca vreau sa ii multumesc pentru grija pe care ne-o poarta, iar al doilea fiind evident faptul ca borcanele puse de ea arata mult mai bine decat cele puse de mine. Mama are un stil, ea le aseaza frumos si cu grija, borcanele ei merita sa fie puse la vedere, nu doar pentru ca sunt pline cu bunatati, ci pentru ca sunt demne de reviste.
Reteta de astazi ii apartine in totalitate, va urez spor la treaba si va rog sa lasati in comentarii daca v-au placut borcanele mamei.

Ingrediente:
- apa calda;
- gogonele;
- ardei iuti;
- hrean;
- telina radacina  si frunze;
- boabe de piper negru;
- sare;
- otet;
- frunze de marar;
- cimbru uscat.


Preparare saramura:
Pentru 1 litru de apa avem nevoie de 1 lingura de sare si 1 lingura de otet. Le punem la fiert intr-o oala si adaugam boabele de piper negru. Cand sarea s-a dizolvat, saramura este gata.

Preparare:
- spalam bine toate ingredientele, iar gogonele le mai verificam sa fie tari;
- curatam si taiem hreanul si telina la dimensiunile dorite;
- adaugam toate legumele in borcanele sterilizate;
- turnam saramura,adaugam deasupra cimbrul si frunzele de telina;
- inchidem capacele iar borcanele le depozitam in beci, camara sau in boxa.

Tips & tricks:din lista de ingrediente lipseste usturoiul, reteta fiind cu apa calda. Pentru a obtine gogonele picante, folosim ardeiul iute,hreanul si piperul.


Daca v-a placut aceasta reteta va rugam sa o transmiteti si catre prietenii dumneavoastra prin intermediul platformelor de socializare si sa ne lasati parerile in rubrica de comentarii. Va multumim!

https://gradinareea.blogspot.com/2019/11/gogonele-in-saramura-reteta-cu-apa.html

duminică, 10 noiembrie 2019

Scrub homemade pentru maini de gradinar

Mainile noastre au muncit timp de 3 sezoane, primavara au lucrat pamantul si au plantat gradina, in vara au udat, au copilit si au legat, iar in toamna au cules roadele muncii. In tot acest timp, pielea noastra a avut de suferit, a fost supusa prafului, a fost expusa la soare, poate a luat contact si cu diverse solutii pentru tratarea daunatorilor. In sezonul rece vine si vremea rasfatului, iar astazi mi-am pregatit un scrub din ingrediente simple si sanatoase.

Mainile mele au inceput sa nu imi mai accepte cremele hidrantante si era clar faptul ca au nevoie de o exfoliere pentru indepartarea celulelor moarte si pentru revitalizare.
Am ales sa prepar un scrub cu ingrediente simple, pe care le aveam deja in casa. Sunt sigura ca fiecare le are in camara iar prepararea nu dureaza mai mult de 5 minute.

Ingrediente:
- 5 linguri de zahar;
- 2 linguri de ulei de masline;
- 2 linguri de miere de albine;
- 5 picaturi de ulei esential de lavanda.

Preparare:
- am pus toate ingredientele intr-un borcan de 150 ml;
- le-am amestecat pana cand s-au omogenizat perfect iar zaharul a devenit galben;
- am lasat scrub-ul sa se "aseze" timp de cateva minute cu capacul pus, apoi l-am testat.

Mi-am udat mainile cu apa calda apoi le-am masat usor cu acest scrub, mirosul lui este unul foarte placut, zaharul mi-a exfoliat pielea iar mierea si uleiul au ajutat la hidratarea ei.
Un mic moment de rasfat a fost perfect pentru un final de saptamana, fiecare gradinar are nevoie de un moment de rasfat, dupa ce a lucrat intens prin gradina.
Acest scrub poate sa fie folosit pentru tot corpul, exceptand fata deoarece zaharul este destul de dur.
Uleiul de lavanda se poate inlocui cu altul, eu l-am ales pentru proprietatile sale regeneratoare si calmante pentru pielea afectata de rani si pentru faptul ca este cicatrizant.

Tips & tricks: Pielea dintre degetele de la maini era foarte uscata si nu reuseam sa o hidratez cu produsele din comert. Am insistat cu acest scrub iar stratul albicios si neplacut a disparut imediat.


