duminică, 26 ianuarie 2020

Da linistea mai tare!



Peisaj alb curat, ca un suflet de copil, susurul apei parca iti mangaie sufletul iar zgomotul produs de vantul care trece printre pomi parca iti mangaie sufletul. Terapia in natura pare sa fie cea mai eficienta pentru eliberarea de stres si de grijile cotidiene. Tanjesc dupa o iesire in padure, dupa aer curat de munte si dupa parfumul rece de iarna, toate ma ajuta sa ma relaxez dupa un an plin de incercari, de stres si de greutati pe plan psihic. Dupa ce gradina mi-a adus stabilitate emotionala pe tot parcursul verii si al toamnei, in iarna simteam nevoia unui punct de sprijin, acel punct a devenit natura inghetata.
O iarna fara zapada, nu are acelasi farmec,iernile unei copilarii fericite erau pline de zapada, totul era acoperit sub un strat gros, pufos si absolut incantator pentru privire. In cautarea unui astfel de peisaj, am mers cateva ore in zona de padure Secu-Vaduri, am postat si un scurt filmulet, iar mai multe povestim aici.
"Da linistea mai tare!", e propozitia care imi vine in minte de fiecare data cand vizitez astfel de locuri iar natura m-a convins ca este cel mai bun psiholog, cel mai potrivit medic pentru a scapa de stres si de anxietate. Multi dintre noi suferim de aceste boli moderne, iar ele isi au leacul in lucrurile simple si naturale.

 Hai sa parcurgem impreuna lista de beneficii ale unei simple plimbari prin natura:
- senzatia de liniste si zgomotele subtile al naturii ne relaxeaza toate simturile;
Izvor de pe drumul axial Izvorul Muntelui-Durau(Jud.Neamt).
- respiram aer curat, astfel creierul este puternic oxigenat si functioneaza mai bine. Nu va garantez ca urmeaza sa rezolvati probleme de fizica cuantica,dar o sa percepeti diferit lucrurile;
- culorile naturii ne relaxeaza privirea, ochii nu sunt fortati sa recunoasca atat de multe culori in miscare din jurul nostru;
- miscarile lente produse de vant printre crengile copacilor ne reduc tensiunea, totul ne ajuta sa ne relaxam;
- mirosul de conifere ajuta la ameliorarea oboselii fizice si psihice, pana inlaturarea depresiei. Pinul, bradul, chiparosul sau cedrul contin fitoncide. Acestea sunt substante volatile care ne reduc nivelul de cortizol, cunoscut drept hormonul stresului;
- plimbarile prin padure ne ajuta sa dormim mai bine datorita factorilor enumerati mai sus;
- armonia si linistea isi fac loc in mintea si in corpul nostru dupa o astfel de plimbare relaxanta.

Va invit sa lasati grijile acasa si sa faceti loc armoniei in viata dumneavoastra, hai sa iesim din case si sa petrecem cateva ore in natura! Mergem?

Daca aceasta postare a fost utila, sper sa o impartasiti cu prietenii pe retetele de socializare, va astept comentariile mai jos!

sâmbătă, 25 ianuarie 2020

Gradina in miniatura cu plante suculente




Gradina in miniatura folosind plante suculente #Gradinareea

Ce face gradinarul cand afara sunt -5 grade si nu poate sa se bucure de gradina verde? Gradinarul isi pregateste semintele pentru sezonul de primavara, cauta recicleaza recipiente pentru rasaduri, isi clateste ochisorii cu plantele de apartament, iar Gradinareea isi face o gradina in miniatura. Va invit sa realizati si dumneavoastra o un astfel de aranjament simplu dar de mare efect.
Am postat un tutorial complet pe canalul de YouTube Gradinareea, astept un feedback si pe pagina noastra de Facebook unde gasiti mai multe poze.

Pentru aceasta gradina in miniatura m utilizat doar Aloe Barbadensis, Urechelnita, Arbore de jad, pietre si doua figurine din ouale Kinder. Bolul in care am realizat gradina este din sticla, fara gauri de scurgere. In acesta am avut o lumanare parfumata in urma cu putin timp, l-am curatat bine si acum i-am gasit o noua utilizare. Pamantul este special pentru cactusi, iar la baza am adaugat un strat de pietre, ca apa sa nu ramana in contact cu radacinile.


