vineri, 28 august 2020

Dovlecei cu branza la cuptor

Pranzul de duminica este mereu unul special pentru familia noastra. Eu si sotul gatim pe rand, dar am impresia ca el este un bucatar mai bun decat mine, sau cel putin, el gateste mai bine retete speciale, iar eu merg pe mancaruri clasice. Cand au inceput sa creasca dovleceii in gradina, dovlecei pe care i-am pazit si i-am aparat de melci, am inceput sa gatesc mai des, dovleceii mi se par legume usor de introdus in multe feluri de mancare, de la ciobe si tocanite, pana la paste. In general ei sunt un ingredient dint-o lista mai lunga, dar pentru astazi o sa ii avem pe ei ca vedeta.

Dovlecei umpluti cu branza la cuptor (portie pentru 2 persoane)


Ingrediente:

- 2 dovlecei;
- 1 ou micut;
- 200 g branza de vaci (am incercat si cu branza de capra);
- 50 g iaurt;
- 50 g cascaval sau 50 g parmezan ras;
- putin marar;
- 2 catei de usturoi;
- cateva fire de chives (optional);
- sare si piper dupa gust.


Preparare:

Dupa ce spalam bine dovleceii, le indepartam capetele cu ajutorul unui cutit, apoi ii taiem in jumatate (pe lungu) si ii asezam intr-o tava. In tava am asezat hartie de copt, dar am vazut si gospodine care utilizeaza folie de aluminiu.

Mararul si firele de chives le-am tocat fin iar usturoiul l-am taiat, nu l-am dat prin presa, mi se pare ca isi mentine mai bine aroma daca il tai.

Amestecam branza, oul, iaurtul, condimentele si usturoiul intr-un bol, folosind o furculita.

Eliminam pulpa dovleceilor folosind o lingura, la final dovleceii vor arata ca niste barcute pe care le vom umple cu amestecul preparat in pasul anterior.

Presaram barculete cu parmezan ras sau cascaval dat prin razatoare.


Tips & Tricks: parmezanul nu va lasa apa in dovlecei, asa cum  face cascavalul. Daca doriti ca dovleceii sa fie suculenti si foarte fragezi, optati pentru cascaval ras, da nu, folositi parmezan.


Barculete se coc timp de 25-30 de minute in cuptorul preincalzit la 180 grade. 

O sa va bucurati de un pranz usor, sanatos si foarte gustos!

Daca aceasta reteta a fost utila, va invitam sa o distribuiti si prietenilor, va asteptam parerile in rubrica de comentarii de mai jos sau pe pagina de Facebook Gradinareea.

Pagina de YouTube Gradinareea va asteapta cu multe sfaturi utile iar experimentele noastre in gradina sunt usor de urmat.
Va invitam alaturi noi, in incercarea de a avea un stil de viata mai sanatos si de a ne ajuta planeta.

Marile schimbari se produc cu pasi mici, iar fiecare dintre noi contam, actiunile noastre ca parinti, influenteaza viitorul copiilor si al nepotilor! Va invitam sa lasam mostenire o planeta curata si plina de oameni fericiti!

miercuri, 26 august 2020

Pastai la borcan - reteta pentru iarna


 Cuvantul care ne descrie cel mai bine gradina,in luna august, este "abundenta". Aproape toate recoltele asteapta sa fie adunate si procesate pentru a ne bucura de ele pe parcursul sezonului rece. Fasolea este acea recolta care ma cheama mereu in gradina, la 2 sau 3 zile imi pregatesc cosuletul si ies sa o culeg.

Noi am plantat fasole in 5 locuri diferite si va las lista, poate va inspira:
1.  varianta clasica: am pus fasolea cataratoare alaturi de porumb,
2. fasole cataratoare pe corturile in stil indian ale copiilor(corturi facute de noi din crengi);
3. soi pitic intr-un cerc cu legume si flori (va las link pe canalul de Youtube aici);
4. fasole cataratoare pe gardurile goale;
5. fasole pitica in anvelope sau ghivece alaturi de flori.
Despre curtea noastra si felul in care gradinarim o sa gasiti mai multe pe canalul de YouTube Gradinareea,sper sa va fie utile.


Hai sa revenim la reteta noastra si sa trecem la treaba!

Ingrediente:
- fasole pastai (cat mai fragede);
- apa;
- sare neiodata (speciala pentru muraturi).
Pentru 1 borcan de 400 ml am folosit aprox 300 g fasole, 150 ml apa si 1 lingurita de sare neiodata.



Preparare:
Eliminam capetele pastailor cu ajutorul unui cutit si taiem pastaile la dimensiunea preferata. Imediat ce am terminat de curatat si de taiat, spalam pastaile si le lasam sa se scurga intr-o sita. Intre timp, pregatim borcanele sterilizate.
Pentru pasii urmatori avem 2 variante, in functie de locul in care urmeaza sa depozitam borcanele pline.

I. Daca nu aveti posibilitatea sa puneti borcanele intr-un beci sau intr-o boxa racoroasa, se recomanda sa opariti putin pastaile. Se pune apa la fiert iar cand a dat in clocot, adaugam pastaile si le mai lasam 3 minute. Pastaile se scot cu grija din apa fierbinte, se aseaza in borcane iar, peste ele, turnam apa in care au fiert, punem sarea, strangem capacele si trecem la fierberea la bain-marie. Din momentul in care apa a inceput sa clocoteasca, lasam pastaile sa fiarba doar 30 de minute.

II. Daca avem un loc racoros de depozitare, punem direct pastaile in borcane, adaugam sarea si apa. Dupa ce am strans capacele si ne-am asigurat ca sunt inchise ermetic, punem la bain-marie totul. Din momentul in care apa a inceput sa clocoteasca, lasam pastaile sa fiarba 60 de minute.

Tips & tricks: mereu asez un prosop mai vechi de bucatarie pe fundul oalei in care fierb borcanele, aceasta le va proteja sa nu se sparga.

La final, eu las borcanele sa se raceasca in oala pana a doua zi, apoi le depozitez in camara sau le duc in beci. Iarna, folosim pastaile la ciorbe iar gustul lor este perfect.


Daca aceasta reteta a fost utila, va invit sa o distribuiti si prietenilor, va asteptam parerile in rubrica de comentarii de mai jos sau pe pagina de Facebook Gradinareea.

Pasta de ardei kapia si rosii

Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca im...