Daca v-a placut aceasta reteta va rugam sa o transmiteti si catre prietenii dumneavoastra prin intermediul platformelor de socializare si sa ne lasati parerile in rubrica de comentarii. Va multumim!
https://gradinareea.blogspot.com/2019/11/scrub-homemade-pentru-maini-de-gradinar.html

vineri, 8 noiembrie 2019

Gogosari si conopida in otet dulce

In goana noastra dupa muraturi perfecte, care sa ne imbogateasca mesele de iarna, am incercat mai multe retete din familie. Noi am observat ca mesele acelea frumoase, in care stai la povesti alaturi de familie si de prieteni, sunt mult mai placute cand ai si cateva feluri de mancare sau salate de muraturi preparate de tine. Vedetele meselor de sarbatori sunt farfuriile pline cu salate de muraturi colorate, deoarece ele completeaza felurile de mancare si sunt o sursa de povesti. Ne amintim cu drag cum era vremea cand le-am pus, povestim cat am muncit sa le curatam, ce am patit in trafic pana am ajuns la piata sau cum am cultivat fiecare ingredient de pe farfurie.

Pana anul trecut, eu mancam gogosari si conopida dupa o reteta, iar sotul meu cauta borcanele pe care era mentionata varianta dulce. Eu adoram sa simt gogosatul acela crocant si plin de otet parfumat, iar apoi, papilele mele gustative s-au indragostit de conopida din reteta cu otet dulce. Desi par retete asemanatoare, reteta postata zilele trecute Gogosari si conopida in otet are un mod diferit de preparare. In acelasi timp, in reteta simpla, atat gogosarii cat si conopida raman tari, pe cand in reteta de astazi o sa devina moi. Datorita acestui aspect, gogosarii se taie in bucati cat mai mari, iar conopida se pastreaza in buchete mai mari.

Ingrediente:
- gogosari;
- conopida;
- otet;
- sare pentru marturi;
- boabe de piper negru;
- boabe de mustar;
- foi de dafin.

Din aceasta reteta lipseste apa. Pentru borcanele din poza de mai sus (8 borcane de 400 ml si 1 de 1.700 ml) eu am folosit 3 kg de gogosari si 1.5 kg de conopida. Pentru toata aceasta cantitate nu aveti nevoie decat de 0.5 l otet, 500 grame zahar si 1.5 linguri de sare. Foile de dafin, boabele de piper si cele de mustar au fost puse dupa gust.

Preparare saramura:
- intr-o oala punem la fiert otetul, zaharul, sarea si condimentele;
- amestecam in lichid pana s-a topit zaharul;
- la primul clocot oprim focul.

Preparare:
- spalam gogosarii si taiem felii cat mai mari;
- conopida o spalam si o separam in buchete mai mari (atat cat sa incapa prin gura borcanelor pe care urmeaza sa le folosim);
- asezam gogosarii si conopida intr-o oala cat mai incapatoare (sau in doua) si turnam saramura peste ele;
- ca sa ne asiguram ca gogosarii si conopida vor deveni moi, ii presam cu ceva, au am ales o farfurie suficient de mica astfel incat sa incapa in oala;
- am adaugat capacul si i-am lasat in lichid pana a doua zi;
- dupa 24 de ore, gogosarii si conopida au devenit mai moi, si-au lasat zeama si sunt gata de pus la borcane;
- intre timp spalam si sterilizam borcanele;
- asezam gogosarii si conopida in borcane, turnam lichidul rece peste ei si fixam capacele.


Tips & tricks: deoacere gogosarii si conopida se lasa in lichidul fierbinte spre noapte si isi lasa toata zeama, astfel nivelul de lichid o sa creasca in proportie foarte mare.



Daca v-a placut aceasta reteta va rugam sa o transmiteti si catre prietenii dumneavoastra prin intermediul platformelor de socializare si sa ne lasati parerile in rubrica de comentarii. Va multumim!

https://gradinareea.blogspot.com/2019/11/gogosari-si-conopida-in-otet-dulce.html

miercuri, 6 noiembrie 2019

Gogosari si conopida in otet

In luna octombie am trecut la ora de iarna, un obicei pe care nu il intelegeam in copilarie. In fiecare zi de toamna tarzie,ne trezeam devreme si incercam sa ne incepem activitatea fara ca soarele sa fie pe cer. Am impresia ca modificarea orei de iarna imi fura din razele de lumina si ma obliga, ori sa lucrez alert,ori sa ma impac cu ideea ca vine iarna. Nu avem de ales si ne lasam dusi de ritmul anotimpului. Daca la inceput, toamna e un anotimp bland, care are rabdare cu noi ,care ne ofera recolte multe si bogate, pe final de sezon, ne grabeste si ne scoate din ritmul acela usor boem. Daca nu reusesti sa asezi toate trufandalele in borcane si sa le muti la beci, atunci, in luna noiembrie, borcaniada se desfasoara intr-un ritm alert. Exact asa am patit eu saptamana aceasta cand am pregatit 4 retete de muraturi in cantitate mare si intr-un timp scurt.

