duminică, 29 martie 2020

Curatam urzici impreuna



Mancarea de urzici nu lipseste din meniul nostru de primavara, m-am obisnuit cu ea si am inceput sa o iubesc datorita beneficiilor pentru organism.
Pentru cei care nu stiu cum sa curete urzicile proaspat culese, va las un videoclip pe care l-am incarcat astazi pe pagina Gradinareea-Jurnal de gradina.

Cand am cules urzicile din padure, am avut grija sa nu le rup si radacinile, iar pe cele pe care le-am scos din greseala, le-am adus cu grija acasa. Vreau sa am grija de natura, atunci cand ies la cules prin padure, imi doresc ca si alti oameni sa se bucure de verdeturile acestea sanatoase. Astfel, am adunat doar o parte din plante si le-am lasat sa se regenereze pentru urmatorii culegatori.
Acest videoclip mi-a dat si sansa sa incerc sa cultiv urzicile in propria gradina. Special pentru ele am ales un loc insorit, care in acelasi timp sa primeasca apa de la o sursa apropiata. Pe masura ce trece timpul si urzicile se prind, o sa mai revin cu informatii.

Pe drumul cel bun

Aerul curat de afara si verdeata din gradina ne duc cu gandul departe, ne ajuta sa visam la o vara plina cu rosii gustoase si la o toamna cu parfum de mere coapte. Toate lucrurile care faceau parte din universul copilariei mele, fac parte si din prezent, fac parte din "acum". Iar daca "atunci"admiram oamenii gospodari, cu beciurile si camarilei pline de bunatati, nimic nu ma mai impiedica sa le am si eu.

Pandemia aceasta, de la inceput an 2020,ne-a facut sa realizam multe, printre care si faptul ca vrem sa fim mult mai independenti din punct de vedere al mancarii. Astfel ca, incepem lucrul drum al transformarii intr-o gospodarie. Stim unde ne dorim sa ajungem, nu cunoastem perfect toti pasii, dar impreună, vom experimenta, ne vom distra si ii vom descoperi!
Bunicii aveau mult mai putine la indemana si totusi, cresteau cate 100 de pasari in fiecare an, nu aveau seminte care sa le garanteze producția in proportie de 99%, dar aveau cea mai frumoasa gradina. Prin anii 1990 nu exista motosapa, dar aveau gradini lipsite de buruieni, randuri superbe de rosii, in fiecare primavara, in rasadnite improvizate, salata avea gust și aroma, ceapa era perfect asezată in ordine iar ridichile erau cele mai bune de pe pamant.
Nu stiam ce inseamna sa stropesti pomii, iar ciresele din gradina erau atat de mari, incat abia reuseai sa le bagi in gura, nimeni nu stia de ingrasamant chimic, dar ardeii din gradinile lor primeau angrasamant direct din cotetul animalelor.
Bunicii nostri reutilizau totul, in trecut nimic nu se pierdea, ci totul se reutiliza! Pandemia aceasta ne va invatat sa traim mai simplu, sa analizam ce avem in jur si cum putem sa ne folosim/refolosim de lucruri.
Norocul nostru este ca astazi avem parte de tehnologie si de surse de informare, iar cu rabdare, cu dragoste si cu multa documentatie, maine vom avea mai multe surse sanatoase de hrana pentru noi si pentru toata familia.

Am inceput cu gradina care ne ofera flori și hrana, urmeaza sa construim un cotet pentru gaini si sa-l populam, ne dorim sa ne cumparam un stup sau doi, treptat sa ajungem acolo unde ne dorim: la un echilibru intre viata de familie, job-uri si viata de om gospodar.
Va invitam alaturi de noi pe acest drum, o sa documentam aici pe blog, pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube Gradinareea-Jurnal de gradina.

