Curtea noastra este atat de mare, incat doi adulti si un baietel de 2 ani nu reusesc sa faca fata, nu avem cum o curatam ca sa arate mereu perfect. Dar e ok, suntem impacati cu realitatea si in anumite zone din gradina, in fiecare sezon, natura isi face singura treaba si ne aduce plante frumoase, aparent buruieni, dar in realitate daruri pe care doar trebuie sa invatam sa le folosim. Iar daca noi nu stim sa le utilizam, albinele si toate insectele, care ne tranziteaza curtea, le apreciaza si le folosesc la capacitate maxima. Asa ne bucuram si noi, alaturi de ele de papadie, de rude ale cimbrisorului sau de tataneasa.
Treptat am invatat sa le valorificam si noi, Dragos adora papadia cand are puf, pierde multa prin gradina ca sa sufle in ele, tataneasa o folosim pentru tratamente naturale in gradina, iar lista poate continua. Nu stiu sa fac coronite din papadie, dar in curand o sa avem o nepotica in familie, mi-am propus sa invat pentru ea.
Pentru astazi o sa ne intoarcem la papadie, la acei bulgarasi simpatici, de un galben furat din soare. Papadia ne aduce zambetul pe buze prin culoare si aspect, iar daca este greu de indepartat din gradina, decat sa te certi cu el, mai bine te impaci cu "dusmanul", pentru ca el nu este atat de rau cum ti se pare. Papadia are numeroase beneficii pentru organism, sunt persoane care ii folosesc florile si frunzele in salate, eu am ales sa le valorific in sirop.
Reteta incercata este cea care implica fierberea, dar ma tenteaza sa incerc si varianta la rece, pentru care am nevoie de miere de albe, albine care se viziteaza atat de des gradina, datorita florilor de papadie. Cat de frumos este sa observi lantul acesta al naturii si sa incerci sa te bucuri si tu de el! Daca nu aveti papadie in gradina, o gasiti din belsug cand faceti o plimbare prin natura intr-o zi insorita.
Siropul de papadie se realizeaza in 2 etape, exact ca cel de menta, despre care v-am povestit toamna trecuta,
gasiti reteta lui aici.
Ingrediente:
- 100 gr flori de papadie
- 1 kg de zahar (siropul va iesi foarte dulce, o cantitate mai mica de zahar va insemna un gust mai puternic de papadie, aici alegerea va apartine). Pentru o culoare intensa se foloseste zahar brun, dar este ok si cel alb;
- 1 lamaie;
- 1 l de apa rece.
Prima zi:
-culegem florile de papadie intr-o zi cu soare, in intervalul 11.00-14.00,cand ele sunt deschise complet (avem grija sa nu indepartam din natura si diverse insecte);
- spalam bine florile fara sa le strivim;
- le punem la fiert intr-o oala pana dau in clocot;
- vor sta pe aragaz inca 2 sau 3 minute, apoi oprim focul si le lasam in bucatarie peste noapte, cu capac.
A doua zi:
- strecuram florile, iar lichidul ramas il punem la fiert impreuna cu zaharul si cu zeama de lamaie;
- il lasam sa fiarba la foc mic si mai amestecam putin pe fundul oalei ca sa ne asiguram ca zaharul s-a topit repede;
- dupa ce am vazut ca lichidul a scazut mult si s-a inchis la culoare, testam consistenta pe o farfurie. Cand am vazut s-a intarit usor pe farfurie,am oprit focul;
- lasam siropul sa se raceasca 5 minute iar apoi l-am pus in sticle.
Dupa cum v-ati obisnuit deja, eu refolosesc recipientele, astfel am pus siropul in sticle de bere care aveau un sistem de inchidere foarte bun. Sticlele au fost spalate bine si sterilizate folosind o temperatura foarte mare a apei.
Siropul meu este demn de numele "mierea de papadie", cand l-am gustat pentru prima data, avand consistenta adecvata, am avut impresia ca mananc miere. Denumirea de "miere de papadie" este des intalnita pentru acest sirop minunat, siropul se consuma diluat cu apa plata/minerala, sau se mananca pe paine, pe post de dulceata. Exista si retete de dulceata de papadie, mi s-au parut o varianta mai inchegata a retetei pentru sirop, dar anul acesta ma voi limita la sirop. Sticlele din imagine au disparut repede din bucatarie, au fost solicitate si apreciate de catre rude si prieteni,astfel ca ma pregatesc de un lot nou zilele acestea.
Tips&tricks: florile se culeg cu o manusa pe mana deoarece seva papadiei pateaza destul de mult unghiile iar prin iarba mai pot exista spini sau insecte care sa intepe. Eu nu doar ca mi-am stricat unghiile, dar am fost si atacata de Mao (motanul nostru gras si pufos), dar cele 200 gr culese au meritat. Pe viitor o sa folosesc un set de manusi fine si o sa ma feresc de Mao.
Spor sa aveti iar daca reteta a fost utila, va rog sa ma ajutati cu un share pe retelele de socializare!
https://gradinareea.blogspot.com/2020/04/sirop-de-papadie.html
Abonarea la viitoarele postari de pe blog este gratuita si se gaseste pe bara din lateral. ----->