Daca acest tutorial a fost util, va rog sa ne ajutati cu un share pe retelele de socialize,va multumim!

vineri, 24 ianuarie 2020

Tutorial: Scrub de buze si scrub pentru corp - retete simple Gradinareea



Cele doua retete de scrub au fost atat de apreciate, incat merita propriul tutorial pe canalul de Youtube Gradinareea.
 Faptul ca sunt retete cu ingrediente simple, pe care le avem prin casa, nu a facut decat sa le creasca popularitatea. De cand le-am realizat pentru prima data, in anul 2019, nu pot sa ma opresc din utilizarea lor, am mereu in baie cate doua borcanele de o culoare care ma invita la rasfat. Mierea si uleiul esential pur de lavanda, iti incanta simturile, iar uleiul de masline te rasfata dupa o zi lunga.

Va invit sa le realizati alaturi de mine si astept un feedback in rubrica de comentarii. Spor sa aveti!

luni, 20 ianuarie 2020

Confectionare lumanari parfumate folosind lumanari vechi



Atmosfera unei case este reintregita de parfumul care circula prin incaperi,de fiecare data cand intram intr-o casa, mirosul este primul care ne stimuleaza simturile. Cu totii ne amintim de mirosul de gogosi calde pe care le facea bunica, dar daca nu aerisim corespunzator o incapere, orice miros placut de mancare, se transforma intr-unul greu de suportat.

In casa noastra incercam sa avem mereu o lumanare parfumata cu miros cat mai natural de flori sau fructe, care sa ne ajute cu o atmosfera cat mai calda si mai prietenoasa, asta daca nu avem ulei esential in candela de aromaterapie. Lumanarile mele preferate sunt cele de la Pepco dar va rog sa ma mai ajutati cu cateva recomandari in sectionea de comentarii.

Pe principiul celor 3R (Redu,Refoloseste, Recicleaza), pe parcursul anilor am tot refolosit paharele pentru decor, suport de pixuri la birou, ori pentru depozitarea pensulelor de machiaj. Cel mai mult,cred ca le-am utilizat ca vas pentru aranjamente florale, dar constatam cu tristete ca aruncam foarte multa ceara care ramanea neconsumata. In perioada sarbatorilor de iarna, cautand idei de cadouri personalizate si cadouri in care sa pun suflet, m-am hotarat sa REDUC numarul de lumanari cumparate, sa REFOLOSESC paharele si sa RECICLEZ ceara.

Va povestesc in videoclipul de pe canalul meu de Youtube cum sa le realizati acasa, in propria bucatarie. Confectionarea lumanarilor parfumate, folosind vechile lumanari ramase prin casa, o sa va solicite doar cateva minute, iar rezultatul o sa fie unul foarte placut.

Daca aveti impresia ca lumanarile si-au mai pierdut din parfum, puteti folosi uleiurile esentiale preferate.
Tips&tricks: daca utilizati un pahar mai mare, este recomandat sa turnati ceara in etape,astfel se va intari mai usor. Ceara se poate topi de mai multe ori iar vasul in care a fiert se curata usor dupa ce s-a racit complet. Ceara care nu a avut loc in noua lumanare, se poate pastra intr-un pahar pentru un proiect viitor.

sâmbătă, 11 ianuarie 2020

Ce a patit Kalanchoe? #rezultatul



      In data de 30 noiembrie 2019 incarcam pe blog o postare foarte populara, una care a ajutat multe persoane sa isi salveze plantele deteriorate: Ce a patit Kalanchoe? Va multumesc pentru numeroasele mesaje lasate pe Facebook si ma simt onorata ca am reusit sa va ofer sfaturi utile, sfaturi care sa va usureze munca in materie de ingrijire a florilor si de gradinarit. Va astept in continuare intrebarile si in sectiunea de comentarii de pe blog.
Dupa spuneam in videoclipul de mai sus, ieri 11.01.2020, am revenit cu un update direct pe canalul de Youtube Gradinareea.
Spuneam la momentul primei postari ca nu e cazul sa ne panicam si ca avem de urmat cativa pasi extrem de simpli pentru a ne salva Kalanchoe.
 In primul rand am lasat planta sa se relaxeze dupa tot stresul la care a fost supusa si acesta este cel mai important lucru de facut dupa toate etapele descrise anterior. Asa cum noi,oamenii, avem nevoie de liniste, de momente de respiro, asa si ele, plantele, au nevoie de o perioada in care doar sa le privim si atat!

