duminică, 28 iulie 2019

Viata in gradina

    Gradina inseamna mult pentru noi, este importanta pentru viata de familie, pentru viata de cuplu dar si pentru rude sau prieteni. Gradina este terapie, este viata, este sursa de hrana sanatoasa si o sursa de distractie. Recunoastem ca ne solicita multa munca, dar ne rasplateste atat de mult,incat merita.


Motivele care avem gradina:
1. O exploram impreuna cu fiul si cu nepotii, ii invatam, de mici, cum cresc plantele, ce gust bun au si cat de simplu este sa le cresti;
2. Copilul nostru, in varsta de 1 an si cateva luni, invata cum arata legumele si fructele, mananca direct din pomi/tufe si gusta cu placere tot ce preparam.
3. La fiecare mic dejun avem fructe si legume din gradina, iar "rontaielile dintre mese" vin tot din natura,astfel am renuntat la dulciuri;
4. Salatele sau preparatele noastre au gust intens, savoarea rosiilor din gradina nu se compara cu gustul celor cumparate din supermarket;

5. Fructele le consumam pe masura ce se coc, ne bucuram de etapele lor de coacere si le admiram culorile;
6. Avand varietate de legume,mirodenii si fructe, lista noastra de cumparaturi este mult mai mica;
7. Ierburile aromate sunt mereu proaspete, fie ca le creste in ghivece sau in gradina;
8. Cu o investitie mica, ai o sursa garantata de hrana;
9.Gradina este si un loc in care ne petrecem timpul in familie, mami si tati copilesc sau uda, iar Dragos miroase florile si alearga pisicile;
10. Avem si un spatiu in care sa ne relaxam alaturi de prieteni si gradina este un subiect bun de discutie.
11. Fiecare planta are ritmul ei de crestere, fiecare specie se comporta diferit in functie de sol, conditii meteo, etc, astfel gradina este locul in care invatam mereu;
12. Structurata bine si proiectata cu grija, gradina nu are nevoie de multa munca, ci doar de pasiune.


Tips&tricks: exista plante care se pot planta impreuna, se apara reciproc de daunatori, folosesc resurse diferite din sol si cresc in armonie. Revin cu o postare separata despre acest subiect.
Ce inseamna gradina pentru tine? Astept raspunsul in sectiunea de comentarii! 🤗

duminică, 21 iulie 2019

Orhideea

      Orhideea este una dintre cele mai iubite plante de apartament iar multi dintre noi stim ca "orhideea este o planta scumpa si pretentioasa". Eu am 32 de ghivece cu orhidee, le-am colectionat pe parcursul a aproximativ 10 ani. M-am gandit ca este util sa recapitulam care sunt conditiile ideale de crestere dar si cum sa ne bucuram de flori de cateva ori pe an.
Hai sa cunoastem mai bine cea mai vanduta varietate de orhidee de pe piata din Romania: Phalaenopsis

Aceasta este o planta de origine tropicala, creste pe scoarta copacilor din padurile umede, astfel nu are nevoie de pamant in ghiveci, necesitand doar scoarta de copac. 
1. Atat ghivecul,cat si masca ghiveciului trebuie sa fie transparente,deoarece planta isi face fotosinteza si prin radacini. Lumina soarelui patrunde printre bucatile de scoarta, iar radacinile se vor bucura din plin.
2. Cand este adusa acasa, mai ales in sezonul rece, planta va fi stresata, fiind schimbate conditiile in care sta (temperatura, orientare catre lumina, umiditate) iar unii boboci se pot ingalbeni si apoi cad,acest lucru este perfect normal, trebuie sa avem rabdare pana apar urmatorii boboci.
3.Orhideea are nevoie de apa in functie de amplasare. De ex. o planta care sta mai multe ore in razele soarelui, are nevoie de multa apa, ca frunzele sale sa fie viguroase. Din proprie experienta am descoperit ca pot sa tin orhideele in soare, daca le las apa in masca.
Plantele ne pot spune singure daca au nevoie de apa,in general cand observam ca frunzele incep sa se usuce iar ghiveciul devine usor cand il luam in mana. Daca le udam inainte ca frunzele sa devina galbene, plantele isi revin.
4. Ingrasamantul de orhidee se poate folosi la un interval de 2 saptamani,anul acesta experimentez si eu cu un tip de ingrasamnat, dar timp de 10 ani nu l-am utilizat si am avut mereu flori frumoase.
5. Dupa ce au cazut florile, nu ne grabim sa taiem tija, desi vad multe articole care ne spun exact opusul. Eu obisnuiesc sa tai doar bucata de tija care se usuca si astept sa apara boboci si ramificatii noi pe segmentul de tija ramas.
6. Florile trecute nu se rup pana nu se usuca bine codita.
7. Lunar le fac cate un dus simplu, cu apa calduta: asez ghiveciul in cada si le ud cu dusul, apoi le sterg cu grija frunzele si am grija sa nu las apa intre frunze. Daca raman picaturi de apa intre frunze, pot sa apara boli,pentru a prezeni acest lucru,folosesc un servetel de hartie.

