Ca sa nu avem cheltuieli mari, am ales sa plantam rosiile in sticle de apa de 5 sau 10 l si in ghivece mari pe care le aveam deja prin curte, am fost nevoiti sa cumparam doar pamant si rasaduri. Nu ne-am documentat prea mult pentru ca nu gaseam informatii simple despre cum sa cresti rosii in recipiente, toate informatiile de la vremea respectiva erau copy/paste din carti de specialitate. Nu am fost atenti nici la expunerea catre lumina, am asezat sticlele in plin soare, pe ciment si udam plantele in disperare in fiecare seara. Folosind recipiente transparente, nu ne-am dat seama ca radacinile rosiilor vor si ele expuse la soare iar plantele vor avea de suferit, o intreaga poveste trista pentru plante dar haioasa pentru noi. Cu toata lipsa noastra de informatie, cu toata stangacia noastra in domeniu, rosiile care s-au copt au fost cele mai gustoase pe care le-am mancat in anul respectiv, erau o incantare pentru noi si pentru nepotii care alergau prin curte, iar in goana lor, treceau si gustau cate o rosioara delicioasa.
Anii au trecut peste noi, am invatat sa alegem soiuri de legume si de fructe, sa apreciem bucata de pamant lasata de bunici, astfel am ajuns sa fim impacati cu noi, cu anotimpurile si cu natura.
Gradinarul, pasionat de ceea ce face, apreciaza altfel anotimpurile, el simte pana in oase zapada din sezonul rece, pana in adancul sufletului caldura verii si zambeste cand vede picaturile de ploaie primavara si toamna. Fiecare sezon are frumusetea lui, iti ofera in felul sau unic hrana pentru corp si minte, parca totul din jurul tau devine terapie pentru suflet.
Va invit sa gradinarim impreuna pe pagina de Facebook Gradinareea si pe canalul nostru de Youtube!