Kalanchoe este o planta darnica prin numarul mare de flori pe care il poate oferi, dar in acelasi timp, poate sa fie o planta pretentioasa cand vine vorba de adaptarea la noua ei casa.
Va invit sa urmati pasii recomandati pe blog ca sa obtineti:
- frunze noi si sanatoase;
- tulpini rezistente care se vor dezvolta armonios;
- flori colorate si dragalase.

In lunile urmatoare o sa discutam si despre inmultirea la Kalanchoe deoarece exista o metoda extrem de simpla, planta ne anunta singura cand este gata sa faca acest pas. Mi se pare un lucru absolut minunat cum ea reuseste sa comunice cu noi, trebuie doar sa o privim si ii vom intelege mesajele.
Daca aceasta postare a fost utila, va rog sa o transmiteti si catre prietenii de pe retelele de socializare, va invit sa va abonati si la canalul de YouTube Gradinareea - jurnal de gradina si la pagina noastra de Facebook.

vineri, 3 ianuarie 2020

Paste cu broccoli perfecte pentru intreaga familie

In preajma anului nou, am pregatit o reteta invatata de la soacra mea. Este o reteta care ma duce cu gandul la familii numeroase care se aduna si servesc impreuna o cina cu gust italienesc autentic, iar mama soacra de acolo a invatat sa prepare aceasta mancare rapida si gustoasa. De fiecare data cand o pregatesc, gandul imi zboara la niste strazi pavate cu piatra veche, la o muzica specifica Italiei si nici nu imi dau semana cand ma intorc in bucataria mea. Imi plac retetele relaxate, ele sunt cele care aduna familia la masa, sunt cele pe care le faci in timp ce alergi dupa copilasi, le-ai invatat de la oameni dragi si le trasmiti mai departe cu mult drag.

Zilele acestea, am savurat o portie de paste cu broccoli (din gradina noastra) alaturi de finii nostri Lila de la Pasiunea gatitului, de sotul ei Iulian si de fica lor Sofia, care este de aceeasi varsta cu Dragos al nostru. Lila are multe retete de paste pe pagina ei, sper sa va gasiti inspiratia si in retetele ei.
Copilasii au fost incantati de mancarea primita, iar noi adultii am terminat toate pastele din oala.

Ingrediente (pentru 3 persoane):
- 300 g penne rigate (noi preferam Combino din Lidl);
- 200 g broccoli;
- parmezan ras (dupa gust, noi il folosim pe cel din Lidl);
- ulei de masline;
- 4 sau 5 catei de usturoi cat mai mari;
- sare si piper (dupa gust).

Pentru preparare vom folosi o oala cat mai inalta pentru a preveni orice picatura de ulei sarit pe aragaz. Broccoli l-am tinut in congelator (fiind cules in toamna) si l-am fiert putin inainte ca sa-l dezghet, apoi l-am taiat bucatele.

Preparare:
- am curatat si taiat usturoiul in bucati mari si l-am calit in uleiul de masline atat cat sa devina moale si sa ofere aroma iar la final se va topi printre celelalte ingrediente;
- am adaugat apa in oala si am lasat sa fiarba cu capacul pus pana a dat in clocot;
- in acest pas am pus pastele si broccoli (prefiert);
- am condimentat cu sare si putin piper;
- dupa ce pastele au fiert, broccoli s-a dezintegrat si a devenit o pasta verde;
- am varsat apa si am adaugat parmezanul ras. Acesta impreuna cu broccoli vor forma un sos delicios.

Pastele se servesc calde, alaturi de un pahar bun de vin!

Dragos si Sofia le-au savurat intens, amandoi iubesc legumele crescute sanatos. Mai multe despre felul in care crestem noi legume gasiti pe blog.
Modalitati de conservare a produselor din gradina noastra aveti pe link: https://gradinareea.blogspot.com/2019/09/legume-si-fructe-conservate-la.html

Daca aceasta reteta a fost utila, va rugam sa ne sustineti cu un share pe platformele de socializare si nu uitati si de pagina de Facebook Gradinareea. Spor sa aveti!

Pasta de ardei kapia si rosii

Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca im...