Produsele folosite cand am transplantat 3 keiki (pui de orhidee) primiti cadou.

Tips and tricks: orhideele se pot cumpara la reducere de la diverse magazine, eu mi-am cumparat multe din Brico depot(fostul Praktiker). Desi plantele nu aratau foarte bine, le cumparam la preturi foarte mici, 7 pana la 10 lei, aveam rabdare ,iar ele, dupa cateva luni, ma surprindeau cu florile lor superbe.



Pentru mai multe sfaturi, astept un mesaj pe pagina de Facebook Gradinareea, acolo putem sa discutam si sa salvam impreuna aceste plante.

sâmbătă, 6 iulie 2019

Inmultirea lavandei la tine acasa

Iubesc lavanda de cativa ani, dar cine nu iubeste lavanda? Am cumparat primul ghiveci cu lavanda, in urma cu aproximativ 8 ani, cu gandul ca o sa-l plasez pe pervaz ca sa ne apere de tantari. De acolo a inceput povestea de dragoste cu aceasta planta. O sa va povestesc astazi despre cum putem sa inmultim lavanda fara prea multa munca sau atentie. Este foarte usor sa crestem plante noi, de care sa se bucuram cativa ani la rand. Eu imi impart plantele cu familia,cu finii sau cu prietenii,in urma cu cateva saptamani, Lilla de la Pasiunea Gatitului a plecat cu un ghiveci pe care urmeaza sa-l planteze in gradina ei din Iasi. Ghivecele cu plante inflorite sau saculetii plini de lavanda parfumata sunt printre cadourile mele preferate.
Revenind la povestea noastra,dupa ce am asezat planta la geam,am observat ca avea un ghiveci cam mic, am trecut la o alta dimensiune de ghiveci si apoi la alta,pana cand am ajuns la preferatul meu,ghiveciul de 20L. Cand am ajuns la un ghiveci atat de mare, am hotarat sa-l asez in fata foisorului si sa mai aduc inca un ghiveci cu o noua lavanda pentru a echilibra decorul. Ghivecele aveau dren, farfurie sub ele si erau asezate pe un strat de piatra concasata(piatra mica),care acoperea un sol argilos.
Nu stiam mare lucru despre lavanda, o udam,era asezata in soare(acolo unde ii place), nu am rotit ghiveciul si totusi,in al doilea an,pe langa ghiveci au aparut foarte multe plante noi, care ieseau printre pietricele. Asta a fost tot, nu am incercat sa fac butasi sau sa adun semintele,am lasat natura sa isi faca singura treaba. 
Puiutii de lavanda au fost mutati prin diverse zone din gradina sau prin ghivece si treptat am observat ca lavanda:
- iubeste soarele;
- are nevoie de spatii bine aerisite ca sa se inmulteasca in voie;
- prefera un sol care sa dreneze usor, de preferat un amestec de pamant de flori(60%) si nisip (40%)daca o plantam in ghiveci, iar in gradina poate sa traiasca si in sol argilos (exact ce avem noi in curte);
- nu merge bine in spatii umede deoarece putrezeste radacina;
- plantele ajung la maturitate in doi pana la cinci ani si pot trai pana la 40 de ani in clima din tara noastra;
- se poate inmulti usor prin semintele eliberate de planta mama;
- o planta,care a trecut de 5 ani de viata,va avea radacinile foarte mari, am citit ca pot depasi 3 metri,astfel ghiveciul devine neincapator;
- se recomanda sa fie tunsa in toamna, dar abia din al doilea an de viata.
O sa discutam mai multe despre tunderea lavandei, in scurt timp.

Plantele gasite printre pietre,langa ghiveciul mentionat. Au trecut 2 ani de cand le-am mutat si urmeaza sa le tund in toamna.