 Dar poate, "profesionistii" isi permit sa faca treaba asta. Cum am devenit noi "profesionisti in muraturi"? Munca, munca si iar munca!
In casa noastra avem o lista lunga si variata pentru muraturi de toamna. In urma cu 10 ani, cand m-am mutat alaturi de sotul meu, tata mi-a transmis (probabil ca parte din zestre) si retetele familiei. Din acel moment, asa cum spuneam si in postarea anterioara, in fiecare toamna, ne pregatim singuri muraturile. Zilele trecute am scris despre Muraturi de toamna in saramura., click pe link pentru detalii.
Astazi continuam lista cu Gogosari si conopida in otet, iar vineri o sa revin cu varianta dulce a retetei.
Ingrediente:
- gogosari;
- conopida;
- otet;
- apa;
- sare pentru muraturi;
- boabe de mustar;
- piper negru boabe;
- foi de dafin.

Nu va las cantitate pentru gogosari sau conopida deoarece fiecare le alege dupa preferinte. Am observat ca sunt persoane care mananca mai mult conopida iar gogosarii raman in borcane sau invers, astfel fiecare isi dozeaza cantitatea dupa bunul plac. Dintr-un kg de conopida si unul de gogosari + 3 l de lichid, mi-au iesit: 2 borcane de 200 ml, 1 borcan de 415 ml, unul de 315 ml, 3 de 400 ml si 1 de 550 ml. Eu aleg sa le pun in borcane de capacitate diferita pentru ca mai pun cateva borcane in cosurile cadou pe care le ofer celor dragi.




Preparare:
- alegem gogosarii cei mai tari,pe care ii spalam bine, le scoatem semintele si ii lasam intregi sau ii taiem felii (noi ii feliem);
- borcanele se sterilizeaza in prealabil si alegem borcane mari daca lasam gogosarii intregi;
- spalam conopida si o rupem in buchetele;
- incepem sa umplem borcanele, asezand cat mai frumos conopida si gogosarii. Mama mea aseaza un rand de gogosari si unul de conopida,dar am vazut gospodine care lasa gogasarii intregi si ii umplu cu buchetele de conopida. Pentru ca si asezarea muraturilor este o arta, eu incerc sa asez legumele ca intr-un tablou frumos de toamna.

Prepararea saramurii:
- proportiile pentru lichid sunt 2 sau 3 litri de apa si 1 litru de otet (in functie de gust);
- la 1 litru de lichid adaugam 1 lingura de zahar si 1 lingura de sare;
- fierbem toate ingredientele impreuna pana dau in clocot si avem grija sa se topeasca sarea si zaharul.

Cand saramura a fiert si toate borcanele sunt pline cu gogosari si conopida, oprim focul si lasam lichidul in oala timp de cateva minute.
Asezam borcanele la rand iar aceasta operatiune imi lasa senzatia ca borcanele sunt nerabdatoare sa isi primeasca portia de saramura ca sa se incalzeaza si sa inceapa sa pregateasca aceasta reteta delicioasa.

Dupa ce am lasat saramura sa se raceasca putin, o turnam in borcane cu ajutorul unui polonic si de fiecare data amestecam in lichid. Amestecand saramura ne asiguram ca in fiecare polonic ajung frunze de dafin, boabe de piper si boabe de mustar.
Umplem borcanele pana la gat, punem capacele si le inchidem bine.
Lasam borcenele sa se raceasca la temperatura camerei si apoi le mutam la rece.
Aceasta reteta insoteste multe preparate pe care le consumam iarna. Noi consumam alaturi de omleta dimineata, de tocanite la pranz sau alaturi de friptura la cina.

Tips & tricks: pentru un gust intens, in functie de dimensiunea borcanului, este bine sa adaugam cate 1 frunza sau 2 de dafin din saramura. Lichidul ramas in oala se poate pastra cateva zile, la rece, pentru a fi adaugat pesteo alta reteta care solicita aceste ingrediente.

Pasta de ardei kapia si rosii

Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca im...