vineri, 27 martie 2020

Sunete din natura ep.1 Cascada



In zilele grele, in care simt ca nu pot sa mai fac fata stresului din jurul meu, inchid ochii si imi imaginez ca sunt intr-o padure proaspat inverzita. Aud zgomotul frunzelor, simt adierea vantului si ma bucur de sunetul unei cascade. Toate aceste detalii ma destreseaza usor, ma ajuta sa respir corespunzator si imi sterg toate grijile.
Suntem in stare de urgenta, traim vremuri pe care nu reuseam sa ni le imaginam, stam inchisi in casa, iar cei mai norocosi dintre noi pot iesi in curte.
Pentru toti cei care simt ca se sufoca in case, va invit sa luati, in mod virtual, o gura de aer proaspat din padure si va sa bucurati de sunetele unei cascade din inima muntilor. Sunt 27 de minute de natura pura, sper sa va fie de folos!
O alta experienta din padure, o mai gasiti si aici:https://gradinareea.blogspot.com/2020/01/da-linistea-mai-tare.html
Iar despre terapia gradinaritului am scris aici: https://gradinareea.blogspot.com/2020/02/gradina-este-terapie-pentru-suflet.html

Share, like si abonare, va multumesc!

vineri, 20 martie 2020

Inceperea rasadurilor de ardei iute #Gradinareea



Aaaah, eu nu ma satur sa vorbesc despre ardeiul iute,recent am pregatit si un videoclip special dedicat lui! Atat pe pagina de Youtube,cat si pe blog o sa gasiti multe mariale despre el, informatii utile si retete care il contin.
Spor la gradinarit sa aveti!

Rasaduri de rosii timpurii, rosii Saint-Pierre si San Marzano



Multe persoane din jurul meu imi spun ca le este teama sa lucreze cu semintele de legume dar, in acelasi timp, isi doresc sa inceapa o gradina pline de legume gustoase. Special pentru ei, am realizat un videoclip pe canalul meu de YouTube. Sper ca acesta sa va inspire si sa va fie de folos!
Sa plantezi seminte de rosii este foarte usor, pentru inceput am ales doua soiuri timpurii,respectiv San Marzano si Saint-Pierre.
Ador mirosul de pamant ud cand asez semintele in rasadnite si astept cu nerabdare sa vad cum rasar primele plantute. In asteptarea lor, ma simt exact ca un copil in data de 24 decembrie. Sunt foarte fericita, dupa 2 sau 3 zile de asteptare, sa vad primele firicele verzi. Si da, cam atat dureaza pana rasar plantele!
In videoclip o sa regasiti:
- exemple de recipiente pentru plantare (toate reciclate/refolosite de prin propria bucatarie);
- trucurile pe care le folosesc eu pentru o germinare rapida;
- pamantul special care sa va ajute sa aveti succes in prima etapa.

Va doresc vizionare placuta si spor la gradinarit!

Like&share daca informatiile au fost utile!

miercuri, 4 martie 2020

Salvam o orhidee deshidratata



Zilele trecute am postat pe canalul "Gradinareea-Jurnal de gradina" o metoda simpla de a salva o orhidee care era deshidratata total. Da,exista o sansa sa le salvam!
Sper sa va fie utile informatiile, share, like si abonare la canalul Gradinareea pentru alte informatii utile!

Inmultire urechelnita Sempervivum tectorum



In toamna anului 2019 am primit in dar o planta suculenta plina de puiuti, mi-am amintit ca am mai avut planta in urma cu multi ani dar ca am facut greseala sa o ud mult si sa o las peste iarna in gradina. Anul acesta am fost hotarata sa nu mai repet povestea, ba chiar sa o inmultesc, ca mai apoi sa bucur si eu alti oameni cu ghivece pline de culoare.
Pe numele ei oficial Sempervivum tectorum este o planta foarte usor de ingrijit. Denumiea populara a acestei plante suculente este "urechelnita" iar in materialul de pe Youtube am mentionat cele mai importante lucruri despre cum sa o ingrijim, inmultim si cum sa ne bucuram multi ani de ea.
Sper sa va fie de folos!

Pasta de ardei kapia si rosii

Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca im...