Tips&tricks: poti investi initial intr-o singura planta, pe care o sa o asezi intr-un ghiveci cu o circumferinta mare si sa astepti sa creasca puisorii pe langa ea. Cu cat este mai mare ghiveciul,cu atat ai mai multe sanse sa gasesti plante noi, de care sa te bucuri.

Lavanda de la baza unei magnolii, am ales sa folosesc folie de gradina si mulci.


Eu incep sa inmultesc cateva plante intr-o anvelopa pe care o folosesc ca pat de gradina, anvelopa are un diametru de 60cm si este perfecta pentru operatiunea mea.







miercuri, 3 iulie 2019

Ardeiul iute

Am auzit recent ca "ardeii iuti cresc oriunde", iar in acest sens, am facut un mic experiment in aceasta vara. Am cumparat 4 plante pe care le-am plantat in 3 ghivece diferinte. Ce am invatat in aceste luni?

Ardeii iuti sunt plante care se preteaza atat cresterii in gradina,dar ne putem bucura de ei si intr-o gradina urbana, o gradina pe balcon.
Fiind o postare dedicata gradinii de pe balcon, mai jos sunt cateva sfaturi pe cei care vor sa se bucure de plante roditoare:
- semintele de ardei iute au timp de germinare intre 2 si 5 saptamani (eu nu am avut succes anul acesta cu semintele);
- plantele care au 2 frunze se pot muta in ghivece mici,speciale pentru rasaduri;
- dupa ce rasadurile au peste 6 frunze,trebuie sa fie transplantate in ghivece mari (in lipsa de spatiu mergem pe minim 8 l,dar am observat ca cel mai bine s-au dezvoltat in vas de 20 l);
- rasadurile care au mai mult de 8 frunze se pot ciupi pentru o productie mai mare(rupem varful,in acest fel planta nu va creste doar in inaltime);
- ghivecele se orienteaza spre sud,ardeii iuti au nevoie de multe lumina naturala si se pot plasa in soare direct;
- plantele iubesc locurile bine aerisite;
- daca avem un balcon inchis, iar aerul este foarte uscat,se pot aseza boluri cu apa pe langa ghiveciul/ghivecele cu ardei;
- ardeii se uda constant, atunci cand vedem ca pamantul se usuca usor, atentie,apa nu trebuie sa balteasca in farfuria ghiveciului;
- apa de la robinet se lasa cateva zile intr-un loc ferit de razele solare, ca sa se evapore clorul,astfel ne asiguram ca plantele noastre consuma apa pe placul lor.


Pregatirea ghiveciului:
- ghiveciul trebuie sa fie de dimensiuni mari, asa cum am mentionat mai devreme;
- farfuria care insoteste ghiveciul este obligatorie,exact ca si gaurile de dren, inainte de orice operatiune,trebuie sa ne asiguram ca exista gaurile de dren,iar daca este necesar, sa perforam ghiveciul in locurile marcate de producator;
- statul de la baza ghiveciului trebuie sa fie unul care sa ajute drenajul (pietre,nisip sau tocatura de crengi);
- ghiveciul se umple cu pamant special pentru legume sau se foloseste un amestes (50/50) de pamant de flori si compost;
- se poate utiliza un ingrasamant organic de start, daca nu am adaugat compost peste pamantul de flori;
- fertilizarea se poate realiza de 2 ori pe sezon;
- intr-un ghiveci de 20 l se pot pune 2 plante, eu am adaugat si cateve seminte de marar.

Ardeii mei au fost plantati in luna mai, iar pe 1 iulie avem:
- ardeii din ghiveciul de 20 l are o inaltima de 74 cm iar cei din ghivecele mici masoara doar 34,respectiv 43 cm.

Tips&tricks: cat inca au floarea in varf, ardeii nu sunt inca iuti, astfel pot sa fie consumati si de catre copilasi. Cand eram copil, adoram sa mananc un ardei impreuna cu ciorba de legume gatita de bunica mea.

Ghiveciul de 20L cu 2 plante,expunere spre sud, soare direct dimineata. 


Ardeii din ghivecele de 5L cu expunere spre sud, expunere directa 2 ore,fara farfurie pentru acumularea apei.


Ghiveciul de 20L cu 2 plante,acestea au ajuns la o inaltime de 74 cm,sunt pline de flori si ne-au oferit mai multi ardei pana acum.




Pasta de ardei kapia si rosii

Mama mea ne alinta in fiecare an cu o pasta delicioasa de rosii si ardei kapia la borcan. Doar cat ma gandesc la acea aroma deosebita, ca im...